Eικόνες λιβάνι, και οι δυσκολίες τους.
2 Σεπτεμβρίου 2010
Μια κυριακή αυτο το καλοκαίρι, ήρθε στην εκκλησία μας μια προτεστάντισσα, κινεζα, να μιλήσουμε. Εγώ λειτουργούσα, δεν μπορούσα να διακόψω, αλλά αυτή …έφυγε!!!! Είπε σε ενα χριστιανό μας εδώ, ότι δεν άντεχε (!) το λιβάνι .
Το ίδιο συνέβη με μια άλλη οικογένεια κινέζων , από την Αμερική, είχαν ελθη για διακοπές. ο γιος τους έγινε ορθόδοξος στην Αμερική, και έτσι ήρθανε μαζί του στην Εκκλησία μας.
Η μητέρα του μου είπε , γιατί τόσες εικόνες?
Οι προτεστάντες αλλά και οι κινέζοι γενικότερα , δεν αντέχουν τις εικόνες. Οι προτεστάντες γιατί νομίζουν ότι είναι είδωλα και ότι τις λατρεύουμε. Είναι κρίμα , τόση άγνοια, τόσο χαμηλό επίπεδο θεολογίας. τους εξηγώ ότι αυτό έχει συζητηθεί για σχεδόν 150 χρόνια τον 7ο αιώνα, είχαμε την εικονομαχία, η εκκλησία με διαπρεπείς θεολόγους εξέφρασε την θεολογία των εικόνων κτλ κτλ.
Έχουμε εκδώσει βιβλίο, έχουμε βίντεο στο ίντερνετ, αλλά δεν διαβάζουν. Τους εξηγούμε φυσικά για τις εικόνες και ίσως , σταδιακά και αργά , στο μέλλον να αποβάλλουν αυτές τις χονδροειδείς και αστήρικτες αντιλήψεις.
Εν τούτοις υπάρχει το θέμα του βλέμματος. Για τους ανατολικούς λαούς δεν υπάρχει η έννοια του προσώπου.
Αν δει κανείς μια κλασσική κινέζικη ζωγραφιά, θα παρατηρήσει το τοπίο τεράστιο και μια ανθρώπινη φιγούρα , κάπου σε μια άκρη του πίνακα. Φιγούρα, όχι κυρίαρχο θέμα, όχι λεπτομέρειες. Είναι σαν να μην υπάρχει η ανθρώπινη μορφή στην κινέζικη ζωγραφική, ή υπάρχει αλλά σαν περίγραμμα.
Άλλωστε με τις φιλοσοφικές ιδέες που έχουν περί κόσμου κτλ, ο άνθρωπος είναι ένα θλιβερό γεγονός στην αρμονία της φύσης που με την μετεμψύχωση βιώνει πόνο, μέχρι να εξαφανιστεί στην νιρβάνα.
Γι αυτό το ιλαρό βλέμμα των αγίων, τα τεράστια μάτια, (που ΄άλλωστε επίτηδες είναι έτσι, έχει θεολογική σημασία,) τους τρομάζουν. Θεωρείται αγένεια να σε κοιτάζω στα μάτια εδώ…..
Καταλαβαίνετε λοιπόν το πρόβλημα.
Εκτός των άλλων , ιδιαίτερα τονίζουμε την αξία του προσώπου , την εικόνα του Θεού που όλοι είμαστε και που πρέπει να πραγματώσουμε και πάλι εκπλήσσονται.
Για το λιβάνι, τους λέω ότι , μην ξεχνάτε ότι στην λειτουργία εκτός από την Αγία Τράπεζα, και τις εικόνες λιβανίζω και ΕΣΑΣ. !!! Τότε θυμούνται ότι πράγματι κάνω αυτή την κίνηση, που κάνει κάθε ιερεας. Προσφέρουμε το θυμίαμα, -σύμβολο της προσευχής μας- στο Θεό , και τιμούμε τις ΖΩΝΤΑΝΕΣ εικόνες του Θεού , που είναι ο κάθε ένας μας.
Τότε βέβαια , συνειδητοποιούν ότι δεν προσεύχομαι στα είδωλα (τις εικόνες) αφού κάνω το ίδιο για αυτούς. Παρ΄όλα αυτά είναι δύσκολο να το αποδεκτούν. Ο προτεσταντισμός με την παιδιάστικη θεολογική λογική του έχει κάνει μεγάλο κακό.
Βέβαια τους λέμε να κοιτάξουν το Ιωήλ 1¨11 διότι ἀπὸ ἀνατολῶν ἡλίου ἕως δυσμῶν τὸ ὄνομά μου δεδόξασται ἐν τοῖς ἔθνεσι, καὶ ἐν παντὶ τόπῳ θυμίαμα προσάγεται τῷ ὀνόματί μου καὶ θυσία καθαρά, διότι μέγα τὸ ὄνομά μου ἐν τοῖς ἔθνεσι, λέγει Κύριος Παντοκράτωρ.
Λέει θυμίαμα!!!! Πότε πραγματοποιείται αυτό?
Στην Εκκλησία.
Τα βλέπουν δεν ξέρουν τι να πουν…
Εν τούτοις , ως πρώτη εντύπωση στον κινέζο η οποιαδήποτε ορθόδοξη εκκλησία είναι παράξενη. Τόσα βλέμματα να σε κοιτάζουν!!!! (με αγάπη βέβαια, από τον ουρανό) είναι μάλλον ασυνήθιστοι σε τέτοια φιλοσοφία.
Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας , πολύ αγώνα , για να μεταδώσουμε την έννοιά του Θεού ως πρόσωπο και όχι ως απρόσωπη δυναμη.
Χρειαζόμαστε τις προσευχές σας.