Νέο διαφωτιστικό υλικό για τους αγνοούμενους προς αξιοποίηση επί Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ
26 Ιουλίου 2012
Ενημερωτικό υλικό, που στοχεύει την εξάσκηση πιέσεων για να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, του ΕΔΑΔ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και των άλλων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων στο ανθρωπιστικό πρόβλημα της διακρίβωσης της τύχης ων αγνοουμένων ετοίμασε με την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.
Η παρουσίαση του υλικού έγινε ενώπιων αντιπροσώπων των θεσμών και των υπηρεσιών του κράτους και του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ ώστε, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Σεργίδης, «να δοθεί δια ζώσης το μήνυμα ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι θέμα που αφορά όλο τον κυπριακό λαό και αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή ως Επιτροπή και ως συγγενείς χρειαζόμαστε τη βοήθεια των θεσμών και των υπηρεσιών για συλλογική δουλειά».
«Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Κυβέρνησης, της Βουλής της Εκκλησίας, των κομμάτων και των οργανώσεων για να αξιοποιηθεί η τελευταία απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία θέτει επιτέλους τις σωστές προϋποθέσεις για ουσιαστική διερεύνηση του θέματος των αγνοουμένων», πρόσθεσε ο κ. Σεργίδης.
Ανέφερε ότι η απόφαση τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να επιτρέψει ελεύθερη πρόσβαση σε ανεξάρτητους ερευνητές, στις πληροφορίες που έχει από το 1974 για τα αγνοούμενα πρόσωπα και να επιτρέψει ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους όπου θεάθηκαν για τελευταία φορά οι αγνοούμενοι.
«Θέλουμε με τα δικά σας διαβήματα προς τα αντίστοιχα με εσάς ευρωπαϊκά σώματα να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά κυρίως του Ευρωκοινοβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ώστε να πάρουν θέση στην ανάγκη να συμμορφωθεί η Τουρκία με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και στην τελευταία απόφαση της Επιτροπής Υπουργών», είπε και κατέληξε ευχαριστώντας τον Αρχιεπίσκοπο για την οικονομική αρωγή στην προσπάθεια που πρόσφερε ο ίδιος και το Ιδρυμα Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, του οποίου ο Αρχιεπίσκοπος προεδρεύει.
Ο Κύπρου Χρυσόστομος Β’ σημείωσε ότι «όλοι μας ενδιαφερόμεθα για την τύχη των αγνοουμένων μας» και παρατήρησε πως «αυστηρώς ομιλούντες ως Εκκλησία δεν έχουμε εκπληρώσει ούτε το καθήκον μας έναντι των αγνοουμένων και των συγγενών τους».
Προσθέτοντας ότι πάντοτε συμπαριστάμεθα, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει επιτέλους να συμμορφωθεί και να δώσει τις πληροφορίες που πρέπει για τους αγνοουμένους, συνεχάρη την Επιτροπή που εργάστηκε «οργανωμένα και νοικοκυρεμένα» για την ετοιμασία του υλικού.
«Πολύ σοφά εντάξατε αυτή την προσπάθεια στο πλαίσιο της Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε σημειώνοντας ότι «πρέπει όλοι συλλογικά να συνεργαστούμε σε λύση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος, που για 38 χρόνια ταλανίζει τον τόπο και τις οικογένειες των αγνοουμένων».
Ο Κύπρου Χρυσόστομος Β’ σημείωσε ότι «Κυβέρνηση, Βουλή και Εκκλησία πρέπει ευκαίρους – ακαίρους να πιέζουμε ούτως ώστε να φθάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα και συγγενείς των αγνοουμένων να ενημερωθούν για την τύχη των αγαπημένων ανθρώπων τους».
Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η Αρχιεπισκοπή θα διατηρήσει στενή επαφή με την Επιτροπή για να λάβει τέλος το δράμα που βασανίζει τους συγγενείς το αγνοουμένων.
Ο Γραμματέας της Επιτροπής Νίκος Θεοδοσίου ανέφερε ότι το ενημερωτικό υλικό είναι σύντομο και περιεκτικό, ώστε ο αποδέκτης να μπορεί εύκολα να διαβάσει τα μηνύματα.
Πρόκειται για 12σελιδο βιβλιαράκι και ψηφιακό δίσκο στον οποίο περιλαμβάνεται το βιβλιαράκι και διευθύνσεις ιστοτόπων στους οποίους οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσθετες πληροφορίες.
Πρόσθεσε ότι για να είναι διαχρονικό το υλικό αποφεύχθηκε η συμπερίληψη αριθμών ταυτοποιηθέντων λειψάνων και ανέφερε ότι η έκδοση έγινε σε τρείς γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ώστε να αξιοποιηθεί σε αγγλόφωνους και γαλλόφωνους στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Περαιτέρω, είπε ότι το υλικό έχει ψηφιοποιηθεί και περάστηκε σε ψηφιακό δίσκο, ώστε να είναι προσιτό σε αυτούς που επιλέγουν να διαβάσουν στους υπολογιστές αντί σε χαρτί.
Ο κ. Θεοδοσίου είπε πως η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη, καθώς αναμένεται ότι οι αντιδράσεις της Τουρκίας θα είναι ανάλογες της επιτυχίας της απόφασης της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων και για την αξιοποίηση της απόφασης σε όλους τους χώρους και βήματα.
Ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου δήλωσε από πλευράς του ότι η προσπάθεια της Επιτροπής είναι αξιέπαινη και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την οικονομική αρωγή.
Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά είπε ότι η προσπάθεια της Επιτροπής είναι αξιέπαινη και εύστοχα προετοιμασμένη, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό το υλικό που ετοιμάσθηκε να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της Προεδρίας και μετά σε όλες τις ευκαιρίες που θα υπάρχουν στα ευρωπαϊκά και διεθνή βήματα.
Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου, επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που περιεκτικά προβάλλεται το θέμα των αγνοουμένων, απευθύνοντας έκκληση όπως το όποιο διαφωτιστικό υλικό προορίζεται για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, εκδίδεται σε δύο – τρεις γλώσσες για να είναι εύκολα προσβάσιμο σε περισσότερους αποδέκτες.
Η κ. Παπαδοπούλου απηύθυνε, επίσης, έκκληση για συντονισμό των προσπαθειών, επειδή ο καθένας κάνει ό,τι λέει η ψυχή του και η συνείδηση του για το θέμα των αγνοουμένων και ανέφερε ότι πρέπει να έχουμε πιο διεκδικητική φωνή.
Δήλωσε, επίσης, ότι δεν πρέπει να εξισώνεται το 1963 με το 1974, ώστε να μην δίνεται στην Τουρκία η ευκαιρία να επιχειρηματολογεί, εξισώνοντας το κράτος με αυτούς που εγκλημάτησαν κατά τα γεγονότα του 1963.
Πηγή: Onlycy.com