Delete στις «παράνομες» ιστοσελίδες διάθεσης ταινιών
18 Ιανουαρίου 2010
Πάντως, την τελευταία περίοδο ολοένα και περισσότερα site με παράνομο οπτικοακουστικό υλικό κλείνουν τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας η νομοθεσία είναι ιδιαίτερα σκληρή για τους «παραβάτες» του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς τους επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα, τα οποία μπορεί να ξεκινούν από το ποσό των 3.000 ευρώ και φυλάκιση ενός έτους και να φτάνουν μέχρι και τα 60.000 ευρώ.
«Αυτή την περίοδο έχουμε καταγράψει μια μέση κίνηση της τάξεως των 100.000 downloads εβδομαδιαίως, η οποία είναι σημαντικά μικρότερη από την κίνηση που υπήρχε πριν έξι μήνες οπότε και ο αριθμός ήταν διπλάσιος», αναφέρει στη Voria.gr ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ), κ. Γιώργος Μίχος.
Μέσα στο 2009 συνολικά έκλεισαν 30 από τα 77 ελληνικά site που διέθεταν παράνομο οπτικοακουστικό υλικό. Τα επτά από αυτά διέκοψαν τη λειτουργία τους μετά από καταγγελίες της ΕΠΟΕ, ενώ τα υπόλοιπα απενεργοποίησαν τις υπηρεσίες τους φοβούμενοι μην έχουν την ίδια τύχη.
«Η μείωση των «κατεβασμάτων» συνδυάζεται με κάποιες ενέργειες που έχουμε κάνει, οι οποίες εκδηλώνονται σε δυο επίπεδα. Αρχικά, επιδιώκουμε την απομάκρυνση συνδέσμων με παράνομο υλικό μέσω καταγγελιών που κάνουμε στους video hosters (Google, Rapidshare, Veoh), οι οποίοι μπλοκάρουν τα συγκεκριμένα links. Το τελευταίο διάστημα οι προσπάθειες μας γίνονται πιο εντατικά και οργανωμένα και πιστεύουμε ότι έχει βοηθήσει στη μείωση της εβδομαδιαίας κίνησης. Παράλληλα, στο άλλο επίπεδο, αυτό της καταστολής έχουμε κατορθώσει με δίκη μας συμμετοχή το κλείσιμο επτά site που είχαν παράνομο υλικό, από τα 77 καταγεγραμμένα ελληνικά site», σημειώνει ο κ. Μίχος.
Πρώτος στόχος της ΕΠΟΕ ήταν τα site ελληνικών υποτίτλων το 2008. Τότε, έπειτα από ενημερωτική επιστολή του νομικού τμήματος της εταιρίας προς τα εν λόγω site, που τα προειδοποιούσε για το παράνομο της δραστηριότητας τους, τα περισσότερα ανέστειλαν τη λειτουργία τους και διέγραψαν τους υπότιτλους.
Αντίστοιχες ενέργειες γίνονται και στο εξωτερικό, όπου αρκετοί δικτυακοί τόποι έχουν κλείσει. Πρόσφατα υπήρξε απόφαση στην Ολλανδία εναντίον του «Μininova», που ήταν σημαντική εξέλιξη και έγινε μετά από ενέργειες της αντίστοιχης ολλανδικής εταιρίας προστασίας οπτικοακουστικών έργων. Αρχικά, είχαν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του site και είχαν ζητήσει την απομάκρυνση του υλικού. Δηλαδή, το ίδιο το site θα έπρεπε να φιλτράρει τους παράνομους συνδέσμους και να τους μπλοκάρει, κάτι το οποίο και έκανε.
Στο πανεπιστήμιο Georgia Tech, πάντως, δουλεύουν εδώ και καιρό πάνω σε μια νέα τεχνολογία που θα απογοητεύσει τους επίδοξους «πειρατές», αφού μετά τη βιντεοσκόπηση της ταινίας στην αίθουσα το μόνο που θα εισπράττουν είναι μια θολούρα. Η ειδική συσκευή ανιχνεύει την παρουσία ψηφιακής κάμερας και στη συνέχεια «φλασάρει» μια ισχυρή δέσμη φωτός κατ΄ ευθείαν στο φακό.