Προσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Πανήγυρη Πάντων των Βατοπαιδινών Αγίων (22-23 Ιουλίου 2011) – μέρος 1ο Αγρυπνία

23 Ιουλίου 2011

Πανήγυρη Πάντων των Βατοπαιδινών Αγίων (22-23 Ιουλίου 2011) – μέρος 1ο Αγρυπνία

Με την ευλογία του οικονόμου του Βατοπαιδινού Μετοχίου στο Πόρτο Λάγος της Ξάνθης, π. Νήφωνα ξεκινήσαμε τέσσερις φίλοι με προορισμό την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου για την Πανήγυρη Πάντων των Βατοπαιδινών Αγίων. Το μετόχι είναι η αφετηρία της πνευματικής μας αφύπνισης, φίλων μας γνωστών, συγγενών και των παιδιών μας!

Στην καρδιά του καλοκαιριού με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, αποφασίσαμε να βρεθούμε στην πανήγυρη της Μονής.

Η γιορτή των Αγίων έχει ιδιαίτερη χάρη και πλέον το γνωρίζουμε αρκετοί. Οι δύο φίλοι μου εκ των οποίων ο ένας ερχόταν πρώτη φορά στο Άγιο Όρος είχε τον πόθο να εισκεφθεί την μονή. Με το που φθάσαμε στο Μοναστήρι μας περίμενε η συνήθης φιλόξενη υποδοχή, παρ’ όλο που υπήρχε ένας μεγάλος συνοστισμός λόγω των πολλών προσκυνητών. Το χαμόγελο ικανοποίησης στο πρόσωπο των φίλων μου με ευχαρίστησε! Βλέποντας τον εσωτερικό οικοδομικό χώρο άκουσα τη φράση: «γιατί πολεμούν τόσο πολύ αυτή την ιστορική μονή». Ακολούθησε συζήτηση η οποία πιστεύω ότι θα συνεχιστεί.

Η διαδικτυακή πύλη www.pemptousia.com θα γίνει αρχή ενημέρωσης πολλών θεμάτων σε συνδυασμό με την επαφή κοντά στο παράδειγμα μίμησης της Χριστοκεντρικής ζωής που βλέπουμε στην αδελφότητα. Τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτιά μας και ο τραπεζάρης μας περίμενε για να γευματίσουμε.

Είχαμε την ευλογία στην τράπεζα να συναντήσουμε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Γέροντα Εφραίμ και να πάρουμε την ευχή και την ευλογία του .

Αφού προσκυνήσαμε στο Καθολικό τις άγιες εικόνες αμέσως κατευθυνθήκαμε στον τάφο του Γέροντος Ιωσήφ για να προσκυνήσουμε και να τον ευχαριστήσουμε για την κληρονομιά που με θυσίες μάς άφησε, και να τον παρακαλέσουμε να ωφεληθούμε από την ιδιαίτερη χάρη των Βατοπαιδινών Αγίων.

Στις 13:30 άρχισαν να κτυπούν οι καμπάνες για την υποδοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου ο οποίος ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος της Μονής για την εορτή. Στη συνέχεια άρχισαν να καταφθάνουν μοναχοί από άλλα μοναστήρια αλλά και πολλοί λαϊκοί φίλοι της Μονής.

Ο μικρός εσπερινός ξεκίνησε στις 18:00 στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος. Το καθολικό της Μονής γεμάτο από προσκυνητές. Στη συνέχεια παρατέθηκε πανηγυρική τράπεζα ενώ στις 20:00 άρχισε η αγρυπνία με Μεγάλο Εσπερινό, ενώ παράλληλα είχε ξεκινήσει και η εξομολόγηση αρκετών προσκυνητών αφού προηγουμένως το είχαν ζητήσει οι ίδιοι και συνεννόηθηκαν με το αρχοναρίκι της Ιεράς Μονής. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές στις ενορίες διστάζουμε να βρούμε έναν ιερέα να εξομολοηθούμε, και αυτό γιατί δεχόμαστε την αρνητική προβολή στο τόσο σημαντικό μυστήριο της Εκκλησίας. Όμως η Παναγία που μας σκεπάζει όλους και ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, έχει μεριμνήσει να βρισκόμαστε στα πόδια ξεχωριστών ανθρώπων και να αισθανόμαστε απίστευτα οικεία δίπλα τους και μέσω του ράσου να μας δίνουν τη δυνατότητα να γευτούμε τα ουράνια μυστήρια.

Η αγρυπνία ξεκίνησε στις 20:00. Όλοι, σαν τις μέλισσες συγκεντρωμένοι στο καθολικό. Τα στασίδια γεμάτα και πολλοί όρθιοι. Τα αναμμένα κεριά στον πολυέλαιο, τα πολυάριθμα καντήλια, το ευωδιαστό θυμίαμα, οι μελωδικές και ταυτόχρονα ρυθμικές ψαλμωδίες ήταν η παρότρυνση για θερμή προσευχή.

Εφημέριος ήταν ο π. Χρυσόστομος από την Ιερά Κουτλουμουσιανή Καλύβη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (του Γέροντα Μωϋσή Αγιορείτη). Στον δεξιό χορό έψαλλε η Βυζαντινή Χορωδία «Τρόπος» υπό την χοραρχία του κ. Κώστα Αγγελίδη, ενώ στον αριστερό χορό συνεπικουρούσαν τους βατοπαιδινούς πατέρες οι κ.κ. Ηλίας Φραγκάκης, Κωνσταντίνος Καμζέλης, Παναγιώτης Καμζέλης, Ιωάννης Καμζέλης, Γέωργιος Κωνσταντίνου και Κωνσταντίνος Λανάρας. Ο ιερομόναχος Αντίπας Γέροντας του Ιερού Ιβηριτικού Κελλίου της Αγίας Άννης ο οποίος με τη μελωδική φωνή του έψαλλε κάποια τροπάρια με το χαρακτηριστικό αγιορείτικο ύφος.

Μετά το μάθημα της Λιτής ανεβήκαμε στο Μέγα Συνοδικό της Μονής όπου προσεφέρθηκε το καθιερωμένο αγιορείτικο κέρασμα και ο Γέροντας Εφραίμ στην αρχή προσεφώνησε το Σεβασμιώτατο και στη συνέχεια αναφέρθηκε όπως και ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος με τη σειρά του στην προσφορά των αγίων στο σύγχρονο κόσμο.

Μιχάλης Δουδούδης

πηγή: Διαδικτυακή Πύλη «Πεμπτουσία»