Άνθρωποι του Μεντερές στα Σεπτεμβριανά
10 Σεπτεμβρίου 2010
Μαρτυρία Τούρκου πρώην αστυνομικού μετά από 55 χρόνια για τις επιθέσεις κατά των Ρωμιών
Με τις ευλογίες του τουρκικού κράτους έγιναν οι λεηλασίες της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου το 1955 εναντίον των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, όπως επιβεβαιώνεται από άλλη μία μαρτυρία, αυτή τη φορά αστυνομικού της περιόδου εκείνης ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια.
Ο Σουλεϊμάν Τανιέλ, ο οποίος στα 20 του τότε χρόνια ασκούσε καθήκοντα αστυνομικού στην περιοχή του Πέρα, όπου έγιναν οι λεηλασίες, αποκαλύπτει σήμερα ότι ο φρουρός του τότε πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές διευκόλυνε τους πλιατσικολόγους να προχωρήσουν στις λεηλασίες. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Γκαζετέπορτ», ο Τανιέλ (73 χρόνων σήμερα, κάτοικος Καναδά) λέει ότι το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου περπατούσε μαζί έναν συνάδελφό του κοντά στο λύκειο του Γαλατά. Μόλις άκουσαν ότι ξέσπασαν επεισόδια στην ταβέρνα Asmalimescit Andon κατευθύνθηκαν αμέσως προς τα εκεί και έμειναν άφωνοι με αυτά που είδαν. «Όλα ήταν άνω κάτω. Ο κυρ Γιώργος ο Ρωμιός άρχισε να κλαίει και μας είπε ΅καταστράφηκα΄».
Ο Τανιέλ ήθελε τότε να πυροβολήσει στον αέρα για να τρομάξει τους πλιατσικολόγους και να σταματήσουν. «Ενώ προχωρούσαμε είδα το γνωστό μαγαζί Lion να λεηλατείται. Τότε έβγαλα το όπλο μου για να εμποδίσω τους πλιατσικολόγους. Εκείνη τη στιγμή όμως κάποιος με χτύπησε στον ώμο. Ο φρουρός του Μεντερές, Μπουμίν Γιαμάνογλου, και ο αρχηγός της αστυνομίας Ιχσάν μπέη με έσπρωξαν στο αυτοκίνητο και μου είπαν ΅τι κάνεις εσύ;΄. Επειδή ήταν ανώτεροί μας δεν μπόρεσα να ρωτήσω γιατί με εμπόδισαν».
Ο Τανιέλ κατευθύνθηκε ξανά προς το λύκειο του Γαλατά και είδε χιλιάδες ανθρώπους να λεηλατούν μαγαζιά. «Χιλιάδες άνθρωποι σαν να είχαν συνεννοηθεί λεηλατούσαν. Οι λεηλασίες άρχισαν στις 6 το απόγευμα και κράτησαν πέντε ώρες. Κάποιοι Ρωμιοί για να γλιτώσουν άρχισαν να αφαιρούν τις ελληνικές πινακίδες και στις θέσεις τους να τοποθετούν τουρκικές. Ούτε και αυτό όμως τους έσωσε. Λεηλάτησαν το μαγαζί Φραγκούλη που εκείνη την περίοδο ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κοσμηματοπώλες».
Ο Τανιέλ αναφέρει επίσης ότι μετά τα γεγονότα ο Μεντερές έφτασε στην Πόλη και έδωσε συνέντευξη Τύπου σε μια εκκλησία του Γαλατά. «Ο Μεντερές εξέφρασε τη λύπη του και είπε ότι θα δοθούν αποζημιώσεις. Παρά τις υποσχέσεις του πολλοί Ρωμιοί, Αρμένιοι και Εβραίοι έφυγαν από τη χώρα. Ανάμεσα σε αυτούς και πολλές οικογένειες τις οποίες αγαπούσα» κατέληξε ο Τανιέλ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ
Κωδικός άρθρου: 968129
ΠΟΛΙΤΗΣ – 08/09/2010, Σελίδα: 6