Εκτός Καΐρου ο Μουμπάρακ
11 Φεβρουαρίου 2011
Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ δεκάδες βρίσκονται έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο. Ο Μουμπάρακ φέρεται να εγκατέλειψε το Κάιρο προς άγνωστη κατεύθυνση. Ο στρατός θα διασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
Δεν λέει να κοπάσει το μένος των πολιτών στην Αίγυπτο για την απόφαση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ να μην παραιτηθεί από τη θέση του και να παραμείνει στην εξουσία έως τη διενέργεια των εκλογών.
Το χθεσινοβραδινό διάγγελμα του Μουμπάρακ δεν ηρέμησε το πλήθος, που βρίσκεται εδώ και μέρες συγκεντρωμένο στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Ο στρατός από την πλευρά του έχει δεσμευτεί ότι θα διασφαλίσει την ειρηνική και ομαλή μετάβαση του πολιτικού καθεστώτος.
Ωστόσο, το μεσημέρι της Παρασκευή οι υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ και η οικογένειά του εγκατέλειψαν «το Κάιρο από στρατιωτική βάση στα προάστια προς άγνωστη κατεύθυνση», πιθανώς για το Σαρμ ελ Σέix. Μάλιστα, το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια αναφέρει ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος έχει φθάσει ήδη στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας.
Παρόλα αυτά εκατομμύρια Αιγυπτίων παραμένουν στις πλατείες και τους δρόμους απαιτώντας την παραίτηση του Μουμπάρακ. Παράλληλα πραγματοποιούνται μεγάλες διαδηλώσεις μπροστά ή ακόμη και καταλήψεις σε κυβερνητικά κτίρια σε όλη τη χώρα στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και άλλες μεγάλες πόλεις. Εκατοντάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βγήκαν από νωρίς σήμερα στους δρόμους και σε πολλές πόλεις της χερσονήσου του Σινά.
Διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει στο αλ Αρίς και τη Ράφα καθώς και σε μικρότερες πόλεις της χερσονήσου μετά την προσευχή της Παρασκευής. Το πλήθος φώναζε «κάτω ο Μουμπάρακ, κάτω ο Σουλεϊμάν» και «δεν θα φύγουμε εμείς, ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει».
Μάλιστα, στο στην πρωτεύουσα χιλιάδες Αιγύπτιο έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης και για πρώτη αφορά από τις 25 Ιανουαρίου έξω από το προεδρικό μέγάρο, όπου όμως ο στρατός έχει αποκλείσει την πρόσβαση του πλήθος προς αυτά. Γενικότερα η παρουσία του στρατού είναι ισχυρή σε όλα τα κομβικά σημεία των μεγάλων πόλεων.
Περίπου 2.000 διαδηλωτές έχουν αποκλείσει την είσοδο της κρατικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας της Αιγύπτου στο Κάιρο και δεν επιτρέπουν στον κόσμο να μπαίνει ή να βγαίνει από το κτίριο. Κάποιοι από τους διαδηλωτές κρατούν πανό στα οποία γράφουν «ο λαός ζητά την πτώση του καθεστώτος». Πολλοί από αυτούς πέρασαν όλη τη νύχτα κοντά στο κτίριο μετά την χθεσινή άρνηση του Αιγύπτιου προέδρου να αποχωρήσει από την εξουσία.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα καλεί τους πολίτες να μείνουν στους δρόμους
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου, κάλεσε σήμερα τους Αιγύπτιους να παραμείνουν στους δρόμους ώστε να διώξουν τον Μουμπάρακ από την εξουσία, χαρακτηρίζοντας το χθεσινό διάγγελμα του αιγύπτιου προέδρου «κόλπο».
