Η εικόνα της Παναγίας Φιλουσιώτισσας από τον ναό Αγίας Μαρίνας Κελοκεδάρων της επαρχίας Πάφου
21 Νοεμβρίου 2012
Παναγία Φιλουσιώτισσα (1570) από τον ναό Αγίας Μαρίνας Κελοκεδάρων
Η εικόνα της Παναγίας της Φιλουσιώτισσας μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο χωριό Φιλούσα Κελοκεδάρων της επαρχίας Πάφου. Η εικόνα είναι μια παραλλαγή του τύπου της Παναγίας Γλυκοφιλούσας και το χωριό Φιλούσα είναι μια συντόμευση από το επίθετο Γλυκοφυλούσα. Η εικόνα της Παναγίας με τη σειρά πήρε τ’ όνομά της από το χωριό Φιλούσα και ονομάζεται από το ζωγράφο που την ιστόρησε ως «Φιλοχηότισσα», που είναι προφανώς λογιοτατισμός της ονομασίας «Φιλουσιώτισσα».
Η εικόνα ζωγραφίστηκε από τον ζωγράφο Σιλβέστρο του οποίου τ’ όνομα και η τέχνη είναι γνωστά σε μας μόνο από αυτή την εικόνα της Παναγίας της Φιλουσιώτισσας. Ζωγραφίστηκε το 1750 και ο ζωγράφος Σιλβέστρος υπέγραψε τ’ όνομά του στο πίσω μέρος, κάτι που συνήθιζαν και άλλοι ζωγράφοι του 16ου αιώνα. Εκεί έβαλε και την χρονολογία 1750. Ο ζωγράφος υπογράφει τ΄όνομά του στα Συριακά, τη λειτουργική γλώσσα της Ασσυριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία όμως είναι μονοφυσιτική και δεν είναι σε κοινωνία με την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Γι’ αυτό βγαίνουμε στο συμπέρασμα ότι ήταν εξελληνισμένος Ασσύριος που ασπάσθηκε την Ελληνορθόδοξη πίστη.
Ο ζωγράφος Σιλβέστρος φαίνεται να είναι αρκετά έντονα επηρεασμένος από την ιταλική ζωγραφική και αυτό αποδεικνύεται στην απόδοση των μορφών και από τα χρώματα του χιτώνα και του κεκρυφάλου της Παναγίας και του χιτώνα και του ιματίου του Χριστού.
Η εικόνα βρίσκεται σήμερα φυλαγμένη στο Βυζαντινό Μουσείο της Μητροπόλεως Πάφου.
Γενική άποψη του χωριού Φιλούσα Κελοκεδάρων
Πηγή: noctoc-noctoc.blogspot.gr