Τι συμβαίνει επιτέλους με τη λίμνη της Βουλιαγμένης;
30 Μαΐου 2010
Της Λένας Καραγιάννη
Τον τελευταίο μήνα και ιδιαίτερα από το Πάσχα και μετά (Απρίλιος 2010) οι λουόμενοι παρατήρησαν ότι τα γνωστά μαύρα ψαράκια της Λίμνης (κάποιοι τα λένε καλογριές) έχουν εξαφανιστεί. Έχουμε όλοι οι λουόμενοι προβληματιστεί για αυτή την εξαφάνιση αλλά και για την ποιότητα των νερών όπως τη βλέπουμε ειδικά τον τελευταίο μήνα και αναρωτιόμαστε για την οικολογική ισορροπία της Λίμνης αλλά και για την ποιότητα των νερών που κολυμπάμε.
Όσοι απολαμβάναμε το μπάνιο μας εκεί γνωρίζαμε αυτά τα μικρά ψαράκια που ήταν και παρά πολλά (ο πληθυσμός τους ήταν ιδιαίτερα αυξημένος). Δεν γνωρίζουμε τι συντέλεσε στην εξαφάνισή τους. Είναι γνωστό ότι τα τροπικά ψαράκια για χρόνια αποτελούσαν μέρος της απίθανης βιοποικιλότητας της Λίμνης μαζί με τις αλκυόνες, τα περιστέρια, τα γεράκια στα βράχια και τους γλάρους αλλά και τα νανοχηνάκια που ξεχειμωνιάζουν στα ζεστά της νερά. Είναι πράγματι τέτοιο το περιβάλλον, η εξαιρετική και ιδιαίτερη ομορφιά του, η διαμόρφωσή του με τα σπήλαια και τα ιαματικά νερά αλλά και η βιοποικιλότητά του που δίκαια η Λίμνη έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς και προστατεύεται από τις αντίστοιχες διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες.
Τα νερά της Λίμνης ποτέ δεν έδειχναν αυτή την εικόνα έλλειψης καθαριότητας και εγκατάλειψης όσο τον τελευταίο μήνα. Εύλογα συνδέουμε στις υποθέσεις μας τόσο την κατάσταση των νερών όσο και την εξαφάνιση των ψαριών. Κάποιοι βέβαια ισχυρίζονται ότι «αποσύρθηκαν» για να γεννήσουν, αλλά αυτό δεν το έχουμε ξαναδεί να γίνεται έτσι. Ακούγονται ακόμα πιο περίεργα σενάρια όπως αυτό που θέλει τη διεύθυνση της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τη λίμνη και κόβει τα εισιτήρια να «απολυμαίνει» τα νερά της ρίχνοντας χλώριο όπως και το να έχουν δηλητηριάσει τα ψάρια και το γόνο τους για κάποιο λόγο… Μπροστά σε όλα αυτά τα ερωτήματα η διεύθυνση τηρεί «σιγή ιχθύος» στην κυριολεξία και δηλώνει άγνοια.
Για την ιστορία της υπόθεσης και όπως πολλοί γνωρίζουν η Λίμνη ανήκει στην εκκλησιαστική περιουσία της Μονής Πετράκη και παραχωρείται για εκμετάλλευση έναντι ενοικίου σε εταιρεία την οποία στην ουσία εκμεταλλεύεται ο δήμαρχος της Βουλιαγμένης και η οικογένειά του. Η είσοδος στη λίμνη είναι 8 ευρώ τιμή απαγορευτική για ανθρώπους που χρειάζονται τα ιαματικά νερά της λίμνης για τη θεραπεία τους, και γενικότερα για το σύνολό των συμπολιτών μας που δικαιωματικά θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση για την θεραπεία τους και την αναψυχή τους. Η δικαιολογία της διεύθυνσης για την τόσο υψηλή τιμή είναι ότι έτσι δεν θα έρχονται κατά συρροή άνθρωποι που δεν θα «ταίριαζαν στη λίμνη». Η θέση αυτή δικαιολογεί ίσως και αυτό που λέγεται ότι στους σκοπούς της εταιρείας είναι να κάνουν τη λίμνη ένα prive club, άλλωστε ήδη εκμεταλλεύονται το χώρο παραχωρώντας τον για δεξιώσεις.
Το ερώτημα είναι: «είμαστε σίγουροι ότι κολυμπάμε σε καθαρά νερά παρά το υψηλό κόστος που καταβάλουμε σε κάθε μας μπάνιο;» Η διεύθυνση δεν δίνει ξεκάθαρες εξηγήσεις για τον έλεγχο των νερών ούτε και δημοσιοποιεί τις μετρήσεις που γίνονται, όπως υποστηρίζει. Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι λουόμενοι έχουμε προβληματιστεί για τα νερά της λίμνης καθώς δεν τα έχουμε δει σε χειρότερη κατάσταση εδώ και χρόνια.
Με τον τρόπο μας εκπέμπουμε SOS για τη σωτηρία της λίμνης και για να συνεχίσουμε όλοι να έχουμε πρόσβαση και να απολαμβάνουμε τα ευεργετικά μας μπάνια. Το συγκεκριμένο κείμενο σκοπό έχει να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να προβληματίσει φορείς και ενδιαφερόμενους για την προστασία της λίμνης της Βουλιαγμένης. Σε επόμενη φάση υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης πολλών υπογραφών για ενδεχόμενη καταγγελία. Άλλωστε καταγγελίες με θέμα την κατάχρηση και την έλλειψη προστασίας λίμνης και λουομένων έχουν γίνει στο παρελθόν από πολλούς φορείς όπως και από εκπρόσωπους της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (έχουν δημοσιευτεί άρθρα σε πολλές εφημερίδες και έχουν γίνει αρκετές εκπομπές σε ραδιόφωνο και τηλεόραση).