Γενικά Θέματα

Τα έξυπνα μυαλά κάνουν χαζά λάθη

12 Ιουλίου 2012

Τα έξυπνα μυαλά κάνουν χαζά λάθη

Το παραπάνω επιβεβαιώνει έρευνα των Richard West και Keith Stanovich από τα πανεπιστήμια James Madison και Toronto, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology. Οι δύο ερευνητές επιβεβαίωσαν επί δεκαετιών άποψη του καθηγητή ψυχολογίας και υποψήφιου για Nobel Daniel Kahneman.

Ο Kahneman εκτέλεσε μια σειρά από πειράματα κάνοντας ερωτήσεις όπως η ακόλουθη:

Μία ρακέτα και ένα μπαλάκι κοστίζουν ένα ευρώ και δέκα λεπτά. Η ρακέτα κοστίζει ένα ευρώ περισσότερο από το μπαλάκι. Πόσο κοστίζει το μπαλάκι; Η άμεση απάντηση που θα έδινε κάποιος με σιγουριά είναι ένα ευρώ. Λάθος! Η τιμή της ρακέτας είναι ένα ευρώ και πέντε λεπτά και το μπαλάκι κοστίζει πέντε λεπτά.

Οι West και Stanovich έκαναν μία σειρά από τέτοιες ερωτήσεις σε έναν πληθυσμό 482 προπτυχιακών φοιτητών και τα αποτελέσματα ήταν κάθε άλλο παρά τα αναμενόμενα. Ένα μεγάλο ποσοστό απάντησε λάθος. Το γεγονός αυτό, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι παρά τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης τους, πολλές φορές δεν απαντούν με βάση τη λογική τους σκέψη αλλά επηρεάζονται από τις προκαταλήψεις τους σε ένα μεγάλο βαθμό.

Η υπερβολική εμπιστοσύνη που ένας έξυπνος άνθρωπος έχει στον εαυτό του δεν τον αφήνει να αντιληφθεί τα δικά του λάθη, ωστόσο μπορεί εύκολα να το κάνει εύκολα τα λάθη των άλλων. Επομένως, περισσότερο επιρρεπείς στα λάθη απλής λογικής είναι οι ευφυέστεροι άνθρωποι, αφού όπως έχει αποδειχθεί αντίληψη του ίδιου μας του εαυτού υπερισχύει της λογικής μας σκέψης.

Πηγή: The NewYorker.

 

Πηγή: http://www.jenny.gr/2012/06/exupnoi-xazoi-lathos/#more-57509