Το Ιεραποστολικό έργο στην Αφρική
25 Μαΐου 2010
Ένα σημαντικό κεφάλαιο της δράσης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αφορά την ιεραποστολή στα βάθη της Μαύρης Ηπείρου. Η αρχή της Ιεραποστολικής δράσης εστιάζεται στην Ουγκάντα. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, σε ομιλία του στο Ίδρυμα Γουλανδρή το Δεκέμβριο του 1992, είχε αναφέρει: «Εκεί κάναμε τους πρώτους χριστιανούς. Τον καιρό του πολέμου το Πατριαρχείο μας πήρε από εκεί τρία μικρά μαυράκια, τα σπούδασε στην Πατριαρχική Σχολή της Αλεξανδρείας, έγιναν θεολόγοι και μάλιστα ο ένας έγινε Δεσπότης στην Ουγκάντα. Πρόκειται για πράξη ηρωισμού και πίστης, συνέχεια της παρουσίας του Πατριαρχείου στην Αφρική…» και συνεχίζοντας προσθέτει ότι «…σε αυτό τον αγώνα μας βοήθησε πολύ η Ελλάδα».Οι Έλληνες της Αφρικής απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι είναι ενωμένοι. Ενωμένες οι παροικίες, οι εκκλησίες. Αποδεικνύουν ότι είναι και η δύναμη του απόδημου Ελληνισμού που τηρεί τα ήθη και τα έθιμά μας και εκπροσωπούν επάξια την πατρίδα μας όπου και αν βρίσκονται. Οι ομογενείς μας, έχουν να κάνουν πολλά, καθώς αυτά που τους ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν, και το δείχνουν αυτό καθημερινά.
Ξεπερνώντας τα προβλήματά τους, είναι επάξιοι εκπρόσωποι της πατρίδας μας στις χώρες που ζούνε και όλοι τους σέβονται. Γι αυτό και προσπαθούν να σταθούν περισσότερο κοντά στο Πατριαρχείο και τις Μητροπόλεις μας ώστε αυτές να μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερο έργο ιδιαίτερα στην ιεραποστολή. Το έργο που γίνεται είναι γνωστό σε όλους μας και ιδιαίτερα στους ντόπιους που έχουν αρχίσει να αγκαλιάζουν την Ορθοδοξία αλλά και τους Έλληνες να τους βλέπουν με περισσότερη αγάπη.
Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, είναι ο κατ’ εξοχήν πρέσβης της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην Αφρική και νοιώθουν χρέος οι απόδημοι να στηρίξουν αυτόν το θεσμό. Στηρίζοντας την εκκλησία μας, στηρίζουν το μέλλον τους και τη ζωντανή παρουσία της Ελλάδος στο χώρου που ζούνε.
Ως γνωστόν τον χριστιανισμό στην Αφρική έφερε ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος περίπου το έτος 45 μ..Χ., ιδρύοντας την τοπική Εκκλησία της Αφρικής, η οποία από τότε μέχρι σήμερα ποτέ δεν έπαψε να ακτινοβολεί το φώς της Ορθοδοξίας, στην Αφρικανική ήπειρο, και ανέδειξε πλήθος γενναίων Μαρτύρων της πίστεως
Μεταξύ αυτών και του Αγίου ενδόξου Μάρτυρος Μιλτιάδη, ο οποίος μαρτύρησε το έτος 250 μ..Χ. στην Μαύρη Ήπειρο.