Έμφραγμα: ο πιο φοβερός εχθρός της ζωής
6 Οκτωβρίου 2012
Κρεμαστινός Δημήτριος, Καθηγητής Καρδιολογίας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με την τελευταία του ανακοίνωση, εξακολουθεί να διαπιστώνει ότι ο μεγαλύτερος εχθρός που απειλεί τη ζωή του ανθρώπου είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου και οι σοβαρότατες επιπλοκές του.
Ο πολύς κόσμος ακόμα πιστεύει ότι υπεύθυνη για το έμφραγμα είναι μια στενωμένη (βουλωμένη) αρτηρία της καρδιάς. Γι’ αυτό και όταν δει στενώσεις στη στεφανιογραφία του, ανήσυχος προστρέχει στον γιατρό ζητώντας είτε να τις ανοίξει με αγγειοπλαστική (μπαλόνι) είτε να παρακάμψει τις στενώσεις με εγχείριση by-pass.
Όμως ο πραγματικός κίνδυνος του εμφράγματος δεν βρίσκεται στη στένωση, βρίσκεται στην ποιότητα της αθηρωματικής πλάκας. Όσο πιο μαλακή και μικρή είναι η πλάκα, τόσο πιο επικίνδυνη είναι. Οι μικρές πλάκες είναι αυτές που κατά κανόνα σπάνε απροειδοποίητα και μέσα σε ελάχιστο χρόνο φράζουν την αρτηρία και δημιουργούν το έμφραγμα. Η αθηρωματική πλάκα αποτελείται από πυρήνα που περιέχει κυρίως κακή χοληστερίνη (LDL) και περιβάλλεται από ινώδη κάψα, η οποία εάν είναι παχιά, τότε η αθηρωματική της πλάκα είναι πρακτικά ακίνδυνη, έστω και αν φράζει κατά 90% την αρτηρία.
Οι σύγχρονες αυτές γνώσεις όσον αφορά την ποιότητα της αθηρωματικής πλάκας, έφεραν επανάσταση στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου. Σήμερα η σύγχρονη θεραπεία με στατίνες και αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου έχουν ελαττώσει εντυπωσιακά τον αριθμό των εμφραγμάτων και των αιφνιδίων θανάτων. Αντίθετα, οι επεμβάσεις (αγγειοπλαστική ή by-pass) ως μέτρο πρόληψης ελάχιστα προσφέρουν σε εκείνο τον άρρωστο που δεν έχει κανένα σύμπτωμα. Οι επεμβατικές θεραπείες απευθύνονται σε αρρώστους που έχουν συμπτώματα, όπως π.χ. αιφνίδια στηθάγχη (de novo) ή ασταθή στηθάγχη.