Το κτηνοτροφικό ρεβύθι
10 Μαΐου 2010
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΕΩΡΓΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΟΓΙΑ
Kώστας Kουτής, γεωπόνος
Tο κτηνοτροφικό ρεβύθι δεν είναι άλλο από το γνωστό σε όλους όσπριο ρεβύθι, που εκτός από πολύτιμη ανθρώπινη τροφή είναι και μια θαυμάσια ζωοτροφή. Το φυτό αυτό όχι μόνο μπορεί να καλλιεργηθεί ευκολότερα από άλλα ψυχανθή στην Ελλάδα αλλά, λόγω των πολύ σπουδαίων συστατικών του καρπού του, μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τη σόγια, η οποία χρησιμοποιείται ως απαραίτητο συστατικό των ζωοτροφών.
Αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα του θεωρείται σήμερα η καλύτερη εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση της σόγιας, η οποία , κατά το μεγαλύτερο μέρος της εισάγεται, αφού δεν συμφέρει να καλλιεργηθεί στην Ελλάδα. Διαπιστώθηκε μάλιστα μεταλλαγμένη σόγια σε εισαγόμενα φορτία ζωοτροφών η οποία χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία των κτηνοτρόφων και μέσω των ζωικών προιόντων καταναλώθηκε από ανυποψίαστους πολίτες . Η εναλλακτική λύση αυτή , ίσως είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία κατόπιν των ισχυρών πιέσεων που δέχονται τα eυρωπαïκά κράτη να επιτρέψουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών και την ελεύθερη διακίνηση των προιόντων τους.
Η άρνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών (καταναλωτών και αγροτών) να εισάγουν τα μεταλλαγμένα στην καθημερινή τους ζωή λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που αυτά εγκυμονούν για την δημόσια υγεία, το μέλλον της γεωργίας και το περιβάλλον, επιβάλλει στους έλληνες παραγωγούς να αξιοποιήσουν τις πολύτιμες ιδιότητες του κτηνοτροφικού ρεβυθιού στην καθημερινή τους γεωργική πράξη.
Γιατί κτηνοτροφικό ρεβύθι;
Το ρεβύθι είναι προικισμένο με χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν να ξεχωρίζει από τα καρποδοτικά ψυχανθή σόγια, κτηνοτροφικό μπιζέλι και κτηνοτροφικό κουκί και από τα όσπρια φασόλια και φακή διότι:
Αντέχει πιο πολύ στην ξηρασία από όλα τα ξηρικά κτηνοτροφικά φυτά και όσπρια. Για αυτό μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ξηρικά χωράφια
Έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε έδαφος για αυτό μπορεί να σπαρεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών από τα ελαφρά αμμώδη μέχρι και τα αργιλώδη βαριά εδάφη .
Συμβάλλει στην βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών, αφού ως ψυχανθές δεσμεύει το άζωτο της ατμόσφαιρας με τη βοήθεια μικροοργανισμών του εδάφους ( αζωτοβακτηρίων). Έτσι όχι μόνο δεν χρειάζεται αζωτούχο λίπανση αλλά, επιπλέον, εμπλουτίζει με άζωτο το έδαφος και αυξάνει τη γονιμότητά του με ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα για την καλλιέργεια που ακολουθεί.
Με βάση το ισχύον Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) της Ευρωπαικής Ένωσης, το κτηνοτροφικό ρεβύθι μπορεί να δηλωθεί ως όσπριο και να ενισχυθεί με 18.1 ευρώ ανά στρέμμα.
Οι σπόροι του έχουν υψηλή θρεπτική αξία και μπορεί να αντικαταστήσει τη σόγια στα σιτηρέσια των ζώων.
Ο καρπός του κτηνοτροφικού ρεβυθιού είναι πλούσιος σε πρωτείνες (20 -28%), σε υδατάνθρακες 50-55%, σε λάδι 4-7%, σε ανόργανα στοιχεία (ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο) και σε βιταμίνες ( Β1, Β5 κ.ά.). Παρά την σχετικά χαμηλότερη, σε σύγκριση με τη σόγια, περιεκτικότητα σε πρωτείνη, το ρεβύθι έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λάδι και υδατάνθρακες ενώ όπως και η σόγια έχει καλή ισορροπία σε αμινοξέα, γεγονός που το καθιστούν εξαιρετική πρωτεινούχα συμπυκνωμενη τροφή κατάλληλη για τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα, τα χοιρινά και τα πουλερικά
Το κτηνοτροφικό ρεβύθι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ζωοτροφή (πρωτεινούχος καρπός) στη βιολογική κτηνοτροφία σύμφωνα με την εγκύκλιο 1804/1999 της Ευρωπαικής Ένωσης και να αποτελέσει πολύτιμος καρπός για την παραγωγή βιολογικού κρέατος και άλλων κτηνοτροφικών προιόντων.
Το κτηνοτροφικό ρεβύθι, έχοντας τόσα αγρονομικά όσο και διατροφικά πλεονεκτήματα, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια εγχώρια παραγόμενη, φθηνή εναλλακτική λύση, απαλλάσσοντας τους έλληνες κτηνοτρόφους και καταναλωτές ζωικών προιόντων από τον εφιάλτη της μεταλλαγμένης σόγιας.
Πηγή: Agronews.gr