Περιορίστε τους κινδύνους που απειλούν το παιδί σας
10 Νοεμβρίου 2012
Από τη στιγμή που το μωρό σας αρχίζει να εξερευνά και να ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του και μέχρι τα πρώτα παιδικά του χρόνια, αρχίζει και για σας μια “περιπέτεια”. Θα ανακαλύψετε ξαφνικά ότι το περιβάλλον γύρω απ’ το παιδί σας είναι τόσο επικίνδυνο ώστε θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσετε πολλές από τις συνήθειες σας. Ακόμα και τα πιο απλά αντικείμενα μπορεί να μετατραπούν σε απειλές αν δεν έχετε τα μάτια σας τέσσερα. Καλό είναι να γνωρίζετε τους κινδύνους που απειλούν το παιδί σας και να τους προλαμβάνετε.
Δηλητηρίαση
Το στόμα είναι για τα μικρά παιδιά μια μοναδική πηγή ευχαρίστησης και ένα χρήσιμο εργαλείο για να γνωρίσουν τον κόσμο. Δυστυχώς, όμως, εκτός από το φαγητό τους, την πολύχρωμη μπαλίτσα ή το πάνινο αρκουδάκι, υπάρχει και ο κίνδυνος να καταλήξουν μέσα στο στοματάκι τους: σαπούνια, απορρυπαντικά, καθαριστικά, μπογιές, εντομοκτόνα και ποντικοφάρμακα, βενζίνη, πετρέλαιο, φάρμακα και βιταμίνες, οινόπνευμα και αμμωνία, βαφές μαλλιών, σπρέι, αποσμητικά, βερνίκια νυχιών, αρώματα, αποσμητικά χώρου, καλλυντικά και κόλλα. Οι προφυλάξεις:
Κλειδώστε όλες τις επικίνδυνες για το παιδί ουσίες μέσα σε ένα ψηλό ντουλάπι.
Μην ξεκολλάτε τις ετικέτες από τις συσκευασίες. Περιέχουν χρήσιμες πληροφορίες, καθώς και τηλέφωνα των κέντρων σε περίπτωση δηλητηρίασης.
Μην αφήνετε το παιδί να ψάχνει μέσα στις τσάντες. Κρύβουν κινδύνους.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα φάρμακα. Επειδή τα μικρά παιδιά μιμούνται τις κινήσεις σας, δεν πρέπει ποτέ να παίρνετε φάρμακα μπροστά στο παιδί σας και ποτέ μην κάνετε το λάθος να βαφτίσετε τα φάρμακα “καραμέλες”.
Οι κολόνιες και τα αρώματα αποτελούν έναν επικίνδυνο πειρασμό για τον ανύποπτο μπόμπιρα. Ένα μικρό παιδάκι μπορεί να τα πιει ή να τα ρίξει στα ματάκια του.
Αν καπνίζετε, πρέπει να αδειάζετε συχνά τα τασάκια. Αλλά προσοχή! Να σιγουρευτείτε προηγουμένως ότι το τσιγάρο έχει σβήσει.
Εάν έχετε φυτά, πρέπει να ελέγχετε μήπως τα φύλλα ή τα άνθη κάποιου από αυτά έχει δηλητηριώδεις ουσίες για το παιδάκι.
Πρέπει να έχετε πρόχειρα για κάθε περίπτωση τα τηλέφωνα του κέντρου δηλητηριάσεων, γιατί το κακό προλαμβάνεται.
Πτώσεις
Από τα πρώτα αβέβαια, διστακτικά βηματάκια και για πολύ καιρό ακόμη, ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που απειλεί το βιαστικό και απρόσεκτο μικρούλι σας, είναι οι πτώσεις. Φροντίστε λοιπόν:
Να μη γλιστράνε τα πατώματα. Αν χυθεί κάποιο υγρό, σκουπίστε το αμέσως.
Να τοποθετήστε κάγκελα στην αρχή και τη βάση της σκάλας.
Να επισκευάσετε αμέσως τα χαλασμένα σκαλοπάτια και ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας να παίζει κοντά σε σκαλιά.
Να σκεπάσετε και να ασφαλίσετε με λουκέτα τυχόν ακάλυπτους χώρους, φωταγωγούς, φρεάτια κ.λπ.