«Ο Μουμπάρακ εμφανίστηκε μπροστά μας με μία ομιλία η οποία αποδεικνύει ότι κρατά ακόμη τα ηνία. Εξακολουθεί να λέει ότι θα κάνει αυτό και εκείνο αλλά μεταβιβάζει εξουσίες στον αντιπρόεδρό του. Πρόκειται μόνο για παραπλανητικά λόγια για να σταματήσει τα αιτήματα του λαού», αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
«Ο λαός απορρίπτει τις δηλώσεις του Μουμπάρακ και του αντιπροέδρου του», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σε αναβρασμό η πλατεία Ταχρίρ
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν ήδη συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ, έτοιμοι για μία ακόμη μαζική διαδήλωση εναντίον του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Πολλοί πέρασαν τη νύχτα στις σκηνές που έχουν στηθεί στο κέντρο της πλατείας, έπειτα από το τηλεοπτικό διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ, με το οποίο ανακοίνωσε τη μεταβίβαση προεδρικών εξουσιών στον αντιπρόεδρο της χώρας Όμαρ Σουλεϊμάν, παραμένοντας, ωστόσο, στην εξουσία.
«Τριάντα χρόνια μετά έχουμε κουραστεί να τον ακούμε, αυτό που θέλουμε τώρα να ακούσουμε είναι ότι θα φύγει», δήλωσε ένας δάσκαλος από την Αλεξάνδρεια.
Νέες μαζικές διαδηλώσεις προγραμματίζονται για σήμερα, την επομένη του διαγγέλματος που απογοήτευσε και εξόργισε τους διαδηλωτές.
Ο στρατός θα διασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές
Ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως θα ανακαλέσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης «μόλις αρθούν οι παρούσες συνθήκες», εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα από τα βασικά αιτήματα των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Στην ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων κάνει έκκληση για να εξομαλυνθεί η καθημερινή ζωή στην Αίγυπτο και επισημαίνει πως εγγυάται την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος Μουμπάρακ.
Ο στρατός υπογραμμίζει την ανάγκη να επαναλειτουργήσουν οι κυβερνητικές και δημόσιες υπηρεσίες και να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς η ζωή στη χώρα ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα και οι περιουσίες τους λαού.
Ο αιγυπτιακός στρατός προσθέτει ότι «θα εγγυηθεί την διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», αλλά προειδοποιεί κατά οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον της χώρας και των πολιτών της.
Στην ανακοίνωση αναγνωρίζεται η μεταβίβαση των εξουσιών στον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, τονίζεται πως ο στρατός στηρίζει σθεναρά το διάγγελμα του προέδρου Μουμπάρακ και δεσμεύεται να «προστατεύσει την σταθερότητα και της ασφάλεια του έθνους».
Αντιπρόεδρο από το «συμβούλιο σοφών» ζητά ο Σουλεϊμάν
Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου ζήτησε από τον πρωθυπουργό σήμερα να διορίσει έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης από ένα «συμβούλιο σοφών», που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση με στόχο την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό της κρίσης στη χώρα.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Άχμεντ Σαφίκ να διορίσει έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη για την διεξαγωγή «εθνικού διαλόγου» με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητες δυνάμεις.
Ο διάλογος ξεκίνησε την Κυριακή υπό τον Σουλεϊμάν.
Στο «συμβούλιο σοφών» συμμετέχουν προεξέχοντες επιχειρηματίες, όπως ο μεγιστάνας Ναγκίμπ Σαουϊρός, δικηγόροι και ακαδημαϊκοί.
Ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη δεύτερη φάση του διαλόγου.
Διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ καταδικάζουν τον διάλογο ως μία απόπειρα εμπαιγμού του λαού με στόχο να θεωρήσει ότι η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο Μουμπάρακ έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει υπολείπονται κατά πολύ των αιτημάτων τους για ριζική πολιτική μεταρρύθμιση.
Το αριστερό κόμμα Ταγκάμου της αντιπολίτευσης δήλωσε χθες Πέμπτη ότι πλέον δεν θα συμμετάσχει με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα του λαού.
