Άγιος Μάξιμος ο Βατοπαιδινός, ΧΡΟΝΙΚΟ ανακάλυψης τάφου, ανακομιδής και μετακομιδής αγίων λειψάνων (4) [με πλούσιο φωτογραφικό υλικό]
29 Μαρτίου 2010
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, παραμονή της μεγάλης ρωσσικής χριστιανικής γιορτής, μιας εκ των δύο κάθε έτους, της Παναγίας του Kazan, η αποστολή παρέστη στον μεγάλο εσπερινό στον ναό της Αγίας Τριάδος της Μόσχας, όπου πρωτοσυναντήσαμε, χαιρετίσαμε και ασπασθήκαμε τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσσίας κ.κ. Αλέξιο. Ο εσπερινός ηταν λαμπρότατος και είχε τοποθετηθεί η μεγάλη και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Kazan. Παρέστησαν ο τότε Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μόσχα, ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Μόσχα, πολλοί οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες, προεξαρχόντων των Ελλήνων βουλευτών.
Κατά τη διάρκεια του εσπερινού εις το Ιερό του Ναού, ο Ρώσσος πατριάρχης δέχθηκε ολόκληρη την ελληνική αποστολή και έδωσε σε όλους από μία χρυσή εικόνα της Παναγίας του Kazan.
Είχε δε την ευκαιρία ο Αλέξιος να μιλήσει φυσικά εκ των ενόντων με την Ελληνική αποστολή, γιατί το πρόγραμμα είχε ρυθμιστεί έτσι, ώστε η μεγάλη συνάντηση να γίνει τη μεθεπόμενη στην Ιερά Μονή Ντονσκόϊ, του Τύχωνος, όπου και ο τάφος του Πατριάρχη, όπου δυστυχώς και τελικώς δεν παρέστη, λόγω πραγματικού σοβαρού κωλύματος[23].
Την επομένη στη μεγάλη γιορτή της Παναγίας του Kazan, όπου η ομώνυμη εκκλησία βρίσκεται στη γνωστή Κόκκινη Πλατεία, εγένετο λαμπρή και μεγάλη λειτουργία προς τιμήν της Θεοτόκου και παράλληλα μία μεγάλη θρησκευτική και συγκινητική γιορτή προς τιμήν του Αγιου Μαξίμου του Γραικού κατά την παράδοση δυο λαρνακών, πού περιείχαν ιερά λείψανα του Αγίου Μαξίμου του Γραικού.
Συγκεκριμένα, μετά τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας του Kazan γύρω από τον Ναό της Παναγίας της Παντανάσσης και όταν τελείωσε η Θεία Λειτουργία, άρχισε η τελετουργία της επιδόσεως των ιερών λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού. Στην Ωραία Πύλη εμφανίστηκε λαμπροντυμένος και επιβλητικός ο Αγιώτατος Πατριάρχης της Ρωσσίας Αλέξιος, ο όποιος εκφώνησε έναν εμπνευσμένο και συγκινητικό λόγο, αναφερθείς στην αρχή στην Παναγία του Kazan και στη συνέχεια εκτενέστατα και ρητορικά στον Μάξιμο Γραικό, για το νόημα της μετακομιδής των σεπτών λειψάνων του Μαξίμου και για την ελληνική αποστολή.
Στη συνέχεια, σε άκρως φορτισμένη συγκινητική ατμόσφαιρα, ο Πατριάρχης επέδωσε στον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Άρτης κ.κ. Ιγνάτιο μία χρυσή λάρνακα, η οποία κάτω από το περίτεχνο κάλυμμα υπήρχε δίκην δευτέρου εσωτερικού καλύμματος η χρυσή εικόνα του Αγίου Μαξίμου του Γραικού με το σεπτό λείψανο του, και επιπλέον μία ωραία φορητή εικόνα του Μαξίμου του Γραικού από τη Λαύρα του Αγίου Σεργίου.
