Γενικά Θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

23 Απριλίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Με αυτό τον εορτασμό σε όλο τον κόσμο, η UNESCO επιδιώκει την προώθηση της ανάγνωσης, των εκδόσεων και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω της πνευματικής ιδιοκτησίας.

H 23η του Απριλίου είναι μια συμβολική ημερομηνία για την παγκόσμια λογοτεχνία, αφού στις 23 Απριλίου το 1616 ήταν η ημερομηνία του θανάτου του Θερβάντες, και του Σαίξπηρ και του Inca Garcilaso de la Vega.

Η 23η Απριλίου είναι επίσης η ημερομηνία γέννησης ή θανάτου και  άλλων διακεκριμένων συγγραφέων, όπως ο Maurice Druon, K.Laxness, ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, Josep Pla και Manuel Mejía Vallejo.

Η μετάφραση είναι το πρώτο βήμα προς την επαναπροσέγγιση των λαών, διδάσκει διαφορετικότητα και το διάλογο. Η μετάφραση είναι μια από τις κινητήριες αρχές της δημιουργικής ποικιλομορφίας μας, η οποία εμπλουτίζει κάθε γλώσσα μέσω της επαφής με όλους τους άλλους.

Αυτός είναι ο λόγος της UNESCO που επέλεξε την ημερομηνία αυτή να πληρώσει ένα παγκόσμιο φόρο τιμής στα βιβλία και τους συγγραφείς τους, ενθαρρύνοντας όλους, και ιδίως τους νέους, να ανακαλύψουν τη χαρά της ανάγνωσης και να αποκτήσουν μια νέα σχέση για τις έκτακτες εισφορές εκείνων που έχουν προωθηθεί η κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας.

Η ιδέα για αυτή τη γιορτή ξεκίνησε στην Καταλονία (Ισπανία), όπου έχει γίνει παράδοση να δίνουν ένα τριαντάφυλλο ως  δώρο για κάθε βιβλίο που αγοράζεται.

Η επιτυχία της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου και πνευματικών δικαιωμάτωνθα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από τη στήριξη που έλαβε από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη: συγγραφείς, εκδότες, εκπαιδευτικοί, βιβλιοθηκάριοι, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ανθρωπιστικές ΜΚΟ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Έχουν κινητοποιηθεί σε κάθε χώρα από την UNESCO Εθνικές Επιτροπές, Σωματεία της UNESCO, Κέντρα και Σύλλογοι, Συνεργαζόμενα Σχολεία και βιβλιοθήκες, καθώς και από όλους εκείνους που αισθάνονται το κίνητρο να λάβουν μέρος στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου και συγγραφείς σε όλο τον κόσμο.

Το έτος 2012 σηματοδοτεί επίσης την 80ή επέτειο της Index Translationum. Αυτή η διεθνής βιβλιογραφία των μεταφράσεων παρέχει ένα μοναδικό εργαλείο για την παρακολούθηση των ροών μετάφρασης στον κόσμο. Η UNESCO θα γιορτάσει αυτή την επέτειο με τη διοργάνωση συζήτησης σχετικά με το μέσο αυτό. Η συνάντηση αυτή, η οποία θα λάβει χώρα στην έδρα της UNESCO για την 23η Απριλίου, 2012 , θα φέρει σε επαφή ερευνητές και χρήστες του Translationum Δείκτη καθώς και με ειδικούς στον τομέα της μετάφρασης και αγορές βιβλίων .

Κατά συνέπεια, η UNESCO υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες που διοργανώνονται σε συνδυασμό με το βιβλίο της φετινής Παγκόσμιας Πνευματικά δικαιώματα και εστίαση Ημέρα για τα θέματα των βιβλίων και της μετάφρασης .

 

Πηγή: http://news.princeoliver.com/2012/04/23/greece/517529/pagkosmia-imera-vivliou/