Ολγα Σαραντοπούλου: «Η κρίση ευκαιρία απογαλακτισμού του ΣΑΕ»
22 Ιουνίου 2010
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Είμαι υπέρ του απογαλακτισμού του ΣΑΕ από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Είναι επιβεβλημένη η επίτευξη της οικονομικής αυτοδυναμίας, διότι αυτή θα οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων σε ό,τι αφορά το ρόλο του. Η οικονομική κρίση μάς παρέχει τη δυνατότητα να κάνουμε μια νέα αρχή, να σκεφτούμε και να χαράξουμε μια νέα στρατηγική και οπωσδήποτε πρέπει να ακολουθήσουν ριζικές αλλαγές στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας του ΣΑΕ», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της επισκέψεως στα γραφεία του «Ε.Κ.», η γενική γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Δρ. Ολγα Σαραντοπούλου.
«Να διευκρινίσουμε την εκπροσώπηση της βάσης, γιατί ακόμη και ο πρόσφατος νόμος έχει κάποιες αδυναμίες οι οποίες και αυτές πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει να διευρύνουμε τη βάση του ΣΑΕ, να αγκαλιάσουμε τον κόσμο και να τον φέρουμε κοντά στο ΣΑΕ, διότι καμιά οργάνωση δεν μπορεί να έχει μέλλον χωρίς τη νεολαία. Αν δεν δώσουμε κίνητρα και αν δεν έχουμε οράματα δεν θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε τη νεολαία», πρόσθεσε η Δρ. Ολγα Σαραντοπούλου, η οποία επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.
Αναφερόμενη στην επίσκεψή της στις ΗΠΑ, είπε: «Ενοιωσα χαρά και συγκίνηση γιατί κατάφερα σε αυτό το λίγο χρόνο που είχα στη διάθεσή μου να γίνω και εγώ μέρος του Ελληνισμού των ΗΠΑ. Οι εντυπώσεις πάρα πολύ καλές. Ο κόσμος με αγκάλιασε, ήρθε κοντά μας. Επιδιώκω να έχω πάντα επαφές με ανθρώπους της πρώτης γενιάς που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, τα χωριουδάκια τους, τις οικογένειές τους για να ριζώσουν στη δεύτερη πατρίδα, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες και πρέπει να πω ότι αισθάνομαι υπερηφάνεια γι’ αυτούς τους ανθρώπους.
Θρέφω ιδιαίτερο σεβασμό προς τον Ελληνισμό του εξωτερικού που παρά τις αντίξοες συνθήκες κατάφερε να αποκτήσει μια υπόσταση σ’ αυτές τις κοινωνίες, ενώ τα παιδιά τους σήμερα διαπρέπουν σε όλους τους τομείς της ζωής».
Ερωτηθείσα για τα μηνύματα που έλαβε σχετικά με το ρόλο του ΣΑΕ, είπε ότι «το ΣΑΕ είναι ένα θέμα πολύπλοκο. Γνωρίζουμε ότι πριν 15 χρόνια που ιδρύθηκε υπήρχαν οράματα, υπήρχαν όνειρα και ήταν πάγιο αίτημα του Ελληνισμού να δημιουργηθεί ένα όργανο που θα αγκάλιαζε όλες τις οργανώσεις και με ομοψυχία θα εκπροσωπούσε τα συμφέροντα των Ελλήνων του εξωτερικού. Φυσικά άκουσα πολλή κριτική, βρέθηκα αντιμέτωπη με ανθρώπους που αισθάνονται ότι το ΣΑΕ δεν τους εκπροσωπεί. Υπάρχουν παράπονα και πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας.
Η δημιουργία του ΣΑΕ ήταν μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του Ελληνισμού, γιατί ήταν ένα όργανο παγκόσμιας εμβέλειας κατοχυρωμένο συνταγματικά, το οποίο ξεκίνησε με τις καλύτερες προθέσεις. Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι στα 15 χρόνια δεν κατορθώσαμε να εδραιώσουμε την παρουσία μας και δεν καταφέραμε να σφυρηλατήσουμε συμμαχίες σε όλες τις γωνίες του Ελληνισμού. Δεν έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό με συγκεκριμένους στόχους και διαδικασίες υλοποίησης.
Το ΣΑΕ ιδρύθηκε για να αγκαλιάσει κάθε Ελληνα του εξωτερικού, τον ομογενή δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς, τον παλιννοστούντα, τον μετανάστη, τον άνθρωπο του καθημερινού βίου, αλλά και τους διακεκριμένους επιστήμονες και όλους εκείνους που διαπρέπουν στον πολιτικό, καλλιτεχνικό, πολιτιστικό και επιχειρηματικό βίο του τόπου. Αυτό δεν το έχουμε καταφέρει και πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν προσπάθειες και από το ΣΑΕ Αμερικής και για την δημιουργία των δικτύων νεολαίας, γυναικών και άλλων.
Η Ομογένεια έχει κουραστεί γιατί η δημιουργία αυτών των δικτύων έχει ξεκινήσει πριν 15 χρόνια, στην πορεία διαλύθηκαν αυτά τα δίχτυα και τώρα προσπαθούμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα.
Το θέμα είναι ότι πρέπει να πάμε στη βάση, κοντά στον λαό, κοντά στους ανθρώπους που μας εκλέγουν, να ασχοληθούμε μαζί τους, να τους αγκαλιάσουμε, να ακούσουμε τα αιτήματά τους, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για το μέλλον του ελληνισμού. Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο το ΣΑΕ, αλλά και η ίδια η ελληνική πολιτεία δεν είχε στρατηγική. Ολες τις περασμένες δεκαετίες δεν είχαμε μακροπρόθεσμη στρατηγική για τους αποδήμους», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείσα για το επόμενο συνέδριο του ΣΑΕ, υποστήριξε ότι προηγήθηκε πρόταση του προέδρου του ΣΑΕ Στέφανου Ταμβάκη προς την κυβέρνηση για αναβολή του συνεδρίου λόγω της οικονομικής κρίσης. Τέτοιου είδους συνέδρια, μαζί με τα περιφερειακά συνέδρια κοστίζουν.
Προέβλεψε επίσης ότι το επικείμενο θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2011 αλλά απέφυγε να απαντήσει για το ενδεχόμενο διεκδίκησης από την ίδια της προεδρίας του ΣΑΕ.