Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Τι είναι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης;

22 Νοεμβρίου 2012

Τι είναι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης;

Εάν η υπερβολική κούραση σας έχει εξαντλήσει, ξεπερνώντας τα συνηθισμένα επιτρεπτά όρια, χωρίς σημαντικό λόγο, ίσως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από ότι νομίζετε.

 

Το «Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης» (ΣΧΚ) είναι από τις πιο πρόσφατες ασθένειες, που έχουν διαγνωστεί, καθώς ταυτοποιήθηκε μόλις στις αρχές του 1980. Πρόκειται για μία ασθένεια κατά την οποία ο πάσχων υποφέρει από σοβαρή κόπωση για διάστημα περισσότερο από 6 μήνες, η οποία ωστόσο δεν υποχωρεί ούτε με ξεκούραση.

Είναι γνωστό και ως «σύνδρομο ανοσοποιητικής δυσλειτουργίας» και στην ουσία πρόκειται για μια περίπλοκη διαταραχή, κατά την οποία τα άτομα που πάσχουν βιώνουν μεταξύ άλλων έντονη σωματική εξάντληση με τρεμούλες, μυαλγίες, πονοκεφάλους και διαταραχές ύπνου, ενώ συχνά εμφανίζουν διαταραχή της μνήμης ή/και της ικανότητας συγκέντρωσης, με ιδιαίτερα μειωμένη λειτουργικότητα και κυρίως χαμηλά επίπεδα ενεργητικότητας.

Συμπτώματα

Άτομα που πάσχουν από ΣΧΚ παρουσιάζουν τουλάχιστον τέσσερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

• Πονόλαιμο

• Δυσκολία συγκέντρωσης ή βραχεία μνήμη

• Λεμφαδενοπάθεια (πρήξιμο ή πληγή τους λεμφαδένες)

• Μυϊκό πόνο

• Πόνο σε περισσότερες από μία κλειδώσεις, αλλά χωρίς κάποιο οίδημα ή ερυθρότητα

• Ασυνήθιστους για τον οργανισμό πονοκεφάλους

• Ύπνο, που δεν ξεκουράζει

• Ένα αίσθημα κατάπτωσης, το οποίο ονομάζεται «αίσθημα κακουχίας», για περίπου 24 ώρες μετά από άσκηση.

Το πρώτο σύμπτωμα ωστόσο που παρατηρείται είναι φυσικά η υπερβολική κούραση, όπου οι ασθενείς αισθάνονται όπως ακριβώς στα πρώτα «βήματα» της γρίπης. Συχνά ωστόσο το ΣΧΚ σχετίζεται και με το άγχος, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και την ινομυαλγία.

Τι προκαλεί το ΣΧΚ;

Αν και πολλοί είναι οι ερευνητές που έχουν ασχοληθεί με το ΣΧΚ, ωστόσο τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει μία και μοναδική αιτία που το προκαλεί. Ωστόσο έχουν καταλήξει ότι αυτά που το «κινητοποιούν» περιορίζονται σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με λοιμώξεις, με τη γενετική, τη νευροενδοκρινολογία και με κάποιο παλαιότερο τραύμα του ασθενούς.

Πιο συγκεκριμένα, το ΣΧΚ έχει συνδεθεί με μία ποικιλία ιών, συμπεριλαμβανομένου του ιού Epstein Barr, μερικών τύπων ιών έρπητα αλλά και πιο πρόσφατα με τον ρετροϊό XMRV, ενώ «ενοχοποιείται» και η κληρονομική προδιάθεση του εκάστοτε ασθενή.

Επιπλέον σύμφωνα με έρευνες μια σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ νευροδιαβιβαστών και ορμονών θα μπορούσε να είναι η ρίζα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης ενώ οι έρευνες μιλούν και για σωματική καταπόνηση, που σχετίζεται με τραυματικά γεγονότα, που έχει περάσει ο ασθενής.

Τι «αίσθηση» έχει το ΣΧΚ;

Αν και η αίσθηση, που έχει το ΣΧΚ, διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, το κοινό σημείο σε όλους είναι η υπερβολική κόπωση που «εισβάλλει» και επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου. Οι ασθενείς ενδέχεται ακόμη να παραπονεθούν για πόνους που δυσχεραίνουν την αυτοσυγκέντρωση και προκαλούν πρόβλημα ακόμα και στην βραχεία μνήμη του ατόμου.

Εάν λοιπόν αισθάνεστε κούραση για αρκετούς μήνες και δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις καθημερινές σας ασχολίες, ίσως έχει έρθει η ώρα να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Θυμηθείτε ότι σύμφωνα με έρευνες περίπου το 80% ατόμων που πάσχουν από ΣΧΚ, δεν έχουν διαγνωστεί επίσημα και κατ’ επέκταση δε λαμβάνουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Πηγή:clickatlife.gr