Μουμπάρακ: «Δεν θα ανεχθώ πιέσεις»
Διάγγελμα προς τον αιγυπτιακό λαό πραγματοποίησε ο πρόεδρος Μουμπάρακ, το βράδυ της Πέμπτης. Ο Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόνσι Μουμπάρακ, υπό την πίεση ενός άνευ προηγουμένου κινήματος αμφισβήτησης, μεταβίβασε χθες εξουσίες προς τον αντιπρόεδρο της χώρας Όμαρ Σουλεϊμάν, παραμένοντας στην εξουσία και προκαλώντας την οργή των διαδηλωτών.
«Αποφάσισα να μεταβιβάσω στους αντιπρόεδρο τις εξουσίες του προέδρου της Δημοκρατίας κατ’ εφαρμογήν του συντάγματος», δήλωσε ο Χόσνι Μουμπάρακ στο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον αιγυπτιακό.
Μετά την ομιλία, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Ουάσινγκτον Σάμε Σούκρι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι «ο Όμαρ Σουλεϊμάν είναι εις το εξής ντε φάκτο πρόεδρος της χώρας».
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η μεταβίβαση εξουσιών δεν είναι «επαρκής».
«Η αιγυπτιακή κυβέρνηση οφείλει να χαράξει έναν αξιόπιστο, συγκεκριμένο και αναμφισβήτητο δρόμο προς την πραγματική δημοκρατία, και τα μέλη της δεν έχουν ακόμη εκμεταλλευθεί την ευκαιρία αυτή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το διάγγελμα.
Στο Κάιρο οι εξαγγελίες του Χόσνι Μουμπάρακ προκάλεσαν την απογοήτευση και την οργή των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ.
«Έχω συνείδηση του κινδύνου που αντιπροσωπεύει αυτό το σταυροδρόμι… και αυτό μάς επιβάλλει να θέσουμε επάνω απ’ όλα τα ύψιστα συμφέροντα της χώρας… Η μετάβαση εξουσίας θα γίνει από σήμερα μέχρι τον Σεπτέμβριο», είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναφερόμενος στην ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, στις οποίες έχει δεσμευθεί να μην είναι υποψήφιος.
Ο αντιπρόεδρος κάλεσε λίγο αργότερα τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους δεσμευόμενος «για τη διατήρηση της ασφάλειας» και «τη διαφύλαξη της επανάστασης των νέων».
Νέες προσκλήσεις για μαζικές διαδηλώσεις σήμερα απευθύνθηκαν αμέσως μετά το διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ.
Στην πλατεία Ταχρίρ εκατοντάδες διαδηλωτές πέταξαν τα παπούτσια τους προς την οθόνη από την οποία μεταδόθηκε η ομιλία του Χόσνι Μουμπάρακ, πράξη που εκφράζει περιφρόνηση στον αραβικό κόσμο φωνάζοντας: «Κάτω ο Μουμπάρακ», «Δίνε του, δίνε του».
Άλλοι πρότειναν γενική απεργία και ζήτησαν από τον στρατό, που είχε αναπτυχθεί στην περίμετρο της διαδήλωσης, να λάβει θέση. «Στρατέ της Αιγύπτου, πρέπει να κάνεις μία επιλογή, το καθεστώς ή ο λαός».
Ελ Μπαραντέι: Σε «απόλυτο χάος» η ηγεσία της χώρας
Ο πολιτικός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, ότι η ηγεσία της Αιγύπτου βρίσκεται σε «απόλυτο χάος» και έκανε εκ νέου έκκληση προς τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
«Θεωρώ ότι στους κόλπους του καθεστώτος επικρατεί απόλυτο χάος. Είναι σαν τον Τιτανικό. Τα ποντίκια εγκαταλείπουν το πλοίο που βυθίζεται», δήλωσε ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης και πρώην διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη, στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.
«Ο στρατός έχει κεντρικό ρόλο. Μέχρι σήμερα ήταν ουσιαστικά ουδέτερος, αλλά τώρα ο στρατός πρέπει να συστρατευθεί με το λαό. Στη διάρκεια της μετάβασης στην Αίγυπτο χρειαζόμαστε το στρατό για να υπερασπιστεί τα πρώτα στάδια της δημοκρατίας», είπε ο Ελ Μπαραντέι.
