Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Μονή Βατοπεδίου: Η συνέχεια στην έρευνα που φέρνει τα πάνω-κάτω

4 Νοεμβρίου 2011

Μονή Βατοπεδίου: Η συνέχεια στην έρευνα που φέρνει τα πάνω-κάτω

Αστέρια της πολιτικής…

Αφού κατανοήσαμε από τα προηγούμενα άρθρα πώς λειτούργησαν στη σκευωρία αυτή για το σκάνδαλο όπως το ονόμασαν της Μονής Βατοπεδίου , παρουσιάζουμε ακόμα μερικές πτυχές της ενώ όσο εμβαθύνουμε τόσο πιο πολύ ανακαλύπτουμε άνθρακες αντί για θησαυρούς.

Απόψεις Ξυνίδη σε στυλ χαμαιλέοντα…

Ο κύριος Ξυνίδης στην εφημερίδα «Ο Χρόνος» στις 16-1-2009 είπε ότι δεν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν όλο αυτό το κλίμα «αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη κόντρα μεγάλου καναλιού με τον κ. Ρουσόπουλο».

Ένας καλός πολιτικός παρατηρητής προκειμένου να γίνει γνωστός χρησιμοποιεί ευκαίρως ακαίρως όλες τις καλές συγκυρίες και πρωτοτυπεί σε βάρος θεσμών δημιουργώντας φούσκες, που όταν ξεφουσκώνουν κινδυνεύουν να παρασύρουν αυτόν που τις δημιούργησε.

Στην εφημερίδα «Press time» (Τετάρτη 6 – Κυριακή 10 Απριλίου 2011), νομικοί κύκλοι έγραφαν: «Σε τούτη τη χώρα έχουμε συνηθίσει να κάνουνε την τρίχα τριχιά. Συγκαλύπτουμε τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και αναδεικνύουμε σκάνδαλα εκεί που δεν υπάρχουν. Μία τέτοια “εφεύρεση σκανδάλου” είναι και η υπόθεση Βατοπεδίου που την ξεκίνησε ένας καναλάρχης αφού δόθηκε εντολή να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του».

Αν και δεν ήταν ειδικός οι απόψεις του όμως… !!!

Καταρχάς ο ίδιος ο Ξυνίδης επισημαίνει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι, «δεν ήμουν από τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα ακίνητα στη δικηγορική μου καριέρα». Παρόλα αυτά μάζεψε μέσα σε μια εβδομάδα «νέα στοιχεία» νομικής φύσεως για τόσο μεγάλη υπόθεση, ώστε συγκίνησαν τον Σανιδά και τα έβαλε στο «πόρισμά» του. Τα στοιχεία αυτά από τον Ξυνίδη τα είχε ζητήσει ο Φωτιάδης, διότι όπως ομολογεί ο ίδιος ο πρώην υπουργός, δεν μπορούσε να γίνει αναπομπή μόνο για πολιτικούς λόγους.

Έστειλε με φαξ στον υπουργό Φωτιάδη τα «νέα στοιχεία» στις 22-10-2008, που εξέφραζαν μόνο τις δικές του νομικές απόψεις, (διότι μόνο ο Ξυνίδης υπέγραψε τα στοιχεία αυτά), έτσι κι αλλιώς την υπόθεση νομικά την παρακολουθούσε ο ίδιος, όπως αναφέρει ο Τσολακίδης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Εγκαθίδρυση ενός ιδιότυπου αποκλεισμού της λίμνης… και ήταν πεπεισμένος (Νοστράδαμος;) ότι οι μοναχοί είχαν συλλάβει το σχέδιο των ανταλλαγών από την αρχή!!!

Στα «νέα στοιχεία» έλεγε ότι έφυγε το ενδιαφέρον των μοναχών από το ιχθυοτροφείο και ενδιαφέρονται να αποκλείσουν την λίμνη, σαν σε δακτύλιο για τουριστικούς λόγους! Αναφέρει συγκεκριμένα: «Μετατοπίστηκε το κέντρο βάρους της πλουτοπαραγωγικής εκμετάλλευσης από τη λίμνη και την ιχθυοτροφεία στην τουριστική εκμετάλλευση των παραλίμνιων περιοχών, με σαφή την επιδίωξη της εγκαθίδρυσης ενός ιδιότυπου αποκλεισμού της λίμνης μέσα σε ένα δακτύλιο μοναστηριακής ιδιοκτησίας»!

