Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Οι τρεις φάσεις της μνήμης

11 Ιουνίου 2011

Οι τρεις φάσεις της μνήμης

Η επιμονή της μνήμης. Έργο του Σαλβατόρ Νταλί 1931

ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ. Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ.

Για τον λόγο αυτό την χωρίζουμε σε τρεις βασικές φάσεις όταν την ερευνούμε.

Η μνήμη είναι ακόμα ένα άγραφο κεφάλαιο σε ότι αφορά την έρευνα του εγκεφάλου. Νευρολογία και νευροφυσιολογία τα τελευταία χρόνια άνοιξαν καινούριους διαδρόμους σε ότι αφορά την αναγνώριση της λειτουργίας της παρόλα αυτά όμως παραμένει η βασική της δομή ανεξερεύνητη.

Γίνονται προσπάθειες καθημερινές από διάφορα μεγάλα εργαστήρια του κόσμου να βρουν την πλήρη στοιχείωση της λειτουργίας της έτσι ώστε να λύσουν και το μυστήριο της ζωής. Σε αυτή την προσπάθεια για να γίνει τουλάχιστον μια αρχή και πιο κατανοητή για τους πολλούς έτσι που και οι γιατροί να συνεννοούνται μεταξύ τους χωρίστηκε η μνήμη σε τρεις φάσεις.

Η πρώτη φάση είναι αυτή που αναγνωρίζει και κωδικοποιεί τις νέες πληροφορίες.

Αμέσως οι κωδικοποιημένες πληροφορίες μεταφέρονται και αποθηκεύονται στον εγκέφαλο και έχουμε την φάση της αρχειοθέτησης και τελικά την φάση της επαναφοράς έτσι που να επαναφέρουμε στην μνήμη όλα τα βιώματα και τα περιεχόμενα που έχει. Βέβαια σε σχέση με το στάδιο των ερευνών που υπάρχει σήμερα η κατηγοριοποίηση αυτή είναι πάρα πολύ απλοϊκή. Δεν παύει όμως να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σαν αρχή.

Πηγή: http://neurotalk.blogspot.com/