Σε γκαλερί του Λονδίνου εντοπίστηκαν κλεμμένες εικόνες από μοναστήρια του Ζαγορίου!
4 Μαρτίου 2011
Η interpol έχει μπει για τα καλά πλέον,στο «παιχνίδι» της αντιμετώπισης της δράσης των διεθνών κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας που κρύβονται πίσω από το μπαράζ κλοπών και διαρρήξεων σε εκκλησιες και Μοναστήρια του Νομού Ιωαννίνων. Η Interpol αναζητεί τα εκατοντάδες κλεμμένα από την Ελλάδα θρησκευτικά κειμήλια στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη με τη συνεργασία των αστυνομικών αρχών των εκατόν ογδόντα οκτώ χωρών-μελών της! Στην ιστοσελίδα της διεθνούς αστυνομικής υπηρεσίας, σε ειδικό τομέα της βάσης δεδομένων με τα κλεμμένα έργα Τέχνης από όλον τον κόσμο, έχουν αναρτηθεί οι φωτογραφίες πολύτιμων έργων της θρησκευτικής κληρονομιάς μας που κλάπηκαν τα τελευταία χρόνια. Οι κλοπές έγιναν κυρίως σε μονές και ναούς της περιοχής του Ζαγορίου και όλα έδειχναν ότι ήταν προσεκτικά σχεδιασμένες από κυκλώματα του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.
Η αδυναμία των ελληνικών αρχών να εντοπίσουν τα ίχνη των ιερόσυλων δραστών τις οδήγησε να ζητήσουν τη βοήθεια της Interpol, που φυσικά δεν ασχολείται με τις μεμονωμένες κλοπές στα… παγκάρια αλλά αποκλειστικά με τις περιπτώσεις στις οποίες προκύπτει ανάμειξη οργανωμένων δικτύων. Και τέτοια περίπτωση ήταν οι μαζικές εισβολές στα αφύλακτα μοναστήρια στα ορεινά των Ιωαννίνων, όπου οι δράστες ήταν φανερό πως δούλευαν για διεθνή κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας, αφού απέδειξαν ότι ήξεραν πολύ καλά τι θα έπαιρναν και τι θα άφηναν πίσω τους! Στη βάση δεδομένων της Interpol φιλοξενούνται τριάντα πέντε πολύτιμες εικόνες και τμήματα από τέμπλα ναών του 16ου, του 17ου και του 18ου αιώνα, που είχαν φωτογραφηθεί κατά την καταγραφή τους πριν κάνουν «φτερά» από τους ναούς και τις μονές όπου φυλάσσονταν. Μεταξύ αυτών είναι εικόνες που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή της Παναγίας, του Χριστού, των Αποστόλων και άλλων αγίων…Τις φωτογραφίες έστειλε πριν από λίγους μήνες η ελληνική Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας στο αρχηγείο της διεθνούς αστυνομίας στη Λυών της Γαλλίας και από εκεί «ταξίδεψαν» ηλεκτρονικά σε όλα τα συνεργαζόμενα κράτη, όπου οι εθνικές αρχές συμμετέχουν στο κυνήγι των αρχαιοκαπήλων.
Σημαντική βοήθεια στο έργο της Ελληνικής αλλά και της Διεθνούς Αστυνομίας για τον εντοπισμό των αμύθητης αξίας κειμηλίων της πολιτιστικής κληρονομιάς μας προσέφερε η προσπάθεια της πρώην Νομαρχίας Ιωαννίνων,η οποία και ανάρτησε στην ιστοσελίδα της νομαρχίας εικόνες, τέμπλα, βημόθυρα και ιερατικά αντικείμενα που έπεσαν κατά καιρούς στα χέρια των αρχαιοκαπήλων, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και της Εκκλησίας είχαν προνοήσει να τα καταγράψουν με τις φωτογραφίες τους!
Τα πρώτα αποτελέσματα
Οι εξονυχιστικές έρευνες της interpol άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Πριν από λίγες ημέρες,κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι μερικές από τις κλεμμένες εικόνες είχαν εντοπιστεί στο Βερολίνο. Η διακριτική παρακολούθηση,ενός Έλληνα που ζεί και εργάζεται στο Βερολίνο,οδήγησε μετά από λίγες ημέρες,σε μια από τις πιό γνωστές γκαλερί του Λονδίνου. Η γκαλερί,βρίσκεται στην μοδάτη περιοχή Νότινγκ Χιλ του δυτικού Λονδίνου.Στην συγκεκριμένη περιοχή,υπάρχουν δεκάδες γκαλερί,στις οποίες έχουν εντοπιστεί και στο παρελθόν πολλές θρησκευτικές εικόνες μεγάλης αξίας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του γνωστού πρώην τραγουδιστή του διάσημου συγκροτήματος, «Culture Club», Μπόι Τζορτζ,ο οποίος αγόρασε μια εικόνα του Αγίου Χαραλάμπου,από τα κατεχόμενα στην Κύπρο, από έναν έμπορο έργων τέχνης στο Νότινγκ Χιλ το 1985 χωρίς να γνωρίζει την προέλευσή της. Σε άλλη γκαλερί της περιοχής,είχαν εντοπιστεί το 1994,πολλές κλεμένες εικόνες από εκκλησίες και μοναστήρια της Βορείου Ηπείρου. Το…αμαρτωλό παρελθόν της περιοχής,ανάγκασε την interpol,να ζητήσει και επισήμως την συμμετοχή Βρετανών πρακτόρων της Σκότλαντ Γιαρντ στις έρευνες. Το κουβάρι του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας που είχε ρημάξει την τελευταία διετία τα μοναστήρια του Νομού Ιωαννίνων,έχει αρχίσει πλέον να ξετυλίγεται,και οι υπεύθυνοι του τμήματος αρχαιοκαπηλίας της interpol δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι. Πιστεύουν ωστόσο,πως είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί το σύνολο των κλοπιμαίων,μιας και πολλά κειμήλια κλάπηκαν και από άλλους ναούς και μοναστήρια πριν καν καταγραφούν και ψηφιοποιηθούν, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν.
*Οι φωτογραφίες από τις πρόσφατες κλοπές σε μοναστήρια του Νομού Ιωαννίνων. Οι Ιερόσυλοι,αφαιρούν από το τέμπλο,μόνο τις εικόνες του 16ου-17ου και 18ου αιώνα και αφήνουν στην θέση τους,τις πιο πρόσφατες εικόνες,οι οποίες δεν έχουν μεγάλη χρηματική αξία.
Πηγή: http://epirusgate.blogspot.com/2011/03/blog-post_2975.html