Οι Κύπριοι… ήρωες του Ισραήλ
20 Δεκεμβρίου 2010
Σκληρή μάχη με τις φλόγες έδιναν για μέρες τα κυπριακά πληρώματα της Αστυνομίας και του Τμήματος Δασών, για την κατάσβεση των φονικών πυρκαγιών του Ισραήλ. Οι χειριστές των αεροσκαφών της αστυνομίας Μιχάλης Ιωαννίδης και Ηλίας Σάββα, καθώς και ο πιλότος του Τμήματος Δασών Στέλιος Κότσικας πέρασαν δύσκολες ώρες, δίδοντας το άπαν των δυνάμεών τους για να δαμάσουν τις αδηφάγες φλόγες που κατέκαιαν για μέρες το γειτονικό Ισραήλ. Ο Ανώτερος Υπαστυνόμος Μιχάλης Ιωαννίδης περιέγραψε στη «Σ» όσα έζησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές.
Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε κατά το έργο της πυρόσβεσης στις καταστροφικές πυρκαγιές του Ισραήλ;
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν πάρα πολλές. Κατ’ αρχήν πετούσαμε για πρώτη φορά σε μιαν άγνωστη χώρα, της οποίας δεν γνωρίζαμε καθόλου το τοπογραφικό. Οι πυκνοί καπνοί από την πυρκαγιά, που μαινόταν σε 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και οι πολλές εστίες έκαναν το έργο της πυρόσβεσης ιδιαίτερα δύσκολο. Οι ισχυροί άνεμοι, που άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση και σε συνδυασμό με τη μορφολογία του εδάφους, αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή, δημιουργούσαν μεγάλου βαθμού αναταράξεις, καθιστώντας το έργο που είχαμε να επιτελέσουμε πάρα πολύ δύσκολο και αρκετές φορές πολύ επικίνδυνο. Επίσης, ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο λόγω των πολλών πτητικών μέσων τα οποία διακινούνταν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ και έπαιρναν νερό από τη θάλασσα για πυρόσβεση. Γι’ αυτόν το λόγο έπρεπε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για αποφυγή δυστυχήματος.
Υπήρξαν στιγμές που είχατε βρεθεί μπροστά σε κινδύνους και επικίνδυνες καταστάσεις;
Δυστυχώς ναι, δύο φορές βρεθήκαμε μπροστά σε σοβαρούς κινδύνους. Την πρώτη ημέρα, πολεμώντας τις εστίες πριν από τη Χάιφα, όπως έχω προαναφέρει, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων το ελικόπτερο εδονείτο πάρα πολύ και γι’ αυτόν το λόγο αναγκαστήκαμε να απελευθερώσουμε το νερό πριν από το σημείο ρίψης, προκειμένου το ελικόπτερο να μπορεί να συνεχίσει την πτήση του με ασφάλεια. Στη δεύτερη περίπτωση, ήταν όταν κληθήκαμε να μεταβούμε σε ένα πολύ δύσκολο σημείο για πυρόσβεση, όπου το απόκρημνο της περιοχής, αλλά και τα υψηλής τάσης καλώδια που διέσχιζαν τα βουνά καθιστούσαν το έργο μας ιδιαίτερα δύσκολο και εξαιρετικά επικίνδυνο.
Ποιες στιγμές θα σας μείνουν χαραγμένες στη μνήμη και ποια περιστατικά σας συγκλόνισαν;
Η δεκτικότητα, ο επαγγελματισμός και η ευελιξία των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι μετά από κάθε πτήση κατέγραφαν τις παρατηρήσεις μας, τις οποίες στη συνέχεια εφάρμοζαν για καλύτερο συντονισμό και αποτελεσματικότητα. Ίδια θέματα που στην Κύπρο χρειάστηκαν χρόνια προσπαθειών να καταγραφούν και κάποια από αυτά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.
Ο λαός του Ισραήλ εκτιμά και ξέρει να το δείχνει
Οι Αρχές και οι κάτοικοι του Ισραήλ πώς σας συμπεριφέρθηκαν;
Επιστρέφοντας την πρώτη μέρα το βράδυ από την αεροπορική βάση στο ξενοδοχείο, που ήταν κατάμεστο από οικογένειες που είτε κάηκαν τα σπίτια τους είτε αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν, αντιληφθήκαμε το μέγεθος του ανθρώπινου πόνου. Αυτοί οι άνθρωποι, με το που μας αντίκρισαν και αντιλήφθηκαν ότι ήμασταν μέλη των πτητικών μέσων που μετέβησαν στη χώρα τους για να σβήσουν τις φωτιές, η αγωνία και ο πόνος έγινε χαμόγελο και τα ευχαριστώ διαδέχονταν το ένα το άλλο. Από την επόμενη μέρα, μας περίμεναν με εδέσματα έξω από το ξενοδοχείο για να μας ευχαριστήσουν.
Οι Αρχές του Ισραήλ, αναγνωρίζοντας και αυτές το δύσκολο και πολύ σημαντικό έργο που επιτελέσαμε ως εναέρια μέσα και ξένες δυνάμεις, που μάχονταν με κίνδυνο τη ζωή τους για τη χώρα τους, μας τίμησαν. Πρώτα ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας και ακολούθως ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Ιερουσαλήμ, κάνοντας ειδική μνεία για την Κύπρο και την Ελλάδα, που αμέσως ανταποκρίθηκαν και λίγες ώρες μετά βρίσκονταν εκεί, στις μάχες με τις φλόγες. Στα βουνά στην περιοχή Καρμέλ, έχουν ήδη φυτευτεί δέντρα για την κάθε χώρα και το καθένα από τα μέλη του πληρώματος που συμμετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Συγκλονιστικές στιγμές ζήσαμε όταν, μετά από την τελετή στο Προεδρικό, μας πήραν στον πανάγιο τάφο. Στη διαδρομή ο κόσμος μας αποθέωνε, αποκαλώντας μας, όπως είχε κάνει και στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, ήρωες και αγγέλους, βγάζοντας φωτογραφίες μαζί μας και ζητώντας τα σήματα των στολών μας, θέλοντας να κρατήσουν εκεί ένα κομμάτι από εμάς. Αναμφισβήτητα ο λαός του Ισραήλ εκτιμά και ξέρει να το δείχνει.