Όταν το 2008 ξεκίνησε ο ΑΛΦΑ οι εκτάσεις του δακτυλίου δεν είχαν καμία αξία «για τουριστικούς λόγους», διότι ήταν μέσα στον υδροβιότοπο, που εντασσόταν μέσα στην ειδική προστασία της συνθήκης Ραμσάρ!

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είπε ότι δεν θα μπορούσαν οι μοναχοί να αξιοποιήσουν την περιοχή αυτή για τουριστικούς λόγους και γι’ αυτό ήταν «πεπεισμένος» ότι οι μοναχοί είχαν συλλάβει το σχέδιο των ανταλλαγών από την «αρχή»!!! Συγκεκριμένα κατέθεσε: «Η Μονή Βατοπεδίου πήγε με συγκεκριμένο σχέδιο. Το πρώτο βήμα ήταν να πάρουν ένα πράγμα το οποίο περιείχε πάρα πολλά κομμάτια εκτός συναλλαγής. Δεν θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν αλλιώς. Άρα, ήταν δεδομένο από την αρχή ότι ξεκίνησαν, ότι ένα κομμάτι, αυτό που μπορούν να εκμεταλλευθούν στην Ξάνθη, θα το κρατήσουν και  είναι αυτό το κομμάτι που αφορούσε το Δήμο Αβδήρων και το υπόλοιπο που ήταν εκτός συναλλαγής, θα το πάρουν είτε σε χρήμα είτε αλλού. Αυτός ο σχεδιασμός υπάρχει. Είμαι πεπεισμένος σε αυτό από την αρχή (Νοστράδαμος)»!!! Αυτό το σλόγκαν επεκράτησε μετά την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Αλλά τελικά οι κινητοποιήσεις των φορέων προκάλεσαν τις ανταλλαγές!!!

Αλλού αναφέρει ότι όχι οι μοναχοί αλλά οι πιέσεις των φορέων προκάλεσαν τις ανταλλαγές: «Έτσι έχουν τα πράγματα και οι αντιδράσεις των φορέων της Ξάνθης έχουν ως αποτέλεσμα… να ανταλλαχθεί η αξία της αναγνωρισμένης ιδιοκτησίας της Μονής, με ίσης αξίας ακίνητα του Δημοσίου σε άλλες περιοχές της Ελλάδος. Με άλλα λόγια, οι κινητοποιήσεις μας είχαν ως αποτέλεσμα την επίτευξη της μη παράδοσης αυτούσιων των διεκδικουμένων εκτάσεων στην περιοχή μας στη Μονή, αλλά την ανταλλαγή τους με άλλες δημόσιες εκτάσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας»!!!

Αποτυχία Νοστράδαμου! Το αίτημα της Μονής ήταν να επαναληφθεί η σύμβαση του 1930

Από την έρευνά μας προέκυψε ότι η αλήθεια εκφραζόταν στην πρώτη επιστολή της Μονής προς τον Τσιτουρίδη, που ήταν αμέσως μετά τη ματαίωση της δίκης το 2004, ακόμα και στη δεύτερη επιστολή προς τον Μπασιάκο συγκεκριμένα το πρώτο και βασικό αίτημα της Μονής ήταν να επαναληφθεί η σύμβαση μεταξύ Μονής και Δημοσίου του 1930 με δίκαιους όρους και παρόλο που οι μοναχοί «είχαν το Μαξίμου» οι κινητοποιήσεις του Ξυνίδη και οι πιέσεις του μητροπολίτη προκάλεσαν κυβερνητική απόφαση συνολικής ανταλλαγής. Αυτές τις ανταλλαγές, που είχαν προτείνει οι φορείς, προκειμένου να διώξουν τη Μονή και ησύχασαν από το 2004 μέχρι το 2007.

Τότε το 2007 «τις καταριόταν» ο Ξυνίδης ανέφερε έγκριτος δημοσιογράφος. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μοναχοί δεν ήξεραν για το αποτέλεσμα της εισήγησης της δίκης 2003 τίποτε άλλο από αυτό που διέρρευσε ο Ξυνίδης μέσω του δημοσιογράφου Παπαδόπουλου στην κοινωνία της Ξάνθης και «ήταν ικανοποιημένοι». Δεν προέκυψε στην έρευνά μας καμία μαρτυρία, έγγραφη ή προφορική, που να αναφέρει ότι οι μοναχοί γνώριζαν τη  εισήγηση του εισηγητή – δικαστή όπως την γνώριζαν οι φορείς.

