Ήταν οι Άγιοι Ιωάννης ο Χρυσόστομος και Επιφάνιος Κύπρου εχθροί;
24 Μαρτίου 2010
VatopaidiFriend: Ετοιμάζοντας το απόσπασμα από το σύγγραμμα του Αγίου Επιφανίου (+ 403) με τον τίτλο «Φυσιολόγος» επικοινωνήσαμε με κάποιο φίλο και συνεργάτη του Ιστολογίου μας από το «κλεινό άστυ» Θεολόγο στο επάγγελμα και του είπαμε το γεγονός που πολλοί από μας πιστεύουν ότι οι σχέσεις των δύο αγίων δεν ήταν και τόσο αγαστές. Μας ανέφερε στο τηλέφωνο ότι αυτό είναι μια ιστορική ανακρίβεια που βλέπουμε να υπάρχει και σε πολλές θρησκευτικές ιστοσελίδες για τη σχέση του Αγίου με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Και ότι θα μας έστελνε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ένα άρθρο που απαντάει σε αυτό το θέμα. Εμείς με τη σειρά μας το μεταφέρουμε και σε σας.
Παραθέτουμε τα όσα γράφει ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Νικολαΐδης σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Πεμπτουσία, τεύχος 12, σελ.119.«Ο Άγιος Επιφάνιος είναι γεγονός ότι στη δύση της ζωής του μεταβαίνει (403) στη Κωνσταντινούπολη, με πρόσκληση του Θεοφίλου Αλεξανδρείας και με δέλεαρ την πρόταση – διαβολή του ιερού Χρυσοστόμου ότι αυτός ωριγενίζει. Η πραγματικότητα ήταν ότι ο ιερός Χρυσόστομος προστάτευε τους υπό του Θεοφίλου διαβληθέντας ως ωριγενιστές και διωκομένους «Μακρούς αδελφούς». Ερχόμενος τότε ο άγιος στη Κων/πολη , διέμενε εκτός αυτής, απορρίπτοντας μάλιστα και σχετική πρόσκληση του Χρυσοστόμου για φιλοξενία του, θεωρώντας την αποδοχή ξενίας από τον ιερό Χρυσόστομο έκνομη, αφού ο Επιφάνιος επρόκειτο να συμμετάσχει σε δικαστήριο για υπόθεση που αφορούσε στον Χρυσόστομο. Αλλά, προτού γίνει η δίκη, όντας ο άγιος Επιφάνιος έξω της Πόλης, τον επισκέφτηκαν οι μοναχοί «Μακροί αδελφοί» και του διερμήνευσαν την πραγματικότητα της αγάπης του Χρυσοστόμου και τους λόγους εχθρότητας του Θεοφίλου. Η ευθυκρισία του αγίου Επιφανίου και η περισσή αγάπη του για τους μοναχούς, τον έπεισαν για την αλήθεια των πραγμάτων και την δολιότητα του Θεοφίλου. Έτσι αναχωρεί από την Κωνσταντινούπολη, χωρίς να συμμετάσχει στη σύνοδο της Δρυός. Τα άλλα, δηλαδή, τα περί αντικανονικής χειροτονίας κληρικού από τον Επιφάνιο ή το ότι αντάλλαξε με τον ιερό Χρυσόστομο βαρείς χαρακτηρισμούς, Ιστορικά δεν επιβεβαιώνονται, αλλά ούτε και συνάδουν με το εκκλησιαστικό ήθος των δύο ανδρών».
Όταν μεταφέρθηκε από τον Αρχιμ. Εφραίμ, Καθηγούμενο της Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου το 2007 η Τίμια κάρα του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου τον υποδέχθηκε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ.κ. Ησαΐας κρατώντας την τίμια κάρα του άγιου Επιφανίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Επιφάνιος υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Ιωάννη. Συμβολική κίνηση που φανερώνει το ήθος των δύο αγίων.
Παραθέτουμε μερικές φωτογραφίες και σχόλια από την υποδοχή και παραμονή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Χρυσοστόμου στην Κύπρο. Περισσότερα μπορεί κάποιος να βρει στο ιστολόγιο του Ιερού Ναού Αγίου Χρυσοστόμου Λακατάμιας http://www.agiou-chrysostomou-naos.org/.
Ν.Β.,
Θεολόγος, Αθήνα