Να τοποθετήσετε στην πόρτα μηχανισμό που την εμποδίζει να κλείσει εντελώς και προστατεύει τα μικρά δαχτυλάκια από τραυματισμούς και κατάγματα.
Να βάλετε κάγκελα στα παράθυρα.
Να μην αφήνετε παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα πεταμένα στο πάτωμα, γιατί το παιδάκι μπορεί να σκοντάψει και να πέσει.
Να δένετε πάντα το παιδάκι σας, όταν κάθεται στο καρεκλάκι ή το ριλάξ, και ποτέ μην αφήνετε το μωρό μόνο του στην αλλαξιέρα.
Να βάλετε ψηλά κάγκελα με πλέγματα στα μπαλκόνια.
Να μην αγοράζετε στο μωρό σας μακριά παντελόνια ή φούστες, παπούτσια μεγαλύτερα από το νούμερο του ποδιού του μωρού ή παπούτσια με κορδόνια, γιατί λύνονται εύκολα.
Πνιγμός
Ο πνιγμός από διάφορες αιτίες είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για τα μωρά. Πάρτε τις απαραίτητες προφυλάξεις, για να είστε πιο σίγουρη ότι δεν θα συμβεί κάποιο δυσάρεστο απρόοπτο. Έτσι, λοιπόν, ποτέ μη βάζετε μαλακά στρώματα, μαξιλάρια ή μαλακά παιχνιδάκια μέσα στο κρεβατάκι του μωρού. Κρατάτε πάντα τις πλαστικές σακούλες μακριά από το παιδί. Ιδιαίτερη προσοχή δώστε στα κορδόνια που κρέμονται από τις κουρτίνες. Επικίνδυνα επίσης είναι τα παιχνίδια στο κρεβάτι ή στο πάρκο του παιδιού και η πιπίλα που κρέμεται με κορδέλα από το λαιμουδάκι του. Μην αγοράζετε ρουχαλάκια με κορδελίτσες ή σκοινιά, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μπερδευτούν στο κρεβατάκι ή στο πάρκο του παιδιού. Επειδή τα μικρά παιδάκια κάτω των τεσσάρων ετών δεν έχουν αναπτύξει ακόμη την ικανότητα να μασούν και να καταπίνουν σωστά, πρέπει να αποφεύγετε τα είδη διατροφής που μπορεί να “σταθούν” στο λαιμό του παιδιού, όπως τα σταφύλια, τα λουκάνικα ή τα καρότα. Απαγορεύονται επίσης οι ξηροί καρποί και οι σταφίδες. Τέλος, ποτέ μην ταΐζετε το παιδάκι, όταν τρέχει, γελά ή κλαίει.
Εγκαύματα
Τα μικρά παιδάκια παθαίνουν πιο σοβαρά εγκαύματα από τους ενηλίκους, γιατί το δερματάκι τους είναι πολύ πιο λεπτό και ευαίσθητο από το δικό μας. Γι’ αυτό, εγκαταστήστε στο σπίτι σας έναν ανιχνευτή καπνού που σας ειδοποιεί αμέσως σε περίπτωση πυρκαγιάς, αγοράστε έναν πυροσβεστήρα και διατηρείτε τα εύφλεκτα υλικά κατά το δυνατόν έξω από το σπίτι, μακριά από τη ζέστη, μέσα σε κλειστά μεταλλικά κουτιά. Προσοχή, επίσης, στα σκουπίδια, γιατί αρπάζουν εύκολα φωτιά. Αν καπνίζετε, προσοχή στα σπίρτα και τους αναπτήρες μέσα στο σπίτι. Αποφεύγετε επίσης να καπνίζετε στο κρεβάτι. Μην παίρνετε στην αγκαλιά σας το παιδί την ώρα που κρατάτε κάτι ζεστό ή καπνίζετε και μην αφήνετε το φλιτζάνι με το ζεστό καφέ ή το πιάτο με την καυτή σούπα στην άκρη του τραπεζιού. Ο ζωηρός μπόμπιρας μπορεί να το αναποδογυρίσει και να καεί. Ακόμη, αν ζεσταίνετε το φαγάκι του παιδιού μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων, να ελέγχετε πάντα τη θερμοκρασία του φαγητού πριν το ταΐσετε.
Πηγή:noikokyra.gr