Grand projet Δραπετσώνα
15 Ιουνίου 2010
Η ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής ζώνης της Δραπετσώνας επανέρχεται στο προσκήνιο αυτή τη φορά με ένα νέο σχέδιο αξιοποίησης, το 5ο κατά σειρά την τελευταία τριακονταετία, με τη δημιουργία Εταιρείας Ειδικού Σκοπού που θα έχει ως μετόχους όλους τους ιδιοκτήτες και τη …βούλα του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε χθές για μία ακόμη φορά την πρόθεση σύνδεσης της Αθήνας με τον Πειραιά και την ανάπλαση της περιοχής των λιπασμάτων (σ.σ. περί τα 600 στρέμματα), η οποία ως γνωστόν έχει τέσσερις ιδιοκτήτες, την Εθνική Τράπεζα, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, την ΑΓΕΤ και τη ΒΡ. Ουκ ολίγες συζητήσεις και σχέδια επί χάρτου έχουν γίνει κατά καιρούς μεταξύ των ιδιοκτητών της έκτασης των 600 στρεμμάτων στη Δραπετσώνα, η σύμφωνη γνώμη των οποίων θα πρέπει να εξασφαλισθεί προκειμένου να υλοποιηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση.
Η πιο πρόσφατη μελέτη της νομαρχίας Πειραιά κάνει τώρα λόγο για την κατασκευή 2 έως 4 ουρανοξυστών 77 έως 119 μέτρων ώστε να συγκεντρωθούν εκεί διάφορες χρήσεις, τη δημιουργία σταθμού του προαστιακού με χώρους καταστημάτων, τηνκατασκευή δύο μαρινών, μικρού ξενοδοχείου, μεγάλων χώρων πρασίνου κ.α.
Για τα διατηρητέα κτίρια, στο κτίριο Κανελλόπουλου προτείνεται η δημιουργία μουσείου Βιομηχανικής και Ναυτικής Παράδοσης, στο ”Γυαλάδικο” συνεδριακού κέντρου (με σχετικό ενδιαφέρον και του Πανεπιστημίου Πειραιά), στο ”Γυψάδικο” το Ναυτικό Μουσείο Πειραιά κ.α.. Η μελέτη αναφέρει ως την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο για την υλοποίηση του έργου, τη δημιουργία μίας Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με μετόχους τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων, ώστε στη συνέχεια να είναι πιο εύκολη η είσοδος σε αυτήν ενδιαφερόμενων επενδυτών.
Πάντως, η πολυιδιοκτησία σε συνδυασμό με τους όρους δόμησης που απαιτούνται για την περιοχή ήταν από τις βασικές αιτίες τις προηγούμενες φορές να ναυαγήσουν όλα τα σχέδια ανάπλασης, τα οποία, πλέον με τη νέα μελέτη της νομαρχίας Πειραιά, έχουν φθάσει από τη δεκαετία του ’80 αισίως τα 5! Ο αμέσως προηγούμενος σχεδιασμός των τεσσάρων ιδιοκτητών (του 2005) περιελάμβανε τη δημιουργία ενός πολεοδομικού συγκροτήματος με οικιστική ζώνη, κτίρια γραφείων – καταστημάτων, χώρους ψυχαγωγίας κ.τ.λ..