Η Die Presse δεν ανακοίνωσε πότε πήρε τη συνέντευξη, η οποία δεν αναφέρεται καθόλου στο τηλεοπτικό διάγγελμα του Μουμπάρακ χθες Πέμπτη κατά το οποίο ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.
Ο Ελ Μπαραντέι, ο οποίος επέστρεψε στην Αίγυπτο μετά από χρόνια στο εξωτερικό και τώρα ηγείται ενός φιλελεύθερου πολιτικού κινήματος, έκανε έκκληση για το σχηματισμό ενός τριμελούς προεδρικού συμβουλίου και μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα περιλαμβάνει αξιόπιστους τεχνοκράτες.
«Ελεύθερες και δίκαιες εκλογές πρέπει να διεξαχθούν μετά από μία μεταβατική περίοδο ενός έτους», είπε ο ίδιος, και κατά το διάστημα αυτό θα έχει καταστεί δυνατή η ψήφιση νέου Συντάγματος.
Ο Ελ Μπαραντέι σχολίασε περιφρονητικά τη δήλωση του Μουμπάρακ ότι θα μεταβιβάσει κάποιες από τις εξουσίες του στο νέο του αντιπρόεδρο, Όμαρ Σουλεϊμάν, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα. «Ο λαός στους δρόμους έχει τα ίδια αισθήματα για τον Σουλεϊμάν και τον Μουμπάρακ. Γι αυτούς είναι το είδωλο του Μουμπάρακ στον καθρέφτη».
Όπως είπε ο Ελ Μπαραντέι, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία. «Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι να γίνει δημοκρατία η Αίγυπτος, στην οποία θα κυριαρχεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά κυρίως αλλαγής της κυβέρνησης. Δεν είναι θέμα του ποιός κυβερνά τη χώρα, αλλά πώς την κυβερνά».
Ο Ελ Μπαραντέι κάλεσε τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους ηγέτες να ταχθούν ανοιχτά υπέρ του αιγυπτιακού λαού.
«Διαφορετικά, τι μένει από την αξιοπιστία τους, ειδικά την αξιοπιστία των Αμερικανών; Αν θέλεις να επενδύσεις σε μία νέα Αίγυπτο και σε μία νέα Μέση Ανατολή, πρέπει να δηλώσεις ανοιχτά και γρήγορα ότι είσαι στο πλευρό του αιγυπτιακού λαού».
Ο Ελ Μπαραντέι, ο οποίος, μέχρι τα τέλη του 2009, ηγείτο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, η οποία εδρεύει στη Βιέννη, εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλειά του. «Δεν έχω καμία ασφάλεια εδώ και δύσκολα μπορώ να ζητήσω από την κυβέρνηση να μου παράσχει ασφάλεια. Δεν μπορείς να αποκλείσεις το ενδεχόμενο κάποιος να θεωρήσει ότι κάνει κάτι καλό για το καθεστώς και τη χώρα, βλάπτοντάς με. Επομένως, αυτός είναι ένας κίνδυνος, αλλά είναι ένας κίνδυνος που αξίζει τον κόπο», είπε ο ίδιος.
Ραντάουι: Ο εφιάλτης ενός πραξικοπήματος θα προκαλέσει κακό σε όλους
Η ανάληψη της εξουσίας στην Αίγυπτο από τους στρατιωτικούς θα ήταν κακή για τον λαό και την οικονομία της, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Σαμίρ Ραντουάν σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC σήμερα.
«Ο εφιάλτης ενός πραξικοπήματος είναι πολύ κακός για όλους, για τους νέους ανθρώπους, για την οικονομία. Αυτό είναι το σενάριο που θέλουμε να αποφύγουμε», επισήμανε.
«Πιστεύω πως ο στρατός είναι πολύ πειθαρχημένος και έχει αποφασίσει να μην ανοίξει πυρ εναντίον των νέων ανθρώπων. Το αδιέξοδο δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα», τόνισε ο Ραντουάν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