Πώς έγινε τόσο μεγάλος ο γαλαξίας μας;
2 Ιανουαρίου 2010
Αστρονόμοι συγκέντρωσαν νέες πληροφορίες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο γαλαξίας μας έχει μέσα του κομμάτια άλλων, παλιότερων γαλαξιών. Το εύρημα αυτό ενισχύει την άποψη ότι οι μεγάλοι γαλαξίες δεν διαμορφώνονται από γιγάντια σύννεφα σκόνης και αέρια αλλά μεγαλώνουν καταπίνοντας τους γείτονες τους.
Οι σχετικές έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο γαλαξίας μας περιλαμβάνει μέρη από 37 διαφορετικά αστέρια και 158 συμπλέγματα από διάφορα σφαιροειδή. Περίπου τα μισά από αυτά περιλαμβάνουν ένα ορισμένο στοιχείο το οποίο δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα σχηματίστηκαν από τα απομεινάρια κάποιου supernova που εξερράγει. Το συγκεκριμένο εύρημα έχει κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι τα συμπλέγματα σφαιροειδών υπήρξαν κάποτε μεγαλύτερα από ότι είναι σήμερα, διαφορετικά δεν θα είχαν καταφέρει να αναπτύξουν την απαραίτητη δύναμη προκειμένου να ενσωματώσουν τα κομμάτια του supernova. Έτσι επιβεβαιώθηκαν οι απόψεις που θέλουν το γαλαξία μας να έχει συγχωνευτεί με άλλους, μικρότερους σε μέγεθος.
Τέτοιου είδους ανακαλύψεις έχουν σταματήσει πλέον να εκπλήσσουν τους ειδικούς, καθώς το ασυνήθιστο έχει μάλλον γίνει το νέο συνηθισμένο. Νέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στο φως, τα οποία αποτελούν έκπληξη τόσο για το κοινό όσο και για τους ειδικούς.
Πηγή: http://www.blueplanet.gr/index.php?ID=bzF3JYe037KJfo4v&Rec_ID=936