Ο Ξυνίδης στα νέα στοιχεία που έστειλε στον Φωτιάδη στις 22-10-2008  έλεγε: «Απέτυχε η όποια προσπάθεια αναγνώρισης δικαιωμάτων της Μονής επί της λίμνης αυτής καθεαυτής ως αντικείμενης στο Σύνταγμα…». Ενώ σε άλλη κατάθεσή του έλεγε ότι οι κινητοποιήσεις τους δεν πέτυχαν «την μη αναγνώριση των δικαιωμάτων της Μονής στην περιοχή μας, αφού αυτή έχει ήδη συντελεστεί»!!!

«Παρέα της Θράκης»…

Σε δημοσίευμα της από 28-12-2009 εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» με τίτλο «Η παρέα της Θράκης γράφει ιστορία» αναφέρονται τα εξής σημαντικά:

«Η παρέα της Θράκης (Ξυνίδης, Πεταλωτής) στήριξαν την κα Γκιουλ Καραχασάν και αυτό εκτιμήθηκε από τον κ. Παπανδρέου».

«Η παρέα συνδέεται εμμέσως και με τον διορισμό της Θεοδώρας Κόκλα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην περιοχή σημειώνουν ότι η παρέα της Θράκης απέτρεψε το διορισμό του αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου Ξάνθης, Σάκη Καραμπίνη, στη θέση του περιφερειάρχη ανοίγοντας το δρόμο στην κα Κόκλα, η οποία έγινε αμέσως αποδεκτή καθώς διαθέτει αρκετές γνωριμίες από τα φοιτητικά χρόνια της στο Πολυτεχνείο Ξάνθης».

«Η παρέα της Θράκης άφησε πίσω τον Παναγιώτη Σγουρίδη και τον Απόστολο Φωτιάδη παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και με εφαλτήριο το Βατοπέδι κατόρθωσαν να ηγεμονεύσουν στην περιοχή και επιχειρούν να διαπρέψουν στην Αθήνα!!!».

Ρώτησαν ένα αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο ποιο είναι το αγριότερο θηρίο. Κι αυτός απάντησε: «Στα μεν όρη και τους δρυμούς οι τίγρεις και οι λέοντες, στην δε κοινωνία και τις πόλεις η υποκρισία και η συκοφαντία».

Ανέντιμη πράξη να παραπέμπεις πολιτικούς «για πολιτικούς λόγους», ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής

Στις 25-10-2010 (23:23) στον ΣΚΑΪ ο κ. Κ. Μητσοτάκης έλεγε: «Πρέπει να σταματήσει αυτή η αλόγιστη χρησιμοποίηση εξεταστικών επιτροπών οι οποίες τελικά καταλήγουν σε προανακριτικές επιτροπές όπως έγινε στην περίπτωση Βατοπεδίου. Είναι ανέντιμος πράξις να παραπέμπεις πολιτικούς γνωρίζοντας ότι η δικαιοσύνη χωρίς να μπει στην ουσία θα αποφασίσει ότι τυχόν αδικήματα είναι παραγεγραμμένα.  Είναι όχι μόνο πολιτικά απαράδεκτο είναι και για μένα ηθικά ανέντιμο».

Παπαχελάς: «Στο θέμα του Βατοπεδίου και ο πρώην πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής βγήκε κάποια στιγμή στην βουλή, είπε mea culpa και δήλωσε κατά τη γνώμη μου ότι ήταν σκάνδαλο απλώς δεν κατάλαβε όπως είπε τις πλήρεις διαστάσεις του. Εσείς ξέρετε την υπόθεση Βατοπεδίου και την ξέρετε χρόνια την υπόθεση».

Μητσοτάκης: «Κοιτάξτε εγώ συμφωνώ απολύτως με όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής στην επιστολή την οποία έστειλε τώρα, τώρα που είναι με αντίθεση με αυτά που είπε στην Βουλή. Και το λάθος του ήταν ακριβώς ότι άφησε να δημιουργηθεί εντύπωση ενός σκανδάλου το οποίο δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου».

πηγή: Briefingnews