Τελετή για την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας από τον Δήμο Λευκωσίας
2 Ιουλίου 2012
Η ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ γιορτάστηκε σήμερα το πρωί με μια σεμνή τελετή από τον Δήμο Λευκωσίας, στον προμαχώνα Νταβίλα, στην παρουσία του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη και της Υπουργού Εξωτερικών Ερατώς Κοζάκου-Μαρκουλλή.
Κατά την διάρκεια της τελετής παιδιά από δημοτικά σχολεία της πρωτεύουσας τοποθέτησαν στον προμαχώνα του Δημοτικού Μεγάρου τις σημαίες των κρατών μελών της ΕΕ, όπου θα κυματίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εξάμηνης Προεδρίας, ενώ έγινε έπαρση της σημαίας της ΕΕ και της Κύπρου, υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρώπης και του εθνικού ύμνου αντίστοιχα.
Στο μήνυμα του, ο Δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στον χώρο του προμαχώνα, όπου, όπως είπε, η Κύπρος γιόρτασε την ένταξη της ως ισότιμο μέλος της ΕΕ την 1η Μαΐου του 2004.
Αναφορικά με την σημερινή ημέρα, ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι «είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα μας, που υπογραμμίζει και υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της ένταξης της μικρής μας πατρίδας στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια».
Πρόσθεσε ότι «η ημικατεχόμενη, μοιρασμένη πρωτεύουσα της Κύπρου αποτελεί τη ζωντανή μαρτυρία της ταραχώδους σύγχρονης ιστορίας μας, των δυσκολιών, των αδικιών και των προκλήσεων που ο τόπος μας έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά».
Ο Δήμαρχος είπε επίσης ότι τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι σημαντικά και αφορούν όλους τους τομείς, όπως την ασφάλεια, την οικονομική και τοπική ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Κύπρος, πρόσθεσε ο κ. Γιωρκάτζης, αναλαμβάνει την Προεδρία εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ συμπλήρωσε ότι αν η κρίση δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε πολιτική και κοινωνική.
Ανέφερε ότι είναι στο χέρι όλων το κατά πόσο η κρίση θα αποτελέσει την αρχή του τέλους ή κάλεσμα για αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης και για την κοινή αντιμετώπιση των δυσκολιών.
Παράλληλα, είπε ότι η επιβίωση της ΕΕ είναι μονόδρομος, όπως είναι και οι απαιτούμενες τομές και θεσμικές αλλαγές που θα διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα της Ένωσης και την ποιότητα της ζωής των πολιτών της.
«Η Ευρώπη ξέρει και μπορεί μέσα από συναινετικές διεργασίες, μέσα από κοινές προσπάθειες να ξεπεράσει τις σημερινές έντονες δυσκολίες. Και είμαστε σίγουροί ότι θα ξεπεράσει τις δυσκολίες γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος» είπε.
Ο κ. Γιωρκάτζης εξέφρασε τέλος την ελπίδα, η Κυπριακή Προεδρία μαζί με τους εταίρους της να μπορέσουν να καταλήξουν σε αποφάσεις που απαντούν στις προκλήσεις της κρίσης, όπως την εξυγίανση των δημοσιονομικών, την αναζωογόνηση των οικονομιών, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους νέους και την ενίσχυση πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος και του κράτους προνοίας.
Τέλος, αναφέρθηκε και στην διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύσας της Ευρώπης για το 2017, καθώς όπως ανέφερε, η Λευκωσία, ως η τελευταία ημικατεχόμενη και μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης «είναι ο καλύτερος πρεσβευτής για να αναδείξει το εθνικό μας πρόβλημα και να βοηθήσει στην προώθηση της επανένωσης της και της ειρηνικής συμβίωσης των πολιτών της».
Από την πλευρά της, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή ανέφερε στον δικό της χαιρετισμό ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί μια ιστορική και περήφανη στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Αναλαμβάνουμε από τώρα και για έξι μήνες την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ», είπε, προσθέτοντας ότι στόχος της Κύπρου είναι να συμβάλει στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στην «όλο και πιο εγγύτερη ένωση των κρατών και των πολιτών της Ευρώπης».
Η Υπουργός συμπλήρωσε ότι κατά την σημερινή πρώτη ημέρα της Κυπριακής Προεδρίας πρέπει να αναλογιστούμε τι σημαίνει το εξάμηνο αυτό για την Κύπρο. Για να το αντιληφθούμε αυτό, πρόσθεσε, «πρέπει να θυμηθούμε ότι για πολλά χρόνια, η Κύπρος έβρισκε κλειστές πόρτες στην προσπάθειά της για ένταξη στην ΕΕ».
Συνέχισε, λέγοντας ότι μερικές χώρες θεωρούσαν ότι χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, δεν μπορούσε η Κύπρος να καταστεί μέλος της Ενωσης, ενώ είπε ότι ακόμη και σήμερα, η κατοχική Τουρκία διεξάγει αγώνα αμφισβήτησης των δικαιωμάτων της Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος, μέλος της ΕΕ.
Γα τον λόγο αυτό, η διεκπεραίωση μια αποτελεσματικής και επιτυχούς Προεδρίας είναι καθοριστικής σημασίας για τη χώρα μας και για το κύρος της εντός της ΕΕ, ανέφερε η Υπουργός.
Εξάλλου, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι το σύνολο της Κυβέρνησης και της δημόσιας υπηρεσίας, προετοιμάζεται εδώ και χρόνια, ενώ τόσο ο πολιτικός κόσμος, όσο και οι πολίτες έχουν κινητοποιηθεί για να είναι επιτυχής η Προεδρία, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Κύπρου ως «εποικοδομητικού εταίρου και ως αξιόπιστου μέλους της ΕΕ».
«Είμαστε μια μικρή χώρα, από τις πιο μικρές στην Ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε η Υπουργός Εξωτερικών, συμπλήρωσε όμως ότι «διαθέτουμε πείσμα και όρεξη για δουλειά και έχουμε κάθε κίνητρο να πετύχουμε».
Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε εξάλλου ότι στο επίκεντρο των προσπαθειών της Κυπριακής Προεδρίας είναι ο πολίτης και η αναζήτηση λύσεων στα κοινωνικά προβλήματα. Συμπλήρωσε επίσης ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να οδηγήσει στην εσωστρέφεια, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να στρέψουμε τα μάτια και πέρα από την Ευρώπη», καθώς δεν είμαστε απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο και τις εξελίξεις στην «γειτονιά» μας.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά το ότι πέρασε μέσα από Συμπληγάδες, αναλαμβάνει σήμερα τις ευθύνες, αλλά και τις αρμοδιότητες της, ως Προεδρεύουσας του Συμβουλίου της ΕΕ», είπε η κ. Μαρκουλλή και κατέληξε λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι. Η Κυπριακή Προεδρία έχει αρχίσει».
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων μέλη της Κυβέρνησης, πρεσβευτές και πρόξενοι των κρατών μελών της ΕΕ, δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες.