Βάσος Λυσσαρίδης: Προς εθνική αυτοκτονία
10 Ιουλίου 2010
Επίθεση κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο Κυπριακό εξαπέλυσε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, μιλώντας για «ενδοτισμό στις τουρκικές αξιώσεις, ο οποίος ισοδυναμεί με εθνική αυτοκτονία».
Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Νεοθωμανικός Ηγεμονισμός και Ελληνοτουρκικές Σχέσεις», ο Βάσος Λυσσαρίδης επέκρινε το κοινό ανακοινωθέν Χριστόφια-Ταλάτ, στο οποίο γίνεται λόγος για δύο συνιστώντα κράτη, που θα συνεταιρισθούν για σχηματισμό μιας ομόσπονδης κυβέρνησης.
«Το θέμα του συνεταιρισμού λύθηκε το 1964, όταν οι Τουρκοκύπριοι, πιεζόμενοι από την Τουρκία, εγκατέλειψαν τα πολιτειακά όργανα και οι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί αναγνώρισαν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και ως πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο», τόνισε.
Ο ιστορικός ηγέτης της ΕΔΕΚ κατηγόρησε την ηγεσία ότι «αφελώς προέβη σε μονόπλευρες υποχωρήσεις που διευκολύνουν την Τουρκία». Ως τέτοιες θεωρεί:
1. Την εκ περιτροπής προεδρία και τη σταθμισμένη ψήφο, που μετατρέπουν τους Ελληνοκυπρίους σε δεύτερης τάξης Ευρωπαίους πολίτες.
2. Την εκχώρηση ευρωπαϊκών διαβατηρίων σε δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκυπρίους.
3. Τη διάνοιξη με τουρκικούς όρους του συρματοπλέγματος, που οδήγησε στον τερματισμό των μαζικών τουρκοκυπριακών εκδηλώσεων κατά
της ακολουθούμενης πολιτικής της Τουρκίας και των εγκάθετων ηγεσιών.
4. Την αποδοχή παραμονής 50 χιλιάδων εποίκων, που διέγραψε το γεγονός ότι ο εποικισμός αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και μετατρέποντας το σε θέμα ποσοστών και διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι οι παραχωρήσεις μας διευκολύνουν την Τουρκία στο σχεδιασμό για αλεξανδρεττοποίηση του Κυπριακού, που είναι ο βασικός της στόχος.
Ακόμη, υπογράμμισε ότι οι προτάσεις μας για δυαρχία στα πλείστα πολιτειακά σώματα, καταργούν τη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας και δημιουργούν προϋποθέσεις για κρίσεις και αδιέξοδα, τα οποία θα αξιοποιήσουν η Τουρκία και η Βρετανία.
Ευκαιρία για απόσυρση
Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι η επίσημη τουρκική γραμμή είναι δύο λαοί, δύο κράτη, μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και τόνισε ότι με την εκλογή του Έρογλου, δινόταν η ευκαιρία απόσυρσης των «γενναιόδωρων προσφορών», χωρίς οδυνηρές συνέπειες. Την ίδια στιγμή, η ελληνοκυπριακή πλευρά έπρεπε να καταθέσει ως βάση λύσης τις πρόνοιες του ομοφώνου ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου.
Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ προειδοποίησε ότι με τη δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, «επαναβιώνεται το σχέδιο Ανάν και έμμεσα τίθεται θέμα χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας. Περαιτέρω, εκβιάζει επισείοντας τη θέση για επιμερισμό ευθυνών, υπονοώντας τη δική μας πλευρά και ο εκβιασμός συμπληρώνεται με την απειλή της Ε.Ε. για απευθείας εμπόριο και αναβάθμιση του δορυφορικού κατοχικού καθεστώτος».
Ο κ. Λυσσαρίδης συνέστησε «να διαφοροποιήσουμε το λεξιλόγιό μας» για τη Διεθνή Διάσκεψη, τονίζοντας ότι αυτή πρέπει να ασχοληθεί μόνο με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, που είναι ο τερματισμός της κατοχής και του εποικισμού, και όχι με τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, που είναι κυριαρχικό δικαίωμα του ενδιαφερόμενου λαού».
Σχετικά, απέρριψε και την πρόταση του ΔΗΣΥ για διεύρυνση των συνομιλιών, τονίζοντας ότι αυτό θα αναβαθμίσει τις κοινότητες σε κρατικές οντότητες. Κατέληξε λέγοντας ότι «η τακτική των συνεχών παραχωρήσεων προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν διαφοροποιεί, αλλά διευκολύνει τους τουρκικούς σχεδιασμούς.
Σερντάρ: Διαλύεται το «κράτος»
«Χουριέτ» δημοσιεύει δηλώσεις του Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος ανέφερε ότι το ψευδοκράτος βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης. «Το σύστημα της Τ.Δ.Β.Κ. έχει καταρρεύσει, παρά το γεγονός ότι λαμβάνει από την Τουρκία, κάθε χρόνο, μεγαλύτερη βοήθεια», τόνισε.
Ο Σερντάρ εξέδωσε «προειδοποιητικό μανιφέστο», με αποδέκτη την Άγκυρα και τα τουρκοκυπριακά κόμματα, στο οποίο σημειώνει ότι το ψευδοκράτος έχει περιέλθει σε περίοδο εξαφάνισης και απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση Ερντογάν να διαφοροποιήσει τις «μεθόδους» της.
Σε άλλες δηλώσεις του, ο Τουρκοκύπριος πολιτικός παραδέχεται ότι οι Τούρκοι έποικοι είναι διπλάσιοι τον αριθμό από τους Τουρκοκυπρίους και ζητεί όπως το ψευδοκράτος πρέπει να τους παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν παιδεία.
Σε μιαν άλλη εκδήλωση της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στο ψευδοκράτος, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αρμόδιος επί θεμάτων Κυπριακού Τζεμίλ Τσιτσέκ, δήλωσε ότι «το να πραγματοποιήσεις εργασία στην Τ.Δ.Β.Κ. είναι πιο δύσκολο ακόμη και από το να βρεις νερό στην έρημο».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