Προσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

8 τρόποι για να ανακουφίσετε το περιβάλλον

27 Ιουλίου 2010

8 τρόποι για να ανακουφίσετε το περιβάλλον

1. Η ανακύκλωση!

Ακούμε παντού για αυτήν, στα ραδιόφωνα, στις τηλεοράσεις, στις διαφημίσεις. Τι είναι και πως γίνεται; Ανακύκλωση σημαίνει την επανεπεξεργασια των ήδη επεξεργασμένων υλικών σε νέα προϊόντα και γίνεται με σχεδόν όλα τα υλικά. Χαρτί, ξύλο, αλουμίνιο, πλαστικό.

Αυτά τα υλικά δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε σαν σκουπίδια αλλά σαν επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα. Οι μπλε κάδοι υπάρχουνε για να πετάμε αυτά ακριβώς τα υλικά. Ας τους χρησιμοποιήσουμε. Αν δεν υπάρχουνε στη γειτονιά μας ή δεν μπορούμε να εντοπίσουμε κάποιον ένα τηλέφωνο στο δημαρχείο της κάθε πόλης θα δώσει τη λύση.

2. Μη ξεχνάτε ότι ανακυκλώνονται και οι οικιακές συσκευές!

Ανακύκλωση μπορεί να γίνει και σε ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που πια μας είναι άχρηστος. Είδη όπως ψυγεία, τηλεοράσεις και ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να ανακυκλωθούν είτε πηγαίνοντας τα στο μαγαζί ,που θα αγοράσετε τα καινούρια ή πάλι με ένα τηλέφωνο στο δημαρχείο της περιοχή σας.

3. Για οικολογία και οικονομία, τρώτε προϊόντα εποχής!

Η διατροφή μας και η οικολογία είναι πια συνδεδεμένες. Σημαντικό είναι να τρώμε προϊόντα εποχής, παραδείγματος χάριν ντομάτες το καλοκαίρι και όχι το χειμώνα. Και έτσι αγοράζουμε και πιο υγιεινά αλλά και πιο φθηνά, αφού τα τρόφιμα εποχής έχουν χαμηλότερη τιμή πώλησης. Επίσης προτιμάμε τρόφιμα βιολογικής και εγχώριας παραγωγής.

4. Οικονομία στο νερό

Το νερό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό μας και δυστυχώς, τόσο σπάνιο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί πιστεύουν, πως αιτία για τον 3ο παγκόσμιο πόλεμο, θα είναι το νερό. Για να το προστατέψουμε η λύση είναι απλή! Μπορούμε να μαζεύουμε το νερό της βροχής σε κουβάδες και να το χρησιμοποιούμε για να ποτίζουμε τα φυτά μας.

Όταν κάνουμε μπάνιο ή βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή πλένουμε τα πιάτα δεν χρειάζεται να αφήνουμε το νερό να τρέχει. Φροντίζουμε ώστε τα υδραυλικά του σπιτιού να είναι σε καλή κατάσταση και να μην υπάρχει καμία διαρροή. Έτσι σώζουμε πέρα από το περιβάλλον και το πορτοφόλι μας, αφού μειώνεται και ο λογαριασμός της ΔΕΥΑΜΒ.

5. Πείτε «Ναι» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς!

Μη χρησιμοποιείται το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σας, προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, φτάνετε πιο γρήγορα, πιο οικονομικά και δεν ψάχνετε για παρκινγκ. Μια ακόμα καλύτερη λύση, είναι το περπάτημα για τις κοντινές αποστάσεις ,έτσι θα είστε πάντα σε φόρμα!

6. Αλλάξτε τους τα φώτα!

Η αντικατάσταση κοινών λαμπτήρων από λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, βοηθούν τόσο την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και την τσέπη σας. Μη μου πείτε, ότι δε σας έχει τύχει , να βρίσκεστε στο ένα δωμάτιο ,να είναι αναμμένα τα φώτα και σε κάποιο άλλο χώρο του σπιτιού και να βαριέστε να σηκωθείτε να τα κλείσετε.

Καλό θα ήταν να μην το αφήσετε να ξανασυμβεί, όχι μόνο για οικολογικούς λόγους, αλλά με την οικονομική κρίση, που περνάμε θα έρθει η ΔΕΗ και θα προτιμήσουμε αντί να την πληρώσουμε να ανάψουμε κεριά. Θα μας μείνει τουλάχιστον η ρομαντική ατμόσφαιρα!

7. Με τον ήλιο σύμμαχο!

Στην Ελλάδα ενώ έχουμε την τύχη, να περνάμε πολλές ηλιόλουστες μέρες, πολλοί από εμάς, αφήνουμε την ηλιακή ακτινοβολία ανεκμετάλλευτη. Με αποτέλεσμα στην χώρα μας, πολλά σπίτια να μην διαθέτουν ηλιακό θερμοσίφωνα.

8. Πολίτες εν δράση!

Τέλος αν όλα τα παραπάνω, σας φαίνονται λίγα, γίνετε μέλος σε κάποια οικολογική οργάνωση και με την παρουσία και την συμμετοχή σας βοηθήστε ενεργά στη διάσωση του πλανήτη.

Οποία ενέργεια και αν κάνετε μέχρι σήμερα ή όποια προτίθεστε να κάνετε στο μέλλον, μη ξεχνάτε ότι η γη δεν μας ανήκει, τη δανειστήκαμε από τους προγόνους μας και οφείλουμε να την παραδώσουμε καλύτερη στα παιδιά μας. Και επειδή αυτό με την σημερινή κατάσταση, μοιάζει τουλάχιστον ουτοπία, ας την παραδώσουμε τουλάχιστον βιώσιμη , γιατί όπως πάμε ούτε αυτό δε θα καταφέρουμε.

Ακόμα και μια μικρή ενέργεια, αν γίνει από όλους μας θα έχει αποτέλεσμα. Αν μάθουμε επιτέλους, να σκεφτόμαστε συλλογικά και αποκτήσουμε κοινωνική συνείδηση, πολλά πράγματα θα βελτιωθούν και δεν αναφέρομαι μόνο, στα οικολογικά ζητήματα. Δεν είμαστε μόνοι μας σ’ αυτόν τον κόσμο και κάποια στιγμή οφείλουμε να το καταλάβουμε και να δράσουμε για το κοινό και όχι μόνο για το ατομικό μας συμφέρον.

Κλείνοντας, να ευχηθούμε ο καλοκαιρινός εφιάλτης της πύρινης λαίλαπας, να μην κάνει ξανά την εμφάνιση του και τα παλιά «παθήματα» των τελευταίων πυρκαγιών να γίνουν «μαθήματα» και να υπάρξει η ανάλογη μέριμνα.

Πηγή: cosmo.gr