Συνελήφθη ο πιο καταζητούμενος Ναζί εγκληματίας πολέμου
20 Ιουλίου 2012
Ο πιο καταζητούμενος εν ζωή Ναζί εγκληματίας πολέμου, ο Ούγγρος Λάσλο Τσατάρι, 97 ετών, “συνελήφθη” στη Βουδαπέστη, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία της ουγγρικής πρωτεύουσας.
Ο Τσατάρι ήταν επικεφαλής της αστυνομίας της σλοβακικής πόλης Κόσιτσε (Κάσα στα ουγγρικά, Κασάου στα γερμανικά) όπου πολλοί από τους 15.700 εβραίους που ζούσαν εκεί δολοφονήθηκαν και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους στάλθηκαν στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς στην Πολωνία στην διάρκεια της κατοχής της Τσεχοσλοβακίας από τη ναζιστική Γερμανία.
Ο Τσατάρι θα ανακριθεί “για εγκλήματα πολέμου”, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Τσατάρι ζούσε ήρεμα στη Βουδαπέστη εδώ κα 17 χρόνια, τα περισσότερα εξ αυτών χρησιμοποιώντας την πραγματική του ταυτότητα, παρά το γεγονός ότι πληροφορίες για τον καταζητούμενο εγκληματία πολέμου είχαν διαβιβαστεί στην ουγγρική δικαιοσύνη δέκα και πλέον μήνες νωρίτερα από το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ της Ιερουσαλήμ.
Σύμφωνα με έγγραφα από τα αρχεία του Κέντρου ο Τσατάρι συμπεριφερόταν ιδιαίτερα βάναυσα στους Εβραίους στο γκέτο, μαστιγώνοντας γυναίκες και αναγκάζοντάς τις να σκάβουν τάφρους και ορύγματα με γυμνά χέρια.
Την 17η Ιουλίου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, χωρίς να αναφερθεί άμεσα στην υπόθεση του Τσατάρι, αλλά επικαλούμενος διάφορα αντισημιτικά επεισόδια, εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι επανέκαμψε ο αντισημιτισμός στην Ουγγαρία κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον Ούγγρο πρόεδρο Γιάνος Άντερ.
Με βάση πληροφορίες του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ, δημοσιογράφοι της βρετανικής ταμπλόιντ εφημερίδας The Sun είχαν ανακαλύψει τον Τσατάρι στο διαμέρισμά του στη Βουδαπέστη. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα την 15η Ιουλίου στον ιστότοπο της Sun, ο γηραιός Ναζί είχε πει στους δημοσιογράφους:
“Δεν έχω κάνει τίποτα, φύγετε από εδώ”, πριν να τους κλείσει την πόρτα. Μετά την πόλεμο, ουγγρικό δικαστήριο καταδίκασε ερήμην τον Τσατάρι σε θάνατο. Διέφυγε στον Καναδά, όπου είχε λάβει την υπηκοότητα της χώρας παριστάνοντας τον Γιουγκοσλάβο και ασχολούμενος με την εμπορία έργων τέχνης. Η υπηκοότητά του ανακλήθηκε το 1995, όταν οι καναδικές αρχές ανακάλυψαν την πραγματική του ταυτότητα. Κατόπιν μετέβη στην Ουγγαρία.