Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής για την 25η Μαρτίου
23 Μαρτίου 2010
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα γιορτάσει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 ανήμερα της εορτής, την Πέμπτη 25 Μαρτίου, με πανηγυρική δοξολογία η οποία θα τελεστεί μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν, προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.
Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί εορταστική τελετή και δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καθεδρικού Ναού, όπου αναμένεται να παραστούν οι προξενικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου, στελέχη και μέλη ομογενειακών φορέων. Η φετινή ελληνική παρέλαση στη Νέα Υόρκη είναι προγραμματισμένη για τις 18 Απριλίου.
Εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου
25 Μαρτίου 2010
Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Ημέρα Εθνικής Ανεξαρτησίας
Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,
Εορτάζουμε την Εορτή του Ευαγγελισμού της Παναγίας μας, Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, ψάλλοντας «Σήμερον της σωτηρίας ημών το Κεφάλαιον και του απ’ αιώνος Μυστηρίου η φανέρωσις». Στην αναγγελία του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στην Θεοτόκο, ο Θεός προσέφερε το θεϊκό σχέδιό Του για τη σωτηρία μας. Στο ίδιο γεγονός αποκαλύπτεται η φύση και ο σκοπός του μηνύματος του Ευαγγελίου. Η χάρη του Θεού και τα μέσα της σωτηρίας αποκαλύφθησαν, το Ευαγγέλιο διακηρύχθηκε από τον αγγελιαφόρο Του, και Εκείνη που άκουσε και δέχθηκε τον Λόγον του Θεού ανταποκρίθηκε με πίστη.
Το γεγονός του Ευαγγελισμού ήταν θεμελιώδες για το Ευαγγέλιο, ήταν το μήνυμα της αγάπης του Θεού το οποίο θα διεδίδετο στα πέρατα του κόσμου. Το σχέδιο της σωτηρίας μας δια της Σαρκώσεως του Υιού του Θεού είχε καταστρωθεί προ πάντων των αιώνων. Η ώρα της αποκαλύψεως είχε φθάσει, και ο Θεός επέλεξε την αποδέκτρια αυτής της θεϊκής ευλογίας και απέστειλε τον ουράνιο αγγελιαφόρο σ’ εκείνη ούτως ώστε ολόκληρη η ανθρωπότητα να γνωρίση την χάρη Του. Αυτή η πράξη του Θεού για χάρη μας, για τη σωτηρία μας, καθορίζει το Ευαγγέλιο. Το Ευαγγέλιο είναι ο Ευαγγελισμός, η αναγγελία της «καλής ειδήσεως» της αγάπης του Θεού και η οδός της αποκαταστάσεως της ζωής και της αιωνίας κοινωνίας μαζί Του.
Το θέλημα του Θεού αναγγέλθηκε χαρμόσυνα από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Ο ρόλος του αγγελιαφόρου μας προσφέρει μία δεύτερη άποψη για το Ευαγγέλιο η οποία προβάλλεται στην Εορτή του Ευαγγελισμού. Κι’ αυτή είναι το γεγονός ότι το Ευαγγέλιο κηρύσσεται και πρέπει να κηρυχθή. Το Ευαγγέλιο συνδέεται με εκείνους οι οποίοι αποστέλλονται για να προσφέρουν σε όλους το λυτρωτικό μήνυμα του Θεού. Ο Ιησούς διεκήρυξε ότι ο ίδιος αποτελεί την εκπλήρωση του μηνύματος της σωτηρίας (Λουκ. 4:19). Οι Απόστολοι έλαβαν εντολή να πορευθούν εις πάντα τα έθνη, να κηρύξουν το Ευαγγέλιο και να διδάξουν όλα όσα ο Χριστός τους εδίδαξε (Ματθ. 28: 18-20). Όλοι όσοι λαμβάνουν το Άγιον Πνεύμα καλούνται να προσφέρουν την μαρτυρία του Χριστού στα πέρατα του κόσμου (Πράξεις 1:8). Για να δοθή το Ευαγγέλιο, πρέπει ν’ ακουσθή. Για ν’ ακουσθή, πρέπει να κηρυχθή. Για να κηρυχθή, πρέπει να είμεθα διατεθειμένοι να το διαδώσουμε με λόγια και με έργα.
Η Εορτή του Ευαγγελισμού αποτελεί σπουδαία ημέρα της πνευματικής κληρονομίας μας. Είναι, επίσης, και ημέρα κατά την οποία εορτάζουμε ένα σημαντικό γεγονός της πολιτισμικής κληρονομίας μας, την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας με την οποία τιμούμε την Ελληνική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821. Όπως αμφότερες οι πνευματικές και πολιτισμικές κληρονομίες μας ενώνονται στην Ελληνική ταυτότητά μας, έτσι και η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού και η ημέρα μνήμεως και εορτασμού της εθνικής ανεξαρτησίας συνδέονται με πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Το Ευαγγέλιο της σωτηρίας το οποίο αποκαλύφθηκε στη Θεοτόκο είναι το μήνυμα της πνευματικής ελευθερίας μας εν Χριστώ. Αυτή η απόλυτη ελευθερία από την αμαρτία και το θάνατο είναι σημαντική για την κατανόηση της ελευθερίας και αυτοδιαθέσεως η οποία τηρείται ευλαβικά ως όρος στη θεμελίωση των συγχρόνων δημοκρατιών. Πλασθήκαμε από τον Θεό για να είμεθα ελεύθεροι να ζούμε σε κοινωνία μαζί Του, ελεύθεροι από όλα όσα τραυματίζουν και καταστρέφουν τη ζωή. Πλασθήκαμε, επίσης, για να ζούμε συνδεδεμένοι ο ένας με τον άλλον, κάνοντας χρήση της ελευθερίας μας για να εδραιώσουμε κοινωνίες ελεύθερες από καταπίεση, εκμετάλλευση και τυραννία. Αυτοί ήταν οι στόχοι των πατέρων και μητέρων μας οι οποίοι το 1821 προσέφεραν τη ζωή και τα υλικά αγαθά τους έτσι ώστε οι Έλληνες να είναι ελεύθεροι, και αυτή είναι η ελευθερία την οποία μέχρι σήμερα έχουμε και απολαμβάνουμε.
Την ημέρα αυτή ας θυμηθούμε και ας είμεθα ευγνώμονες για την ελευθερία την οποία κληρονομήσαμε, στην Ελλάδα και στην Αμερική. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτή την ελευθερία όχι για να ικανοποιήσουμε προσωπικές επιθυμίες, αλλά για την ευημερία όλων. Είθε να την χρησιμοποιήσουμε για να κηρύξουμε ένα Ευαγγέλιο σωτηρίας και ελευθερίας το οποίο θα μας καθοδηγήση όχι μόνο στο εφήμερο πέρασμά μας απ’ αυτόν τον κόσμο, αλλά θα μας φέρη, επίσης, στην αιώνια ζωή και τη βασιλεία του Θεού.
Με πατρική εν Χριστώ αγάπη,
† ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος
Πηγή: amen.gr