Το 3% των παιδιών από 8 έως 18 ετών έχει επιλέξει χορτοφαγική διατροφή
26 Νοεμβρίου 2012
Τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν έχουν αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Τι γίνεται, όμως, όταν επιλέγουν να αποκλείσουν μια ομάδα τροφίμων τελείως από τη διατροφή τους; Έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική το 2010 έδειξε ότι το 3% των παιδιών από 8 έως 18 ετών έχει επιλέξει χορτοφαγική διατροφή.
Αυτός όμως δεν είναι λόγος ανησυχίας, αν το παιδί λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται σε επαρκείς ποσότητες από άλλα τρόφιμα, επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος Ελένη Αβλίχου.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος, χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, λιγότερα περιστατικά εμφάνισης διαβήτη και καρκίνου του παχέος εντέρου από τους μη χορτοφάγους. Τα θρεπτικά συστατικά που είναι πιθανό να βρίσκονται σε έλλειψη σε μια χορτοφαγική διατροφή είναι οι πρωτεΐνες, ο σίδηρος, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ειδικά η Β12, o ψευδάργυρος και τα Ω3 λιπαρά οξέα.
Οι πρωτεΐνες αναπληρώνονται εύκολα με την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας οσπρίων, ξηρών καρπών και δημητριακών. O σίδηρος είναι πρόβλημα στους χορτοφάγους γιατί ο σίδηρος από ζωικές πηγές απορροφάται πιο εύκολα από τις φυτικές. Για να λαμβάνει το παιδί τις συνιστώμενες ποσότητες, θα πρέπει να τρώει και εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως ψωμί και δημητριακά. Άλλες πλούσιες πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, τα ξηρά φρούτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε βιταμίνη C, όπως οι φράουλες και τα εσπεριδοειδή, μαζί με τα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, βελτιώνει την απορρόφησή του.
Οι πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης Β12 είναι το κρέας και τα θαλασσινά. Κάποιες ποσότητες, όμως, βρίσκονται στα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Ο ψευδάργυρος, εκτός από το μοσχάρι και το αρνί, περιέχεται και στο σουσάμι, τους ξηρούς καρπούς και τα φασόλια.
Αν το παιδί δεν τρώει ψάρια, τα οποία είναι η ιδανική πηγή Ω3, μπορεί να πάρει αυτά τα λιπαρά από το λιναρόσπορο ή τα φουντούκια. Επίσης, Ω3 περιέχονται και στα αυγά, αν οι κότες έχουν ταϊστεί με χορτάρι και διάφορα έντομα ή σκουλήκια, αντί για καλαμπόκι.
Όπως βλέπουμε λοιπόν, η χορτοφαγία σαν επιλογή δεν είναι αδύνατη, όμως δεν πρέπει να την παίρνετε και αψήφιστα. Μπορείτε, επομένως, να ψάξετε μαζί με το παιδί σας κάποιες συνταγές που δεν περιέχουν κρέας και να τις μαγειρέψετε. Ευτυχώς, η ελληνική κουζίνα έχει αρκετές επιλογές.
Επίσης, χρήσιμο είναι όταν πάτε σε κάποιο πάρτι ή σε κάποιο σπίτι για φαγητό να ενημερώνετε τους οικοδεσπότες για τις διατροφικές προτιμήσεις του παιδιού σας, για να μη βρεθεί κανείς σε δύσκολη θέση.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να κάνει το παιδί συχνά εξετάσεις αίματος για να παρακολουθούνται τα επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης του αίματός του και αυτό γιατί, όπως είπαμε, μπορεί η χορτοφαγία στην παιδική ηλικία να μην είναι ακατόρθωτη, χρειάζεται ωστόσο πολύ μεγάλη προσοχή και δέσμευση.
Πηγή: diatrofi.gr- yougles.com