Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

“Go Greek for a Week” – “Γίνε Ελληνας για μία εβδομάδα”

7 Νοεμβρίου 2011

“Go Greek for a Week” – “Γίνε Ελληνας για μία εβδομάδα”

Μετά τα σατιρικά βίντεο και τα ειρωνικά δημοσιεύματα έρχεται το κερασάκι στην τούρτα: ριάλιτι με πρωταγωνιστή το… ελληνικό κατεστημένο!

Να ζήσουν την ελληνική πραγματικότητα και να ανακαλύψουν τι οδήγησε την Ελλάδα στο μνημόνιο και τα σκληρά μέτρα λιτότητας, καλεί τους Βρετανούς το Channel 4.

Στο προκλητικό ριάλιτι σόου θα συμμετέχουν Βρετανοί που θα ”προσομοιώνουν” το φορολογικό, συνταξιοδοτικό και εργασιακό καθεστώς που έκανε τη χώρα μας ιδανική υποψήφια για διάσωση….

Συμμετέχοντες στο πρώτο επεισόδιο, που θα προβληθεί σήμερα, τρεις χαρακτηριστικοί τύποι Ελλήνων εργαζομένων, όπως περιγράφει το κανάλι στην ιστοσελίδα του.

Μια 54χρονη κομμώτρια ανακαλύπτει τη γενναιοδωρία του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος, που επιτρέπει σε κομμωτές, ζαχαροπλάστες, ραδιοφωνικούς εκφωνητές και ακόμη 600 κατηγορίες εργαζομένων να συνταξιοδοτούνται στα 53 έτη, με σύνταξη το 90% του μισθού τους, επειδή ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ενας οδηγός λεωφορείου απολαμβάνει τα οφέλη των δημοσίων συγκοινωνιών και πληρώνεται τα διπλά από το μέσο εργαζόμενο, ενώ λαμβάνει και επιδόματα για υπερωρίες και ελεγκτικές υπηρεσίες.

Τέλος, ένας Βρετανός χειρούργος ανακαλύπτει με χαρά πως πληρώνοντας φόρους ”αλά ελληνικά (”the Greek way”)”, δηλαδή χωρίς να κόβει αποδείξεις, πολλαπλασιάζει το διαθέσιμο εισόδημά του.

Τις προσωπικές εμπειρίες των τριών πρωταγωνιστών συμπληρώνουν συνεντεύξεις ειδικών που αναλύουν τους λόγους κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας.

Ας σημειωθεί, πάντως, πως στη Βρετανία ο πληθωρισμός είναι στα ύψη, η ανεργία έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών, ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη δημοσιονομική στενότητα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=102632