Όλο και πιο «χαζοί» οι άνθρωποι σύμφωνα με τους επιστήμονες
25 Νοεμβρίου 2012
Οι άνθρωποι σταδιακά χάνουν την ευφυΐα τους σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό «Trends in Genetics».
Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι έχασαν την πίεση για εξέλιξη και ευφυΐα πριν πολλές χιλιάδες χρόνια, όταν άρχισαν να ζουν σε πυκνοκατοικημένες αγροτικές εκτάσεις.
«Οι διανοητικές ικανότητες αναπτύχθηκαν όταν οι άνθρωποι δεν είχαν αναπτύξει τη γλώσσα και ζούσαν ακόμα σε διασκορπισμένες ομάδες, πολύ πριν εμφανιστούν οι πρόγονοί μας στην Αφρική», τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μελέτης Gerald Crabtree, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
«Έκτοτε ξεκίνησε ο κατήφορος», προσέθεσε ο ερευνητής.
Η ζωή των πρώτων ανθρώπων που εμφανίστηκαν στη Γη εξαρτιόνταν από την ικανότητά τους να ανταποκριθούν άμεσα και αποτελεσματικά σε ακραίες καταστάσεις, φτιάχνοντας για παράδειγμα ένα καταφύγιο ή σκοτώνοντας μια τίγρη πριν προλάβει να τους επιτεθεί.
Σήμερα, τα τεχνολογικά και ιατρικά επιτεύγματα που απολαμβάνουμε και τα οποία αποτελούν προϊόντα της επιστημονικής επανάστασης, απλά αποκρύπτουν περίτεχνα την αποδυνάμωση του εγκεφάλου, η οποία θα συνεχιστεί και στο μέλλον οδηγώντας τον άνθρωπο στην παρακμή.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξέλιξη των ανθρώπων σημειώθηκε σε ποσοστό άνω του 99% όταν εκείνοι ζούσαν σε κοινότητες που συντηρούνταν από το κυνήγι, γεγονός που σημαίνει ότι έπρεπε να είναι εύστροφοι για να επιβιώσουν.
Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι ξεκίνησαν να ζουν σε αγροτικές κοινότητες και πόλεις, η ευφυΐα τους σταδιακά άρχισε να μειώνεται, λόγω της μετάλλαξης των κρίσιμων γονιδίων που σχετίζονται με την εξυπνάδα.
Σημειώνεται ότι η ανθρώπινη ευφυΐα καθορίζεται από περίπου 2.000 με 5.000 γονίδια, ιδιαίτερα επιρρεπή σε επιβλαβείς αλλαγές και μεταλλάξεις.
Πολλοί επιστήμονες πάντως αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφύλαξη τα αποτελέσματα της έρευνας και ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι με την πάροδο των χρόνων η ευφυΐα δεν μειώθηκε, αλλά αντιθέτως αυξήθηκε.
Σε ό,τι αφορά πάντως τη μεγάλη αύξηση του Δείκτη Νοημοσύνης παγκοσμίως τα τελευταία 100 χρόνια, οι ερευνητές του Στάνφορντ την αποδίδουν στην καλύτερη προγεννητική περίθαλψη, την καλύτερη διατροφή και τη μείωση της έκθεσης σε χημικά που βλάπτουν σοβαρά τον εγκέφαλο, όπως ο μόλυβδος.
Πηγή:econews