Kalash: Η άγνωστη «λευκή φυλή» του Πακιστάν!
22 Αυγούστου 2012
Στα βουνά Χίντου Κους στο Πακιστάν, ζουν περίπου έξι χιλιάδες μέλη της φυλής Kalash, που μοιάζουν εμφανισιακά να είναι πολύ διαφορετικά από τους γείτονές τους. Πολλοί έχουν ξανθά μαλλιά, γαλάζια μάτια και ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, πράγμα ιδιαιτέρως παράδοξο για το Πακιστάν!
Ισχυρίζονται ότι βρίσκονται στην περιοχή χιλιάδες χρόνια, ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι απόγονοι του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αν και η πραγματική εθνική προέλευσή τους δεν είναι ακόμη τεκμηριωμένη.
Έχουν εντελώς διαφορετικά ήθη και έθιμα από τους μουσουλμάνους και -το βασικότερο- είναι πολυθεϊστική φυλή, με εντελώς διαφορετική λαογραφία, η οποία παρουσιάζει σε πολλά ομοιότητες με την αρχαία Ελλάδα.
Παρόλα αυτά, εξετάσεις DNA δεν δείχνουν μέχρι στιγμής καμία σύνδεση με τον ελληνικό λαό. Ωστόσο, αν και δεν υπάρχει καμία γενετική συσχέτιση με κάποια ελληνική καταγωγή, οι Kalash σε καμία περίπτωση δεν κατάγονται ούτε από την Ανατολή ούτε από τη Νότια Ασία.
Λαμβάνοντας υπόψη κάποια γενετική παρέκκλιση, πρέπει να υποστηριχθεί ότι οι Kalash κατάγονται από την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή ή τον Καύκασο. Ωστόσο, μια άλλη σειρά εξετάσεων DNA καταδεικνύει ότι ίσως οι Kalash είναι στην πραγματικότητα αυτόχθονες στην περιοχή, με μικρή μόνο γενετική επιρροή από ξένους λαούς.
Η «λευκή φυλή» Kalash ζει στην περιοχή Desh Kalash, που σημαίνει «Τρεις Κοιλάδες των Kalash», και μιλούν τη δική τους γλώσσα Kalash. Δεδομένου ότι ο πληθυσμός τους είναι μικρός, δεν ανέπτυξαν σημαντική κουλτούρα, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 50% που ζει στις δύο από τις τρεις κοιλάδες έχει πλέον αφομοιωθεί στο Ισλάμ.
Η τρίτη κοιλάδα, γνωστή ως Birir, αποτελεί παραδοσιακό κομμάτι της φυλής Kalash. Στην πλειοψηφία τους οι περισσότεροι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία αιγοπροβάτων και τη μελισσοκομία, ζώντας μια ιδιαίτερα δύσκολη ζωή.
Σε μικρά σπίτια, οι πολυμελείς συνήθως οικογένειες στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον, με τον κίνδυνο της χολέρας και άλλων σοβαρών επιδημιών να παραμονεύουν σε κάθε τους βήμα. Οι Kalash προστατεύονται προς το παρόν από την κυβέρνηση του Πακιστάν, αλλά το μέλλον της φυλής τους είναι αβέβαιο…