Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η ακατάλληλη διατροφή μπορεί να πυροδοτήσει την κατάθλιψη

22 Φεβρουαρίου 2010

Η ακατάλληλη διατροφή μπορεί να πυροδοτήσει την κατάθλιψη

Οι γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος θα πρέπει ίσως να επανεξετάσουν τη διατροφή τους και να αφαιρέσουν από αυτή τα επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης διαπίστωσαν ότι οι διαταραχές της διάθεσης ήταν πιο συχνές σε γυναίκες, ηλικίας 20 με 93 ετών, οι οποίες σε διάστημα δέκα ετών, τρέφονταν κυρίως με επεξεργασμένα και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα.

“Δεν υπάρχει κάποια μαγική δίαιτα”, αναφέρει σε ηλεκτρονικό μήνυμά της που απέστειλε στο Ρόιτερς η δρ Φελίτσε Τζάκα και προσθέτει ότι μία δίαιτα που θα αποτελείται κυρίως από λαχανικά, φρούτα, τρόφιμα ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και άπαχο κρέας και σπανίως επεξεργασμένα τρόφιμα και γλυκά βοηθάει τον οργανισμό βιολογικά αλλά και ψυχικά.

Η Τζάκα και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν τα διατροφικά και ψυχιατρικά ευρήματα που συνέλεξαν μέσα σε μία δεκαετία σε δείγμα 1.046 γυναικών.

Συνολικά 925 γυναίκες δεν είχαν διαταραχές της διάθεσης, ενώ 121 είχαν προβλήματα άγχους και κατάθλιψης, ανέφεραν οι ερευνητές στην Αμερικανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής.

Όταν αξιολόγησαν με ποιό τρόπο μπορεί να συνδέεται η διατροφή με τις διαταραχές της διάθεσης, διαπίστωσαν ότι η “δυτική” δίαιτα- κυρίως χάμπουργκερ, λευκό ψωμί, πίτσα, πατατάκια, γάλα με άρωμα, μπύρα και τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης-συνδέεται με την πιθανότητα άνω του 50% εμφάνισης διαταραχών της διάθεσης.

Σε αντίθεση, τόσο η κατάθλιψη όσο και το άγχος εμφανίζονται σε ποσοστό κάτω του 30% μεταξύ γυναικών που επιλέγουν μία πιο “παραδοσιακή” αυστραλιανή δίαιτα- κυρίως λαχανικά, φρούτα, βοδινό κρέας, αρνί, ψάρι και τρόφιμα ολικής αλέσεως.

Αυτοί οι συσχετισμοί παρέμειναν όταν η ομάδα των ερευνητών συμπεριέλαβε και μία σειρά από άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος, το κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, η μόρφωση, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