Το κλειδί για την πόρτα του καλού ύπνου
12 Αυγούστου 2010
ΛΟΝΔΙΝΟ Γιατί κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται ανενόχλητοι ολόκληρη τη νύκτα, ακόμη και αν γύρω τους… χτυπούν καμπάνες, ενώ κάποιοι άλλοι πετάγονται με τον παραμικρό θόρυβο; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν πλέον τη λύση σε αυτόν τον γρίφο που έχει κάνει πολλούς ειδικούς να… χάσουν τον ύπνο τους. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Current Βiology», τα άτομα που κοιμούνται βαθιά ακόμη και αν γύρω τους ακούγονται πολλοί θόρυβοι, εμφανίζουν συγκεκριμένα μοτίβα δραστηριότητας στον εγκέφαλο τα οποία μπλοκάρουν τους ενοχλητικούς ήχους.
Υπεύθυνος για την παραγωγή αυτών των εγκεφαλικών κυμάτων που ονομάζονται υπνικές άτρακτοι είναι ο θάλαμος του εγκεφάλου, μια περιοχή που παίζει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά τους περισσότερους τύπους αισθητηριακών πληροφοριών που φθάνουν ως τον εγκέφαλο. Τα άτομα που κοιμούνται βαριά παράγουν πολύ περισσότερα τέτοια κύματα σε σύγκριση με όσα κοιμούνται ελαφρά.
Οπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Τζέφρι Ελενμπόγκεν , «μετρώντας τα εγκεφαλικά κύματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, ανακαλύψαμε για πρώτη φορά σε ανθρώπους πώς ο εγκέφαλος μπλοκάρει την αρνητική επίδραση διαφορετικών ήχων που απειλούν να ξυπνήσουν το άτομο. Οσο περισσότερες υπνικές ατράκτους παράγει ο εγκέφαλος κάποιουτόσο περισσότερο καταφέρνει να μείνει κοιμισμένος ακόμη και όταν έχει να αντιμετωπίσει πληθώρα θορύβων». Ο ερευνητής προσέθεσε ότι ο θάλαμος αποτρέπει τις αισθητηριακές πληροφορίες από το να φθάσουν σε περιοχές του εγκεφάλου που αντιλαμβάνονται τους ήχους και αντιδρούν σε αυτούς, μέσω της παραγωγής των υπνικών ατράκτων.
Τα νέα ευρήματα δίνουν ελπίδα για μελλοντική ανακούφιση ατόμων που πάσχουν από αϋπνίες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα αυτά θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή υπνικών ατράκτων στον εγκέφαλό τους, αν και δεν είναι γνωστό ακόμη το πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Πιθανόν συμπεριφοριστικές μέθοδοι, φάρμακα ή χρήση ειδικών ηλεκτρονικών συσκευών θα έδιναν τη λύση στις αϋπνίες.
Απώτερος στόχος της μελέτης σύμφωνα με τον δρα Ελενμπόγκεν, είναι το να μπορέσει κάποτε η επιστήμη να χαρίσει ήσυχες νύκτες στον σύγχρονο άνθρωπο ο οποίος ζει σε πολύβουες κοινωνίες.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=348053&dt=11/08/2010#ixzz0wOOVpvzj