Οικουμενικός Πατριάρχης: “Η βία δεν μας φέρνει πιο κοντά αλλά μας απομακρύνει από τον Θεό”
30 Νοεμβρίου 2012
Παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών απ’ όλο τον κόσμο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθύνθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην επίσημη τελετή έναρξης της λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου «Βασιλιάς Αμπντουλάχ Μπιν Αμπντουλασίζ για Διαθρησκευτικό και Διαπολιτισμικό Διάλογο» (KAICIID).
«Σήμερα, εγκαινιάζουμε αυτό το Κέντρο με μεγάλη ελπίδα. Συμπράττουμε για την ανάπτυξη ενός ινστιτούτου που θα ενισχύσει ευκαιρίες ώστε να “κατανοήσουμε ότι κάθε άνθρωπος είναι γείτονας μας”. Αυτό είναι το θεμελιώδες μήνυμα των καιρών μας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συνέχισε: «Σε μια ιστορική στιγμή κατά την οποία πολλές θρησκευτικές ομάδες χωρίζουν λαούς και έθνη, απόψε η θρησκεία μας φέρνει όλους μαζί. Ίσως, αυτή η σύναξη να αποτελεί προφητική μαρτυρία πως η εμπειρία της συνεργασίας και τού διαλόγου θα έπρεπε να επεκταθεί. Πράγματι, πρέπει. Διότι εάν μεταδώσουμε αυτά τα ιδεώδη από τις ηγεσίες των θρησκειών μας στον τοπικό άμβωνα και το μινμπάρ (Σ.τ.Μετ.: η ονομασία του αντίστοιχου άμβωνα στο Τζαμί) και από εκεί στους δρόμους της κάθε πόλης και χωριού, μια νέα μεταξύ μας προσέγγιση μπορεί να γίνει πραγματικότητα».
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, τόνισε:
«Αποτελεί όνειρο τού Βασιλιά Αμπντουλάχ μπιν Αμπντουλαζίζ και άλλων θρησκευτικών ηγετών να δούμε αυτή τη μέρα: τα εγκαίνια ενός κέντρου που θα μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο να ξεφύγει από τη βία και να στραφεί προς την αμοιβαία εμπιστοσύνη και συναντίληψη της κοινής τρωτότητας. Ας μετακινηθούμε από την προκατάληψη προς την καλή θέληση, από τη γνώση προς την κατανόηση και από την κατανόηση προς την αναγνώριση της θείας πνοής σε κάθε ανθρώπινη ζωή και την αγάπη προς κάθε πρόσωπο. Πιστεύουμε πως συνολικά η ανθρωπότητα καλείται να επιλέξει να ζει σε αρμονία, είτε πρόκειται για Βουδιστές, Χριστιανούς, Ινδουιστές, Εβραίους, Μουσουλμάνους, Ταοϊστές ή οποιαδήποτε άλλη θρησκεία ή φιλοσοφία».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε:
«Αναζητώντας μια ειρηνική συνύπαρξη που θα έχει ως παράδειγμα την αγάπη και την υπηρεσία προς τους άλλους, μπορούν να υιοθετηθούν έντιμες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές, και να καλλιεργηθεί η αμοιβαία κατανόηση και η ελευθερία από τον φόβο του άλλου. Για πολλούς θρησκευόμενους ανθρώπους, το βασίλειο μας δεν είναι αυτού του κόσμου αλλά του επόμενου. Ως εκ τούτου, κάθε μορφή καταπίεσης και καταστροφής του άλλου είναι αντιπαραγωγική,διότι ποτέ η βία δεν μας φέρνει πιο κοντά στον Θεό, αλλά μας απομακρύνει από το θείο».
«Επειδή πιστεύουμε στην ειρήνη, εμείς κάνουμε αυτό το βήμα για να επισημοποιήσουμε τη δέσμευσή μας για την αγάπη των άλλων και για το σταμάτημα της βίας εξατίας των διαφορετικών θρησκευτικών, πολιτιστικών, κοινωνικών ή πολιτικών πεποιθήσεων»,σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Ομιλίες εκφώνησαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Ραβίνων, Πίντσας Γκόλντσμιντ, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Ισλαμικού Συνδέσμου, Αμπντουλάχ Αλ Τούρκι και ο επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής του Βατικανού,Καρδινάλιος Ζαν-Λουί Τουράν, ενώ στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο καρδινάλιος της Αυστρίας Κρίστοφ Σένμπορν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, της Ισπανίας και της Σαουδικής Αραβίας– τρείς χώρες που συνέπραξαν για την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου το οποίο έχει το καθεστώς ενός διεθνούς οργανισμού και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα παγκόσμιο φόρουμ διαλόγου ανάμεσα στις θρησκείες του κόσμου.
Στο περιθώριο της τελετής έναρξης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Γενικό Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και άλλους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες.
Στις σημαντική επίσκεψη και τις επαφές που έχει ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στη Βιέννη συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος μετέχει στο εννεαμελές ΔΣ του εν λόγω Διεθνούς Κέντρου και έχει την ευθύνη συντονισμού των διαθρησκειακών διαλόγων εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος, ο επιχώριος Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου και ο κ. Παντελεήμων Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της ΜτΧΕ, Εκπρόσωπος των Μειονοτήτων στο Συμβούλιο της Γεν. Διευθύνσεως Βακουφίων στην Άγκυρα.
____________
Σημείωση: Η μετάφραση και η απόδοση των αποσπασμάτων της ομιλίας του Οικουμενικού Πατριάρχη στα ελληνικά έγινε με φροντίδα του Amen.gr και δεν προέρχονται από επίσημη μετάφραση της ομιλίας του Παναγιωτάτου.
Πηγή: amen.gr