Στη συνέχεια, επέδωσε στον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ μία μεγαλύτερη ξυλόγλυπτη λάρνακα, πού περιείχε ένα μεγαλύτερο ιερό λείψανο (μηραίο οστούν) και ο Πατριάρχης ευχήθηκε όπως από αυτό ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου δίδει μικρά τεμάχια και σε άλλες μητροπόλεις της Ελλάδος.
Του επέδωσε επίσης και μία εικόνα παρόμοια προς την του Μητροπολίτου Άρτης.
Αντηλλάγησαν δώρα και εκφωνήθηκαν ευχαριστήριοι και ευχετήριοι λόγοι. Ο ευχαριστήριος λόγος του κ.κ. Ανθίμου, ως εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου της Κωνσταντινουπόλεως, ήταν απλός και διακριτικός. Ο ευχαριστήριος λόγος του κ.κ. Ιγνατίου ήταν λιτός με πολλούς συμβολισμούς και συγκινητικότατος, όπου, μετά το τέλος της ομιλίας του, επέδωσε στον Πατριάρχη ένα περίτεχνο αργυρό πινάκιο με ανάγλυφη παράσταση το γεφύρι της Άρτας και δύο χρυσοκεντημένα καλύμματα. Ο ευχαριστήριος λόγος του κ. Εφραίμ ήταν μεστός από συμβολισμούς και ο ευχετήριος του ήταν πλήρης από υψηλά και υπερήφανα χριστιανικά και κοινωνικά μηνύματα. Στο τέλος του λόγου του έδωσε ως δώρο στον Πατριάρχη μία μεγάλη χρυσή εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας, αντίγραφο της ομώνυμης της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.
Εκτός από την Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως (Novospaski) και την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στο Ζαγκόρσκ, τον μεγάλο Ναό της Παναγίας του Καζάν ως και τους θαυμάσιους ναούς του Κρεμλίνου, μεταξύ των οποίων ο ιστορικός Ναός του Μπλαγοβεσένσκιη, στο πρόναο του οποίου είναι ζωγραφισμένος ο Άγιος Μάξιμος μεταξύ των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, η αποστολή επισκέφθηκε και διάφορες άλλες Μονές ήτοι, την Ιερά Μονή Ντονσκόϊ του Αγίου Τύχωνος, την Ιερά Μονή Υπαπαντής, Sretenski, όπου ο σταυρός του Αγίου Ιωάννη Κροστάνδης, την Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου εκτός Μόσχας και τέλος το Μπούτοβο όπου βρίσκεται το μνημείο εκτελεσθέντων κληρικών της Ρωσσικής Ορθοδοξίας.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε ένα ταξίδι αεροπορικώς στην πόλη Τολιάτι δαπάναις του μεγάλου ευεργέτου της Όρθοδοξίας, επιχειρηματικού κ. Φοίβου Χριστοδουλίδη. Στο Τολιάτι έγινε μεγάλη υποδοχή της ελληνικής αποστολής, προς την οποία παρασχέθηκε πλούσια φιλοξενία.
Επίσης έγινε μεγάλη πανηγυρική εκδήλωση στη μεγάλη αίθουσα του θεάτρου της πόλεως, όπου μίλησαν οι Έλληνες μητροπολίτες, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και η ταπεινότητά μου.
Σημειώσεις:
3. Επειδή η Βουλή των Ρώσσων ψήφισε νόμο που δεν συνέφερε στην ορθοδοξία στη Ρωσσία, ο Πατριάρχης καθηλώθηκε στο γραφείο του για έκτακτες και σοβαρές επικοινωνίες.
Πηγή: Κωνσταντίνου Α. Τσιλιγιάννη, Χρονικό της ανακαλύψεως του τάφου, της ανακομιδής στη Ρωσσία και της μετακομιδής στην Ελλάδα των ιερών λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, ως και η Ιερά Ακολουθία της Μετακομιδής, Άγιον Όρος 2009, ISBN: 978-960-91668-9-8