Ανοιχτή επιστολή προς την Ομογένεια, Βιέννη, 7 Μαρτίου 2010
8 Μαρτίου 2010
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΣΑΕ)
WORLD COUNCIL OF HELLENES ABROAD (SAE)
Δρ. Ολγα Σαραντοπούλου
Γραμματέας
Αγαπητοί Έλληνες και Φιλέλληνες όπου γης,
Στην παρούσα διεθνή συγκυρία η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας εξαιρετικά σοβαρής οικονομικής κρίσης. Κερδοσκοπικά οικονομικά παιχνίδια και δηλώσεις για την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας από τα χείλη του Έλληνα πρωθυπουργού κ.Γ.Παπανδρέου μας ανησυχούν και μας προβληματίζουν.
Η εικόνα της χώρας το τελευταίο διάστημα δέχεται επιθέσεις από τα διεθνή ΜΜΕ, μαζί με προτροπές για την πώληση νησιών μας, ακόμα και του Παρθενώνα. Όλα τούτα προκαλούν σε όλους μας αισθήματα λύπης, αγανάκτησης και εύλογα ερωτηματικά. Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούν και γιατί βρίσκεται στο στόχαστρο η Ελλάδα;
Προτρέπω τον καθένα από εσάς, που υπηρετεί με κάθε τρόπο τον Ελληνισμό, σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν βρίσκεται και με όποια μέσα διαθέτει, να συνδράμουμε την Ελλάδα σε αυτή την στιγμή που μας χρειάζεται. Να συνδράμουμε ηθικά.
Ίσως πολλοί από εμάς να έχουμε γευτεί την αναποτελεσματικότητα του Κράτους στις συναλλαγές μας, να έχουμε απογοητευτεί από την αντιμετώπιση που λαμβάνουμε, να ακούμε καθημερινά ιστορίες για το πόσο αναξιόπιστη είναι η χώρα.
Μα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μόνον την οικονομική κρίση, αλλά τον κίνδυνο μιας γενικότερης κοινωνικής και πολιτισμικής αλλοτρίωσης. Και εκεί χρειάζεται η δική μας παρέμβαση και συνδρομή για να καλύψουμε το ηθικό και πνευματικό έλλειμμα. Πρέπει όλοι να ανατρέξουμε στις Ελληνικές αξίες, τις οποίες οφείλουμε να διαδώσουμε στον σύγχρονο κόσμο που τόσο πολύ τις έχει ανάγκη.
Η οικονομική στήριξη για όσους από εμάς έχουμε την δυνατότητα είναι ένας τρόπος βοηθείας. Ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, ετέθη επικεφαλής της εκστρατείας για το «Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας», αποδεχόμενος την πρόταση του προέδρου της Βουλής, Κυρίου Φίλιππου Πετσάλνικου.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Ελλάδα έχει την μοναδικότητα να αποτελεί ένα σύμβολο πολιτισμού παγκόσμιας ακτινοβολίας, με πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη.
Εκείνο που πρώτιστα χρειάζεται είναι να σταθούμε αλληλέγγυοι αντιδρώντας σε κάθε ανοίκεια επίθεση που δέχεται η χώρα μας. Στις κοινωνίες όπου ζούμε, πρέπει να λειτουργήσουμε με μια φωνή ως οι πρεσβευτές όλων εκείνων των ιδεωδών που συνθέτουν τον πολιτισμό μας. Να θυμίσουμε ότι η ελληνική παρουσία σε όποια γωνιά του κόσμου υπάρχει, λειτουργεί δημιουργικά για το σύνολο της κοινωνίας σε κάθε επίπεδο δράσης. Να θυμίσουμε ότι όλοι μας φέρουμε την ευθύνη μιας ανεκτίμητης κληρονομιάς, στις αρχές της οποίας θεμελιώθηκε η Παγκόσμιας Πολιτισμική Κληρονομιά.
Ο κίνδυνος της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας δημιουργεί επιπτώσεις, σε κάθε τομέα της ζωής των Ελλήνων, στην επιβίωση του συνταξιούχου, του μικρομεσαίου επαγγελματία, του αγρότη ,της πολύτεκνης οικογένειας, στο μέλλον των παιδιών μας. Μα περισσότερο στην διαπραγματευτική ικανότητα της Ελλάδας στην διεθνή διπλωματία.
Δίχως της δυνατότητα της οικονομικής αυτοδυναμίας είναι δύσκολη η επί ίσοις όροις αντιμετώπισή της χώρας και στο μέτωπο των ανοιχτών εθνικών μας θεμάτων, όπως είναι η ονομασία της πΓΔΜ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό Ζήτημα, η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, η προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων μας στην Αλβανία, την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, η στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι λοιπόν η συνδρομή όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού, που θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση στην πρώτη γραμμή του αγώνα όπως το έχουν πράξει μέχρι σήμερα. Ο Ελληνισμός ανά τον κόσμο καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Όλες οι δυνάμεις του Ελληνισμού, οι ομογενειακές μας οργανώσεις, οι Φιλέλληνες, συνεπικουρούμενες και από το ΣΑΕ, αλλά και ο κάθε ένας από εμάς, που πρέπει να πρωτοστατήσει σε αυτή την πρωτοβουλία, με συντονισμένες προσπάθειες και δράσεις, έχουμε χρέος να εργαστούμε για την ανατροπή των δεδομένων που δημιουργεί η οικονομική, ηθική και πνευματική κρίση αλλά και για την αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Το 1821 έγραφε ο Άγγλος Φιλέλληνας Percy Shelley στον Πρόλογο του έργου του “ΕΛΛΑΣ” : «Είμαστε όλοι Έλληνες οι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, η θρησκεία μας, οι τέχνες μας έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα, αν δεν ήταν η Ελλάδα θα είμαστε ακόμη σκλάβοι ..Ήταν μια στιγμή μέγιστης εξιδανίκευσης της Ελλάδας υπερασπιζόμενη το λαό της στον αγώνα της ανεξαρτησίας κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Κινητοποιήθηκε όλη η Ευρώπη. Η Ελλάδα-όχι μόνον για τους ποιητές αλλά και για όσους την μελετούσαν επιστημονικά-ήταν „το ελληνικό θαύμα“ Ο θαυμάσιος αυτός τόπος όπου τον 5ον αιώνα σχεδόν από το μηδέν άνθισαν η δημοκρατία , οι τέχνες, η φιλοσοφία, η ιστοριογραφία, το θέατρο, εν ολίγοις ο πολιτισμός, αυτή η Ελλάδα από υπερβολική αγάπη πέρασε στο μύθο. »
Αυτός ο θαυμάσιος τόπος λοιπόν, η χώρα μας, από όπου όλοι ξεκινήσαμε για να φτάσουμε σε μακρινές πατρίδες, μας χρειάζεται, και με ομοψυχία πρέπει να είμαστε δίπλα της, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις , μικροκομματικές σκοπιμότητες και από οτιδήποτε άλλο μας χωρίζει.
Η Ελλάδα και όσα συμβολίζει , είναι κεφάλαιο ανεκτίμητο, τόσο για εμάς που φέρουμε περήφανα την Eλληνική καταγωγή, για την νέα γενιά των Ελλήνων, συνεχιστών της μακραίωνης παράδοσής μας, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα που οικοδόμησε πάνω στις ελληνικές αξίες την δική της ξεχωριστή πολιτισμική φυσιογνωμία.
Δρ.Όλγα Σαραντοπούλου
Γραμματέας Παγκοσμίου ΣΑΕ