Κρέας εργαστηρίου θα τρώμε στο μέλλον!
22 Φεβρουαρίου 2010
Ολλανδοί επιστήμονες παρήγαγαν το πρώτο εργαστηριακό χοιρινό και τώρα κάνουν προσπάθειες βελτίωσης του, ώστε να έρθει η μέρα που οι καταναλωτές θα το επιλέγουν.
Την προσπάθεια στηρίζει η Ολλανδική κυβέρνηση αλλά και εταιρεία ειδών διατροφής, ύστερα από τη δημιουργία τεχνητού κρέατος ψαριού, προερχόμενο από μυϊκά κύτταρα ψαριού.
Ο στόχος των ερευνητών είναι να παράξουν μπριζόλες ή χάμπουργκερ εργαστηρίου, με αποτέλεσμα, τόσο τη μείωση των ζώων που σφαγιάζονται, όσο και τη βελτίωση της υγείας των καταναλωτών. Παράλληλα, πιστεύεται, πως θα βοηθηθούν και οι φτωχοί. Ωστόσο, ερωτήματα εγείρονται για το πόσο σοβαρά προβλήματα θα προκύψουν από μια τέτοια κίνηση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εργαστηριακό κρέας θα είναι έτοιμο να διατεθεί προς πώληση σε πέντε χρόνια. Την προσπάθεια στηρίζουν διάφορες οικολογικές οργανώσεις, δηλώνοντας, ότι δεν έχουν “καμία ηθική αντίρρηση” εφόσον το κρέας, αποδεδειγμένα, δεν προέρχεται από ζώο. Οι επιστήμονες, παρ’ όλα, αυτά επιμένουν πως με αυτή τη μέθοδο δε θα υποφέρουν πλέον τα ζώα, αλλά και θα αποφευχθούν ασθένειες που προέρχονται από τα ζώα, όπως η γρίπη των χοίρων και οι τρελές αγελάδες. Επιπλέον, θα ελευθερωθούν τεράστιες εκτάσεις γης, αλλά και θα μειωθούν και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κλιματική ζωή, καθώς τα ζώα εκλύουν το 18% των συνολικών “αερίων του θερμοκηπίου”. Η πιο πολλά υποσχόμενη τεχνική για την παραγωγή εργαστηριακού κρέατος είναι μέσω βλαστοκυττάρων, που έχουν ληφθεί είτε από έμβρυα ζώων, είτε από άλλα δορυφορικά κύτταρα. Τα πολυδύναμα βλαστό κύτταρα συνήθως τοποθετούνται σε τρισδιάστατους βιοδιασπώμενους συνθετικούς σκελετούς και στη συνέχεια αναδημιουργούν τους μύες. Αυτό που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα είναι η δημιουργία πολύ μικρών κομματιών σκελετικού χοιρινού μυ, σε μέγεθος περίπου μισού νυχιού. Ωστόσο, ακόμα και αυτά τα μικρά κομμάτια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες.
Οι ερευνητές έχουν εξάγει κύτταρα από το μυ ενός ζωντανού χοίρου, τα οποία στη συνέχεια πολλαπλασίασαν και τελικά αναδημιούργησαν σε νέο μυϊκά χοιρινό ιστό.
Η αναδημιουργία όμως μίας τεχνητής μπριζόλας θα απαιτούσε μια πολύ μεγαλύτερης κλίμακας εργαστηριακή παραγωγή, που προς το παρόν δεν είναι εφικτή. Ένα βασικό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί, είναι να βρεθεί ένας τρόπος για φυσική “άσκηση” του τεχνητού μυ.
Σύμφωνα με τους ολλανδούς ερευνητές, οι φόβοι των καταναλωτών για την αγορά εργαστηριακού κρέατος μπορούν να ξεπεραστούν. Αν, για παράδειγμα, όπως είπαν, στο μέλλον τα προϊόντα που προέρχονται από φυσικό κρέας, με βάση μια νέα νομοθεσία, φέρουν πάνω τους την ετικέτα προειδοποίησης “Προσοχή, έχουν σκοτωθεί ζώα γι’ αυτό το προϊόν” σταδιακά θα υπήρχε αύξηση της κατανάλωσης του τεχνητού κρέατος. (30/11/09 Ελευθεροτυπία)