Προκλητική προσευχή Τούρκων εθνικιστών σε παλαιό Χριστιανικό Ναό της Νοτιοανατολικής Τουρκίας
3 Οκτωβρίου 2010
Πολλές εκατοντάδες Τούρκων εθνικιστών τελέσαν την Παρασκευή την μουσουλμανική προσευχή ναμάζ σε παλαιό Αρμενικό Καθεδρικό Ναό στη νοτιοανατολική Τουρκία, σε μια κίνηση «απάντηση» για την τέλεση Αρμενικής λειτουργίας στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού επί της νήσου Άχταμαρ της Λίμνης Βαν τον περασμένο μήνα στην ίδια περιοχή.
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του Τουρκικού ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος, του γνωστού ΜHP, το οποίο οργάνωσε το γεγονός στην ανατολική επαρχία του Καρς, προσευχήθηκε ενώπιον του πλήθους των εθνικιστών μουσουλμάνων στο κέντρο του εγκαταλειφθέντος Ναού, ο οποίος χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και υπήρξε ο Καθεδρικός Ναός της Ανί, της πρωτεύουσας του μεσαιωνικού Αρμενικού Βασιλείου των Βαγρατιδών, το οποίο κατελήφθη από τους Σελτζούκους Τούρκους το 1064. Η μεσαιωνική πόλη Ανί κείται σε μικρή απόσταση από την Τουρκο-Αρμενική μεθόριο στα όρια της ‘‘Μεγάλης Αρμενίας,’’ η οποία παρέμεινε εντός της Τουρκικής επικρατείας και ήταν θέατρο σφαγών διαφόρων Χριστιανικών πληθυσμών κατά την περίοδο 1914-1923.
Ο Μπαχτελί ταξίδεψε στην Ανί με πλήθος μεταφερόμενων οπαδών του, οι οποίοι κρατούσαν Τουρκικές σημαίες και φωνάζαν «Αλλαχού Ακμπάρ» (Ο Θεός [του Ισλάμ] είναι μεγάλος).
Το MHP δήλωσε ότι ακολούθησε το παράδειγμα του Σελτζούκου ηγεμόνα Αλπ Αρσλάν, ο οποίος αφαίρεσε τον Σταυρό του Ναού και προσευχήθηκε εκεί μετά την κατάκτηση της Ανί το 1064. Συνεπεία αυτού του γεγονότος, το κτήριο καλείται υπό των Τούρκων και ως «το τζαμί της νίκης ή της κατάκτησης», ή αλλιώς Φετιχιέ τζαμί.
Η προσευχή έλαβε χώρα κατόπιν αδείας του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο είχε προηγουμένως επιτρέψει την τέλεση Αρμενικής λειτουργίας, πρώτη φορά μετά τα τραγικά γεγονότα της Αρμενικής Γενοκτονίας του 1915. Η κίνηση όμως αυτή της Τουρκικής Κυβέρνησης να επιτρέψει την τέλεση μουσουλμανικής προσευχής ενδέχεται να πυροδοτήσει εντάσεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ερεβάν, οι οποίες δεν έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις και διατηρούν κλειστά τα μεταξύ τους σύνορα. Η κίνηση αυτή ενδέχεται επίσης να προβληματίσει και την διεθνή κοινή γνώμη ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκικής κυβέρνησης, η οποία επιτρέπει την τέλεση εθνικιστικών εκδηλώσεων με θρησκευτικό χαρακτήρα σε ευαίσθητες και συναισθηματικά φορτισμένες εκκλησίες της Αρμενικής εθνικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.
Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=3552