Σκότωσαν τον «αυτοκράτορα του Έξμουρ»
26 Οκτωβρίου 2010
Την οργή των φιλοζωικών οργανώσεων προκαλεί η είδηση ότι το θεωρούμενο ως μεγαλύτερο άγριο ζώο της Βρετανίας έπεσε θύμα κυνηγών.
Πρόκειται για ένα αρσενικό κόκκινο ελάφι βάρους 135 κιλών και ύψους 2,75 μέτρων, στο οποίο μάλιστα είχε δοθεί το προσωνύμιο «αυτοκράτορας του Έξμουρ», από τον εθνικό δρυμό όπου ζούσε. Τα κόκκινα ελάφια είναι τα μεγαλύτερα ιθαγενή ζώα στη Βρετανία και ο «αυτοκράτορας» πιστεύεται πως ήταν το μεγαλύτερο από αυτά.
Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι αρχές «δείχνουν» αθλητές κυνηγετικής σκοποβολής και όχι λαθροκυνηγούς. «Είναι ντροπή που σκότωσαν το ζώο και μάλιστα αυτή την περίοδο καθώς είναι πιθανό να μην πρόλαβε να ζευγαρώσει για φέτος», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα διαχείρισης των πληθυσμών ελαφιών Πίτερ Ντόνελι. «Εάν ενδιαφερόμαστε για τα ελάφια, θα πρέπει να θέσουμε κάποιους κανόνες ώστε να μπει ένα τέλος στο κυνήγι, τουλάχιστον αυτή την πολύ σημαντική περίοδο». Μιλώντας στην εφημερίδα Telegraph, ο Ντόνελι εξέφρασε την οργή του για το γεγονός ότι κυνηγοί από ολόκληρη τη χώρα συρρέουν στον Εθνικό Δρυμό του Έξμουρ για να επιδοθούν στο -αγαπημένο τους μεν, βίαιο δε- άθλημα και δη για τεράστια χρηματικά ποσά. «Υπάρχουν άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν γελοιωδώς μεγάλα ποσά προκειμένου να βάλουν ένα τέτοιο τρόπαιο στον τοίχο τους», είπε αναφερόμενος στις κεφαλές των θηραμάτων. Σύμφωνα με τον ειδικό, οι τιμές των κεφαλών ξεκινούν από τις 1.000 στερλίνες, δηλαδή σχεδόν 1.300 ευρώ, ενώ ταριχευτής ανέφερε μιλώντας στη Sun ότι το κρέας από την ωμοπλάτη ενός κόκκινου ελαφιού μπορεί να πωληθεί ακόμη και προς 550 ευρώ.
Ο «αυτοκράτορας του Έξμουρ», όπως τον «βάπτισε» ο φωτογράφος άγριων ειδών Ρίτσαρντ Όστιν, ο πρώτος άνθρωπος που τον φωτογράφισε, πιστεύεται πως ήταν περίπου 12 ετών. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι παρατηρούσαν τα ελάφια όταν άκουσαν πυροβολισμούς και λίγη ώρα αργότερα είδαν αγνώστους να απομακρύνουν το κουφάρι του γιγαντιαίου ζώου. Σύμφωνα με τον Όστιν, που δήλωσε αηδιασμένος, οι κυνηγοί έβαλαν εσκεμμένα στο στόχαστρο το συγκεκριμένο κόκκινο ελάφι, παρότι η ακριβής τοποθεσία του δεν ήταν ευρέως γνωστή.