ΣτΕ: Δεν υπάρχει παραβίαση δικαιωμάτων των μουσουλμάνων στα Δωδεκάνησα
21 Δεκεμβρίου 2010
Δεν υπάρχει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων της Ρόδου και Κω με υπόβαθρο τουρκικής κουλτούρας, σύμφωνα με την Επιτροπή Νομικών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα Έκθεση του Ελβετού βουλευτή Άντρεας Γκρος για την κατάσταση των Ελλήνων υπηκόων που έχουν υπόβαθρο τουρκικής κουλτούρας, των ελληνικών νησιών της Ρόδου και της Κω, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χρήστος Πουργουρίδης. Εναντίον της Έκθεσης, ανέφερε, ψήφισαν μόνον οι παρευρισκόμενοι Τούρκοι βουλευτές.
Ο κ. Πουργουρίδης τόνισε ότι στην Έκθεσή του ο εισηγητής αναφέρει πως «δεν έχει παρατηρήσει καμία παραβίαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των κατοίκων που έχουν υπόβαθρο τουρκικής κουλτούρας στα δύο αυτά νησιά».
Οι κάτοικοί τους, σύμφωνα με την έκθεση, είναι περήφανοι για την ελληνική τους υπηκοότητα και παρόλο που έχουν στενούς μορφωτικούς και άλλους δεσμούς με την Τουρκία, εντούτοις δεν θεωρούν πως είναι Τούρκοι. Ως εκ τούτου, ο Ελβετός βουλευτής εισηγήθηκε στην Έκθεση να γίνεται χρήση του όρου «κάτοικοι που έχουν υπόβαθρο τουρκικής κουλτούρας» (having a Turkish cultural background).
Ο εισηγητής, Ελβετός βουλευτής Άντρεας Γκρος, έχει διαπιστώσει την ύπαρξη τριών ζητημάτων που χρήζουν καλύτερης ρύθμισης από τις Ελληνικές Αρχές:
(α) Καλύτερη ενημέρωση των γονέων για την ύπαρξη δυνατότητας τα παιδιά τους να παρακολουθούν απογευματινά μαθήματα τουρκικής γλώσσας που διοργανώνονται από τις εκπαιδευτικές αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας.
(β) Διασφάλιση καλύτερης διαχείρισης των Βακουφιών ακινήτων και η Επιτροπή Διαχείρισης να λειτουργεί υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας και πλήρους ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων κατοίκων.
(γ) Οι μουσουλμάνοι των δύο αυτών νησιών να είναι ελεύθεροι να επιλέγουν τους Ιμάμηδες που θέλουν και πρόσθετα να διευκρινισθούν καλύτερα οι αρμοδιότητες των θρησκευτικών αυτών λειτουργών.
Ο εισηγητής συγχαίρει τις Ελληνικές Αρχές για την ειλικρινή διάθεσή τους να προστατεύσουν τα ιστορικά μνημεία των νησιών χωρίς καμία διάκριση. Πρόσθετα, κάνει σύγκριση μεταξύ των κατοίκων που έχουν υπόβαθρο τουρκικής κουλτούρας στη Ρόδο και Κω και των κατοίκων ελληνικής καταγωγής στα νησιά της Ίμβρου και Τενέδου και καταλήγει πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ομοιότητα. «Οι πρώτοι ζουν σε συνθήκες απόλυτα ικανοποιητικές, ενώ οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα», σημειώνει.
Η Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΣΣΕ απέρριψε πρόταση Τούρκων βουλευτών για να γίνει δεύτερη επίσκεψη στα νησιά Ρόδο και Κω από τον εισηγητή για να μελετήσει καλύτερα την κατάσταση.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Πουργουρίδης, δήλωσε ότι οι παρευρισκόμενοι Έλληνες βουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αντικειμενικότητα της Έκθεσης, η οποία, επεσήμανε, καταρρίπτει προπαγάνδα ετών από διαφόρους κύκλους για καταπίεση και δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων της Ρόδου και της Κω.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_20/12/2010_369573