Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για τη δολοφονία Ντινκ
15 Σεπτεμβρίου 2010
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για την δολοφονία του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ. Η Τουρκία καταδικάσθηκε να καταβάλει στην οικογένεια Ντινκ αποζημίωση ύψους 133.000 ευρώ.
Εκ του ποσού αυτού οι 105.000 ευρώ θα καταβληθούν ως ηθική αποζημίωση και οι 28.000 ευρώ ως δικαστικά έξοδα. Η οικογένεια Ντινκ υποστήριξε ότι ο δολοφονηθείς δημοσιογράφος έγινε «στόχος», εξτρεμιστικών στοιχείων , μετά την καταδίκη του από τα τουρκικά δικαστήρια για «προσβολή του τουρκισμού».
Η οικογένεια επεσήμανε ότι ο Ντινκ δεν προστατεύτηκε από το κράτος και ότι οι δράστες της επίθεσης δεν ανακρίθηκαν ποτέ αποτελεσματικά.
Εξάλλου κατά τη συνέντευξη τύπου μπροστά από την εφημερίδα AGOS η γυναίκα του Χραντ Ντινκ, κα. Ρακέλ Ντινκ επεσήμανε ότι: «Αν δεν σκοτωνόταν, τώρα θα ένιωθε πολύ ευτυχισμένος. Διότι δεν ήθελε να εγκαταλείψει την πατρίδα του. Θέλουμε να πιστέψουμε ότι μετά από αυτή την απόφαση θα αλλάξουν πολλά στην Τουρκία από πολιτική και νομική άποψη».
Η κα. Ντινκ επεσήμανε επίσης ότι «την αποζημίωση που αποφάσισε το δικαστήριο θα χαρίσουν σε τρία διαφορετικά φιλανθρωπικά ιδρύματα».«Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα δώρο για τον Χραντ, ο οποίος αύριο θα εόρταζε τα γενέθλια του, αν ζούσε», είπε ακόμα η κα. Ντινκ δακρύζοντας.
Έκκληση για απελευθέρωση δημοσιογράφων
Νωρίτερα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κάλεσε την Τουρκία να απελευθερώσει τους φυλακισμένους δημοσιογράφους και να μεταρρυθμίσει τη νομοθεσία για τα μέσα ενημέρωσης.
“Επί του παρόντος, περισσότεροι από 40 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι και εκατοντάδες άλλοι διώκονται, και κινδυνεύουν με φυλάκιση, σε περίπτωση που καταδικαστούν”, κατήγγειλε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, Ντούνγια Μιγιάτοβιτς, σε επιστολή της προς τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Δημοσιογράφοι καταδικάζονται συχνά επειδή έχουν ασχοληθεί με ευαίσθητα θέματα, έχουν δημοσιεύσει απόρρητες πληροφορίες ή έχουν επικρίνει τις αρχές, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνεται κάθε κριτική δημοσιογραφία, αποκάλυψε η κ. Μιγιάτοβιτς.
Μόνο οι υπάλληλοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τη δημοσίευση διαβαθμισμένων εγγράφων, όχι οι δημοσιογράφοι”, πρόσθεσε. “Η ποινικοποίηση της παραβίασης του απορρήτου που διαπράττεται από ανθρώπους που δεν είναι υπάλληλοι, όπως οι δημοσιογράφοι, θα μπορούσε να στερήσει τον κόσμο από σημαντικές πληροφορίες για το δημόσιο συμφέρον, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη δημοσιογραφική έρευνα”, κατέληξε.
Πηγή: http://www.nooz.gr/world/to-edad-katadikase-tin-tourkia-gia-ti-dolofonia-ntink