Γενικά Θέματα

Τι εννοούμε με τη φράση έλλειμμα πνευματικότητας;

15 Ιουνίου 2010

Τι εννοούμε με τη φράση έλλειμμα πνευματικότητας;

Το τελευταίο διάστημα και σε καθημερινή βάση γίνεται πολύς λόγος για την οικονομική χρεοκοπία της χώρας μας . Όμως το ουσιαστικό πρόβλημα της χώρας σήμερα δεν είναι τόσο οικονομικό, όσο πνευματικό. Δεν μας έλειψαν τα οικονομικά μέσα, αλλά έχουμε έλλειμμα πνευματικότητας.

Τι εννοούμε με τη φράση έλλειμμα πνευματικότητας;

Εννοούμε μια σειρά από τα ουσιώδη της ζωής τα οποία έχουμε παραθεωρήσει ή και απεμπολήσει, όπως:

την χαλάρωση των πνευματικών ενδιαφερόντων.

– την περιφρόνηση των ηθών και των εθίμων.

– την απαξίωση των πολιτιστικών και ηθικών αξιών.

– την αποδυνάμωση και αμφισβήτηση της πατροπαράδοτου πίστεως μας.

– την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας και την περιφρόνηση της εκκλησιαστικής ζωής.

– την αποδιοργάνωση της ελληνικής γλώσσας.

– την αμφισβήτηση της ιστορίας μας.

– την αποδιοργάνωση της παιδείας.

– Την κατάργηση των ιερών και εθνικών συμβόλων κ.α.

Η έλλειψη όλων αυτών συνιστούν την πνευματική μας πτώχευση, που ίσως για άλλες χώρες να δικαιολογούνται. Για την Ελλάδα όμως που έχει πολιτιστική και ιστορική παρουσία χιλιάδων χρόνων, η πτώχευση αυτή είναι ανεπίτρεπτη. Διότι σε όλο αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα βασικό χαρακτηριστικό της πατρίδας μας ήταν η παιδεία και η υψηλή πνευματική και πολιτιστική ζωή.

Οι Έλληνες από παλιά ουδέποτε διακρίθηκαν για τον οικονομικό πλούτο τους, εκτός από τη ναυτιλία τους, και ποτέ δεν θεοποίησαν το χρήμα και το κέρδος. Σύνθημα της καθημερινής ζωής τους ήταν το « μηδέν άγαν» και το «παν μέτρον άριστον».

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι τα πνευματικά είναι η προϋπόθεση των υλικών. Τα υλικά πηγαίνουν μπροστά, όταν κυριαρχούν τα πνευματικά. Αντίθετα τα υλικά πηγαίνουν πίσω, όταν τα πνευματικά κλονίζονται. Η θέση αυτή επιβεβαιώνεται από την ιστορία της χώρας μας. Η Ελλάδα άσκησε επίδραση στην ανθρωπότητα όχι ως πλούσια χώρα, αλλά ως παιδεία, πολιτισμός, γλώσσα και ορθοδοξία. Η Ελλάδα δεν εξάγει προϊόντα της γης, όπως πετρέλαιο, σίδερο χρυσό που δεν έχει, αλλά προϊόντα πνεύματος.

Τα σύγχρονα πολιτισμένα κράτη καυχώνται γιατί έχουν στις βιβλιοθήκες τους τα συγγράμματα των αρχαίων σοφών και λογίων. Τα μουσεία τους κοσμούνται από εκθέματα ελληνικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας της αρχαιότητας, πρώιμης και ύστερης. Λαοί της Αφρικής και της Ασίας καθώς γνωρίζουν τον ορθόδοξη πίστη την ασπάζονται και γίνονται ιεραπόστολοι των συμπατριωτών τους.

Βεβαίως και πρέπει να επιδιώκεται η οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, όμως η πνευματική πρέπει να προηγηθεί. Γιατί οποιαδήποτε προσπάθεια και αν γίνει, θα είναι «μετέωρη» αν δεν γίνεται συγχρόνως και μια πανεθνική προσπάθεια για την πνευματική καλλιέργεια των Ελλήνων και ιδιαίτερα της νεολαίας.

Μόνο με καλλιεργημένους κοινωνικά, πολιτιστικά, πνευματικά και εκκλησιαστικά, η οικονομική ανάπτυξη θα έχει σταθερά θεμέλια και ελπίδες ευημερίας ο λαός μας.

Πρέπει να παραδεχθούμε, ότι η σύγχρονη τεχνολογική εποχή μας βρήκε απροετοίμαστους μορφωτικά και πολιτιστικά. Έχουμε χάσει πεντακόσια χρόνια από το πολιτιστικό γίγνεσθαι των Δυτικοευρωπαίων, λόγω της μακραίωνης δουλείας σε ένα αμόρφωτο και απολίτιστο δυνάστη- κατακτητή.

Πρέπει λοιπόν να δεχθούμε, ότι ο λαός μας στερήθηκε και ακόμη στερείται επιμελημένης αγωγής σε όλα τα επίπεδα. Εκείνο που χρειάζεται είναι να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση μας. Δηλαδή να μπούμε στη διαδικασία της μετάνοιας. Και στην προσπάθεια της πνευματικής ανασυγκρότησης μας έχουμε ένα εχέγγυο: το φιλότιμο και την εξυπνάδα του λαού μας.

Ο Έλληνας γρήγορα αντιλαμβάνεται το καλύτερο, το ανώτερο και το τελειότερο για τον εαυτό του και φιλοτιμείται και το πετυχαίνει άμεσα. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι ο λαός μας βιώνει την ορθόδοξη πνευματικότητα, της οποίας βασικό στοιχείο είναι η μετάνοια. Όταν οι κατάλληλοι πνευματικοί πατέρες τον χειραγωγήσουν στον ορθόδοξο τρόπο ζωής, τόσο οι απλοί όσο και μορφωμένοι άνθρωποι, αλλάζουν προς το καλύτερο.

Είναι ανάγκη να δώσουμε μια δυνατότητα στο λαό μας να μάθει το καλύτερο. Ας τον χειραγωγήσουμε σ’ ένα καλύτερο τρόπο ζωής. Οι συνετοί γονείς, οι δάσκαλοι, οι ιερείς, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, οι οργανωμένοι πολίτες, τα Μ.Μ.Ε., ο τύπος, η πολιτεία, όλοι οι «φέροντες όπλα» παιδείας διαπαιδαγώγησης του λαού μας, όλοι μαζί ας ξεκινήσουμε ένα μαραθώνιο για ν’ ανεβάσουμε τον αξιόλογο λαό μας σε ανώτερα επίπεδα αξιοπρέπειας και ευσυνειδησίας. Αυτό μας το επιβάλλει το πολιτιστικό μας παρελθόν. Μας το επιβάλλει η ορθοδοξία μας, το περιμένουν οι συμπολίτες μας και το απαιτούν οι λαοί της Ευρώπης και ο κόσμος ολόκληρος.

π.Γ.Στ.