Το πετρέλαιο «ένωσε» πάλι την Αθήνα με την Μόσχα…
17 Φεβρουαρίου 2010
Νέα εποχή στη «στρατηγική» συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδος «άνοιξαν» οι συνομιλίες των πρωθυπουργών των δύο χωρών στη Μόσχα. Στη συνέχεια των «όσων καλών» συμφωνιών που οι δύο χώρες συνήψαν στο παρελθόν, η συνεργασία τους, δήλωσε ο κ. Βλαντίμιρ Πούτιν και επιβεβαίωσε ευθύς αμέσως ο κ. Γ. Παπανδρέου, θα επεκταθεί σε ευρύ φάσμα που καλύπτει την οικονομία, τον ενεργειακό χώρο- ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της διασφάλισης των απαιτούμενων ποσοτήτων πετρελαίου για να καταστεί το έργο του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης βιώσιμο-, τη βιομηχανική τεχνολογία και, βεβαίως, προεκτείνεται στη συνεργασία στον διεθνή πολιτικό και αμυντικό χώρο.
Η διασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων πετρελαίου είναι το βασικό ζητούμενο για την υλοποίηση του έργου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, όπως συζητήθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στη Μόσχα. Σε έξι μήνες πρέπει να ξεκινήσει η υλοποίηση του Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο πρακτορείο Ria Νovosti, επισημαίνοντας ότι οι απαραίτητες διαδικασίες (περιλαμβανομένων των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της συμφωνίας για τη διέλευση transit) αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε αυτό το διάστημα.
«Το βασικό ερώτημα είναι αν υπάρχει πετρέλαιο καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 50 εκατ. βαρέλια τον χρόνο για να καταστεί το έργο βιώσιμο» ήταν το σχόλιο κύκλων της ελληνικής αντιπροσωπείας στη γραμμή πλεύσης που είχε χαράξει η ελληνική διπλωματία ώστε να δεσμευτούν οι Ρώσοι και να αποδυναμωθεί το επιχείρημα των Βουλγάρων ότι το έργο μέχρι στιγμής δεν είναι βιώσιμο. Το ζήτημα έθεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στις συνομιλίες του με τον πρόεδρο και με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας. Εξάλλου από τον περασμένο Μάιο η κατασκευάστρια εταιρεία του έργου Τrans-Βalkan Ρipeline (στην οποία την πλειοψηφία έχουν οι Ρώσοι) είχε στείλει στη ρωσική πλευρά τη συμφωνία διαμετακόμισης (το γνωστό transportation agreement) θέτοντας ως βασικό ζήτημα τη διασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων πετρελαίου.
Για τον Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη πάντως η ρωσική πλευρά αναγνώρισε τη συμβολή της Ελλάδας και τον ρόλο που διαδραματίζει για την επίλυση των προβλημάτων με τη Βουλγαρία, η οποία προβάλλει διαρκώς προσκόμματα. Επίσης οι Ρώσοι έθεσαν θέμα σχετικά με το νομοσχέδιο που χρειάζεται να ψηφιστεί στη χώρα μας για τον αγωγό ζητώντας να χαρακτηριστεί έργο εθνικής προτεραιότητας προκειμένου να υπάρξουν όλες οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις (για απαλλοτριώσεις και φορολογικά θέματα).
Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης, ο οποίος έχει αναλάβει την ευθύνη για το έργο στο υπουργείο, είπε ότι «έχουμε ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο νόμου που τις επόμενες ημέρες θα σταλεί στα συναρμόδια υπουργεία για υπογραφή. Υπήρξε προεργασία από τις νομικές υπηρεσίες του υπουργείου σε συνεννόηση με τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους κ. Βλ. Αναστασόπουλο και το σχέδιο νόμου θα σταλεί για παρατηρήσεις και υπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία». Για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, έργο σαφώς πιο πολύπλοκο, που θα ξεκινά από το Νοβοροσίσκ της Ρωσίας, θα διασχίζει υποθαλασσίως τον Εύξεινο Πόντο και θα καταλήγει στη Βουλγαρία και από εκεί μέσω Ελλάδος στην Ιταλία, που είναι η νότια διακλάδωση του έργου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν στην άμεση υπογραφή της σύμβασης του καταστατικού της κοινής εταιρείας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, που θα κατασκευάσει το τμήμα του αγωγού μέσα στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ενημέρωση στο ανοικτό γεύμα παρουσία των πρωθυπουργών και των συναρμόδιων υπουργών, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας έθεσε και το ζήτημα να στηρίξει η Ελλάδα την ένταξη του έργου στα ευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας. Για τον σκοπό αυτόν η ελληνική πλευρά ανέλαβε την υποχρέωση να εργαστεί με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη που μετέχουν στο έργο (Ιταλία, Γαλλία, Σλοβενία, Βουλγαρία, δηλαδή τη βόρεια διακλάδωση του αγωγού) για την ένταξη του South Stream στα ευρωδίκτυα ενέργειας.
Για εξοπλιστικά στη Μόσχα ο Ευ. Βενιζέλος
Το τριήμερο 29-31 Μαρτίου αναμένεται να μεταβεί στη Μόσχα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος για διήμερη επίσκεψη. Κύρια θέματα των συζητήσεων του κ. Βενιζέλου στη ρωσική πρωτεύουσα θα είναι, μεταξύ άλλων, η διμερής ελληνορωσική στρατιωτική συνεργασία, το Κυπριακό και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Η Αθήνα θα ζητήσει από τη Μόσχα εκσυγχρονισμό των ρωσικών οπλικών συστημάτων που διαθέτει, όπως οι S-300, οι ΤΟR Μ-1, τα ΟSΑ (κυρίως η προμήθεια βλημάτων), καθώς και τα αερόστρωμνα Ζubr. Επίσης ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει ο κ. Βενιζέλος στην ελληνική συμπαραγωγή σε ποσοστό ως και 40% στα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΑ), τα περίπου 450 ΒΜΡ-3, αξίας 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία συμφώνησε να προμηθευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση.
Σημαντική είναι επίσης η ενεργοποίηση των πυραύλων S300 που βρίσκονται στην Κρήτη και η Αθήνα ζητεί το αντιαεροπορικό αυτό σύστημα να είναι συμβατό με τα υπόλοιπα συστήματα αεράμυνας που διαθέτει η χώρα. Στην ατζέντα θα βρεθεί και το θέμα της πραγματοποίησης βολής των S-300, η οποία ως τώρα δεν κατέστη δυνατή καθώς οι νατοϊκές προδιαγραφές για τα αντιαεροπορικά συστήματα προβλέπουν συγκεκριμένη εμβέλεια ώσπου να αυτοκαταστραφεί το βλήμα. Σκέψεις υπάρχουν έως ότου να αποφασιστεί η συμβατότητα του συγκεκριμένου συστήματος, να πάνε Έλληνες αξιωματικοί για βολή με S-300 στη Ρωσία.
Πηγή: greekinsight