Άρθρο – Maniera Cypria: Μια ερμηνεία της αρχαίας ιστορίας της Κύπρου
6 Αυγούστου 2012
Η φύση και η ιστορία αποτελούν μέσα από τα χρόνια πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες να εξυμνήσουν και να αποθανατίσουν το περιβάλλον και το παρελθόν. Αυτή η διαχρονική έμπνευση αποτυπώνεται στην έκθεση «Maniera
Cypria» στη Λεμεσό μέχρι τις 12 Αυγούστου ,όπου αρχαία ευρήματα από την επαρχία Λεμεσού σμίγουν με μοντέρνες ερμηνείες του συλλογικού, ιστορικού, μυθολογικού και αγιογραφικού παρελθόντος της περιοχής.
Η έκθεση «Maniera Cypria: Lemesos, Fabula, Historia, Memoria», η οποία φιλοξενείται στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη στη Λεμεσό από τις 29 Ιουνίου μέχρι τις 12 Αυγούστου, διοργανώνεται από τον Δήμο Λεμεσού σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου και την Ιερά Επισκοπή Λεμεσού, υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ. Μέσω γλυπτών, ζωγραφιών και εγκαταστάσεων, η έκθεση εξερευνά την ιστορία, τους μύθους και τις αναμνήσεις της Κύπρου, μέσα από αρχαία ευρήματα τα οποία αντιπαρατίθενται με σύγχρονα έργα τέχνης.
Γεφυρώνοντας πολιτισμούς
Ένα πουλί από συρματόσχοινο αντλεί έμπνευση από εικόνες σε αγγεία και πλοιάρια σε σχήμα πουλιών από την Κυπροαρχαϊκή και την Κυπρογεωμετρική περίοδο. Η Αφροδίτη, κεντρικό σύμβολο της Κύπρου, αντικαθιστά την Αφροδίτη του Μποτιτσέλι στη «Γέννηση της Αφροδίτης». Ο πίνακας ενός ερυθρού μοναχικού καβαλάρη δανείζεται στοιχεία από πήλινα ειδώλια τα οποία βρέθηκαν σε ανασκαφές στην Αμαθούντα, την αρχαία πόλη που βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού, και θυμίζει μια ταυτότητα η οποία αγνοείται εδώ και χρόνια. Η πλούσια ιστορία της Κύπρου αποτελεί το σκηνικό για τους σύγχρονους καλλιτέχνες του νησιού, οι οποίοι δίνουν τις δικές τους ερμηνείες για τα αρχαιολογικά ευρήματα της ευρύτερης επαρχίας Λεμεσού.
«Η έκθεση δείχνει ότι η πολιτιστική ζωή στην Κύπρο έχει μια συνέχεια μέσα από την ιστορία, καθώς επίσης και ότι η Κύπρος είναι ένα νησί που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη γεφύρωση των πολιτισμών γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα», εξηγεί η Δρ Μαρία Χατζηκωστή, διευθύντρια του τμήματος Αρχαιοτήτων της Κύπρου, με του οποίου την άδεια εκτίθενται τα αρχαιολογικά αντικείμενα.
Ευρήματα της επαρχίας Λεμεσού
Όλα τα αρχαιολογικά αντικείμενα ανακαλύφθηκαν στην επαρχία Λεμεσού, σε περιοχές όπως η Αμαθούντα, ο Πύργος, η Ερήμη, η Επισκοπή και το Κούριο.
«Η έκθεση δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν αντικείμενα της αρχαίας ιστορίας μας και να αντιληφθούν την καλλιτεχνική τους αξία. Θεωρώ ότι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως παρόμοιες ιδέες και καλλιτεχνικές εκφράσεις επανεμφανίζονται στο σήμερα. Όχι μέσα από μιμήσεις , αλλά μέσα από την εμπειρία ενός κοινού πολιτιστικού περίγυρου», προσθέτει η διευθύντρια του τμήματος Αρχαιοτήτων.Τα αρχαιότερα ευρήματα προέρχονται από τη Μέση Χαλκολιθική περίοδο (3500-2800 π.Χ.) και εκτίθενται δίπλα στα κομμάτια της σύγχρονης τέχνης.
«Είναι η πρώτη φορά που εκθέτουμε τόσο μεγάλο αριθμό εμβληματικών αντικειμένων από την Αρχαϊκή και τη Βυζαντινή περίοδο μέχρι τη σύγχρονη περίοδο υπό την ίδια στέγη», σημειώνει η Κάθριν Λουίς Νικήτα, διευθύντρια του Κέντρου Ευαγόρας Λανίτης.
«Τα κομμάτια, τα οποία αντιπροσωπεύουν διαφορετικές φάσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Κύπρο, επιλέχθηκαν προσεγμένα, όχι μόνο για να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της δικής τους αισθητικής και της ιστορικής αξίας, αλλά γιατί τα αντικείμενα ήταν οι κύριες πηγές έμπνευσης για τις δημιουργίες των μοντέρνων καλλιτεχνών», επισημαίνει η κ. Νικήτα.
Σύνδεση με το παρελθόν
Ένα σύνολο 30 σύγχρονων Κύπριων εικαστικών συνεισέφερε στην έκθεση: ο Άγγελος Μακρίδης, η Χέλεν Μπλακ, ο Νίκος Χαραλαμπίδης, ο Σάββας Χριστοδουλίδης, ο Ανδρέας Χρυσοχός, η Μαριάννα Κωνσταντή, ο Τζον Κόρμπριτζ, ο Χρίστος Φουκαράς, ο Θεόδουλος Γρηγορίου, ο Δημητράκης Γεροκώστας, η Γιώτα Ιωαννίδου, η Ελίνα Ιωάννου, ο Κυριάκος Καλλής, η Λία Λαπίθη, η Μαρία Λοϊζίδου, ο Αντώνης Νεοφύτου, η Ελένη Νικοδήμου, ο Λευτέρης Ολύμπιος, ο Στας Παράσκος, ο Κύπρος Πέρδιος, ο Χριστόφορος Σάββα, ο Ρένος Στεφανή, ο Γιώργος Σκοτεινός, ο Σωκράτης Σωκράτους, ο Λευτέρης Τάπας, η Σούζαν Βάργκας και ο Παναγιώτης Βιττής.
Μέσα από τη χρήση μεγάλης ποικιλίας θεμάτων και υλικών έδωσαν τη δική τους ερμηνεία της Maniera Cypria.
«Η έκθεση προσπαθεί να γεφυρώσει το παρελθόν και το παρόν της Κύπρου μέσα από ένα διάλογο μεταξύ γενεών της κυπριακής δημιουργίας. Στοχεύει στην ανάπτυξη της ιδέας ότι υπάρχει διαρκής ανάγκη για τους σύγχρονους καλλιτέχνες να παραμένουν συνδεδεμένοι με το παρελθόν τους και να αντλούν έμπνευση από αυτό», επισημαίνει η κ. Νικήτα.
Πηγή: http://www.cy2012.eu/index.php/el/news/feature-maniera-cypria-cyprus-ancient-history-interpreted