Μαυρογιάννης: Αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα το στίγμα της Προεδρίας
15 Μαρτίου 2012
Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και η αποτελεσματικότητα των πολιτικών ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις, αποτελούν το στίγμα που θα διέπει τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, επεσήμανε ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης σε ομιλία του σε σημερινή εκδήλωση για τα ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας.
Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι το στίγμα της Κυπριακής Προεδρίας θα δοθεί κυρίως μέσω του χρωματισμού ήδη υφιστάμενων βαρυσήμαντων ζητημάτων που απασχολούν την Ευρώπη αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Οσον αφορά τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία συγγραφής του εξάμηνου προγράμματος, μέσα από το οποίο θα διαγράφεται το στίγμα που θέλει να δώσει η Κύπρος για μια Καλύτερη Ευρώπη.
«Μια ΕΕ προσηλωμένη στις βασικές θεμελιώδεις αξίες της, που θα προωθεί βιώσιμες λύσεις και θα διασφαλίζει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες της», εξήγησε.
Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι τόσο οι προτεραιότητες όσο και το Εξάμηνο Πρόγραμμα θα ανακοινωθούν επίσημα τον Ιούνιο, γιατί δεν θέλουν να προκαταλάβουν την εξέλιξη της διαχείρισης των θεμάτων από τη Δανική Προεδρία, και επειδή οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες, που μέχρι και την τελευταία στιγμή μπορεί να επηρεάσουν τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας.
Αναφερόμενος στα μεγάλα θέματα τα οποία αναμένεται να βρίσκονται στην Ατζέντα της Κυπριακής Προεδρίας, ανέδειξε ως μείζον και επίκαιρο θέμα την τρέχουσα οικονομική κρίση και τις προσπάθειες διεξόδου από αυτήν.
Εξήγησε ότι θα προωθηθούν, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, η υλοποίηση της Στρατηγικής Ευρώπη 2020, και η περαιτέρω εμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς. Στόχος, είπε, θα είναι η επίτευξη βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης, η οποία απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση των πολιτικών κλιματικής αλλαγής, περιβάλλοντος και ενέργειας. Βαρύτητα θα δοθεί στην ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012 και θα προωθηθούν επίσης θέματα κοινωνικής συνοχής και απασχόλησης με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους. Εμφαση θα δοθεί στην επανεκκίνηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ, στη Νότια Διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και στα θέματα Διεύρυνσης.
« Το μεγαλύτερο, όμως, ίσως ζήτημα, το οποίο θα κληθούμε να διαχειριστούμε θα είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Απώτερος στόχος, είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2012, αναλαμβάνοντας από το σημείο στο οποίο θα έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις επί της Δανικής Προεδρίας στα πλαίσια της επίτευξης ‘μερικής γενικής προσέγγισης’», είπε.
Εξήγησε ότι μέσω του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου θα επιδιωχθεί η προώθηση και επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, σε αλληλέγγυο και δίκαιο πνεύμα, συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή.
«Μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να χειριστούμε τις διαπραγματεύσεις ως ένας πραγματικά δίκαιος διαμεσολαβητής. Οι ιδιαιτερότητες μας, ως μικρό κράτος μέλος χωρίς έντονες εθνικές θέσεις στα πλείστα κοινοτικά ζητήματα, θα λειτουργήσουν ευνοϊκά ως προς το ρόλο που έχουμε να διατελέσουμε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012», είπε επίσης ο κ. Μαυρογιάννης.
Πρόσθεσε ότι η Προεδρία θα είναι αμερόληπτη, περιορίζοντας τις εθνικές τις επιδιώξεις στον ελάχιστο δυνατό βαθμό.
«Θα γίνουν βέβαια έντονες προσπάθειες για να προωθήσουμε στο μέγιστο τα εθνικά μας αιτήματα πριν την έναρξη της Προεδρίας, έτσι ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε ως έντιμοι διαμεσολαβητές κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας», συμπλήρωσε.
Παράλληλα ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι η Κυπριακή Προεδρία είναι μια ευκαιρία για να φέρει τον Κύπριο πολίτη πιο κοντά στην Ευρώπη.
«Για πρώτη φορά ο Κύπριος πολίτης θα βιώσει την ουσιαστική έννοια της ταυτότητας του και ως Ευρωπαίος πολίτης, και θα συμβάλει ο καθένας με τον τρόπο του στην προβολή του φιλόξενου ετούτου τόπου», είπε.
Αναφερόμενος στη σημασία που θα δοθεί στον όρο «φιλοξενία» στην επικοινωνιακή πολιτική της Προεδρίας, είπε ότι η Κύπρος θα προβληθεί ως ένας τόπος που θα μπορεί να φιλοξενήσει την ανάπτυξη, ένας τόπος φιλόξενος για τις υπηρεσίες, τη ναυτιλία, το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα, οδηγώντας σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προοπτικών για τους νέους, που θα δημιουργήσουν τελικά την απαραίτητη κοινωνική συνοχή.
Είπε επίσης ότι η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ σηματοδοτεί την πρώτη ιστορική ευκαιρία της Κύπρου να αποδείξει στους εταίρους της ότι είναι ένα αξιόπιστο, ισότιμο, σοβαρό κράτος – μέλος. Πρόσθεσε ότι αποτελεί παράλληλα σημείο καμπής, καθώς μέσα από την κινητοποίηση όλης της κρατικής μηχανής προς επιτυχή ολοκλήρωση της Προεδρίας, θα επιτευχθεί και ο εκσυγχρονισμός της κυπριακής Δημόσιας Υπηρεσίας.