Μάχη για τις περιζήτητες σχολές!!
12 Απριλίου 2010
Εντονος θα είναι και φέτος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για μια θέση στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές. Ιατρικές, Μηχανικοί Η/Υ, Νομικές και Παιδαγωγικά θα είναι και φέτος ιδιαίτερα απαιτητικές στις βάσεις εισαγωγής τους, καθώς είτε κρατάνε σταθερές τις θέσεις εισακτέων είτε έχουν μικρή μείωση (π.χ. τα Παιδαγωγικά).
Ιδιαίτερη μάχη θα δοθεί για τις 1.650 θέσεις εισακτέων των παραπάνω τμημάτων που εδρεύουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες αναμένεται να πολιορκηθούν από περίπου 9.000 υψηλόβαθμους υποψηφίους.
Τα περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα σημείωσαν το ρεκόρ τους στις βάσεις εισαγωγής τους το 2000 όταν το υπάρχον εξεταστικό σύστημα έκανε το ντεμπούτο του. Τη χρονιά εκείνη, με την «κατασκευή» 11.500αριστούχων, ο τελευταίος εισαχθείς στην Ιατρική Αθήνας είχε 19.654 μόρια, στο Τμήμα Η/Υ του ΕΜΠ 19.520 μόρια και στη Νομική Αθήνας 18.907. Από τότε μέχρι σήμερα πολλές ανατροπές έχουν σημειωθεί στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής, η άνοδος ή η πτώση των οποίων, ιδιαίτερα στα υψηλόβαθμα και περιζήτητα τμήματα, καθορίζεται κάθε χρόνο από τον αριθμό των θέσεων εισακτέων, από την ένταση της ζήτησης και από τον αριθμό των αριστούχων, στοιχεία που δεν μένουν σταθερά.
Φέτος, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις υψηλόβαθμες σχολές θα είναι μεγάλος καθώς όλο και πιο πολύ τα τελευταία χρόνια οι αριστούχοι συνωστίζονται σε μια ντουζίνα περιζήτητες σχολές. Το ρεκόρ
Το ρεκόρ των βάσεων όλων των τμημάτων ΑΕΙ- ΤΕΙ κατέχει η Ιατρική Αθήνας από το 2000. Τη χρονιά εκείνη η βάση στην εν λόγω σχολή έφτασε τα 19.654 μόρια, ενώ στο σύνολο των επτά τμημάτων της Ιατρικής η χαμηλότερη βάση δεν έπεσε κάτω από τα 19.455 μόρια (Ιατρική Θράκης). Το 2009 ήταν η δεύτερη φορά που τα ιατρικά τμήματα απαίτησαν πάνω από 19.000 μόρια. Καθόλου τυχαία καθώς και τις δυο αυτές χρονιές η Θετική Κατεύθυνση είχε τους περισσότερους αριστούχους.
Φέτος προβλέπεται ότι οι βάσεις θα κινηθούν και πάλι στον αστερισμό των 19.000 μορίων, αφενός επειδή οι θέσεις εισακτέων είναι οι ίδιες με πέρσι και αφετέρου γιατί παραδοσιακά στη Θετική Κατεύθυνση έχουμε ανταγωνισμό αριστούχων.
Από τα Τμήματα Μηχανικών Η/Υ, το Τμήμα του ΕΜΠ βρέθηκε στο πιο ψηλό σημείο των βάσεων εισαγωγής το 2000 που απαίτησε 19.520 μόρια για να ανοίξει την είσοδό του. Την ίδια χρονιά πάνω από τα 19.000 μόρια βρέθηκαν το αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης και τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Η/Υ και Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής της Πάτρας. Φέτος αναμένεται να διατηρήσει την απαιτητικότητά του στη βάση εισαγωγής, καθώς προσφέρει 10 θέσεις εισακτέων λιγότερες. Τα υπόλοιπα τμήμα προσφέρουν όσες ακριβώς και πέρσι.
Από 18-19.000 μόρια
Στις Νομικές Σχολές, μέχρι και το 2007, οι υψηλότερες βάσεις εισαγωγής είχαν σημειωθεί το 2000 όπου η Νομική της Αθήνας απαίτησε 18.907
μόρια, η Νομική Θεσσαλονίκης 18.736 και η Νομική Θράκης 18.286. Το 2008 οι βάσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έσπασαν ρεκόρ στις βάσεις εισαγωγής τους. Είναι σίγουρο ότι και φέτος οι βάσεις των τριών Νομικών θα κρατηθούν ψηλά ανάμεσα στα 18-19.000 μόρια.
Σε διαρκή άνοδο τα Παιδαγωγικά
Το 2002 όποιος είχε 14.500 μόρια εισαγόταν στο Παιδαγωγικό Αθήνας, ενώ για να μπει κάποιος σ΄ ένα περιφερειακό Παιδαγωγικό (π.χ. της Ρόδου, της Θράκης ή της Κρήτης) του έφταναν και του περίσσευαν τα 13.000 μόρια. Από τότε μέχρι το 2009, η αύξηση των διορισμών των δασκάλων ανέβαζε κατά κύματα το ύψος των βάσεων εισαγωγής. Το στοιχείο αυτό ενισχύθηκε το 2009 από τον πληθωρισμό αριστούχων και τα Παιδαγωγικά όλων των Πανεπιστημίων, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια έκαναν νέο άλμα στις βάσεις εισαγωγής τους.
Μιλάμε για το ρεκόρ των βάσεών τους στα εννέα χρόνια που διαρκεί το παρόν εξεταστικό σύστημα. Είναι σίγουρο ότι και φέτος- καθώς όχι μόνο δεν έχουμε αύξηση αλλά αντίθετα μικρή μείωση θέσεων (μείον 15)- η αυξημένη ζήτηση θα κρατήσει ψηλά τις βάσεις των Τμημάτων.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