Ακόμη 700 σπίτια για εποίκους στην ανατολική Ιερουσαλήμ
29 Δεκεμβρίου 2009
Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για παύση της παράνομης εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ σε κατεχόμενες περιοχές, το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε σχέδια για χτίσιμο ακόμη 700 σπιτιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία κατοικείται κυρίως από Άραβες.
Η ανατολική Ιερουσαλήμ προσαρτήθηκε από το Ισραήλ το 1967. Σε αυτή, από τότε μέχρι σήμερα έχουν κατοικήσει 200.000 Ισραηλινοί και εκεί ζουν σήμερα περίπου 270.000 παλαιστινιακές οικογένειες.
Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε τα σχέδια του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι οι Ισραηλινοί εκμεταλλεύονται την ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει την πρακτική των εποικισμών. “Η ισραηλινή κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν είναι έτοιμη για ειρήνη” δήλωσε ο εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.
Ο Λευκός Οίκος κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους “να επανέλθουν το ταχύτερο δυνατόν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, ειδικά δε την ισραηλινή κυβέρνηση “να σταματήσει την κατασκευή νέων κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ”.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς, ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον “εναντιώνεται σε κάθε ισραηλινή κατασκευή στην ανατολική Ιερουσαλήμ”. Περαιτέρω, ο κ. Γκιμπς ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει ότι το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ “αποτελεί πάρα πολύ σπουδαίο ζήτημα για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους” (…) “για τους Χριστιανούς, τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους” αλλ’ ότι “μέσω διαβουλεύσεων, με καλή πίστη απ’ όλους μπορεί να εξευρεθεί λύση”.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Ομπάμα είχε ζητήσει την παύση των εποικιστικών δραστηριοτήτων στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη νωρίτερα μέσα στο 2009, ώστε να “ξαναμπεί σε κίνηση” η ειρηνευτική δραστηριότητα. Η κυβέρνηση Νετανιάχου ωστόσο αποφάσισε “πάγωμα” δέκα μηνών των δραστηριοτήτων αυτών, στη Δυτική Όχθη εξαιρώντας την Ιερουσαλήμ.
“Λύπη” για την ισραηλινή απόφαση εξέφρασε και η Ε.Ε. “Οι κατασκευαστικές εργασίες στα κατεχόμενα εδάφη είναι παράνομες και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο”, επισημάνθηκε στο ανακοινωθέν της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ, στην οποία εκφράζεται η “δυσάρεστη έκπληξη” που προκάλεσε η κίνηση αυτή.
“Παρόμοια απόφαση, δεν δημιουργεί κατάλληλο κλίμα για να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες”, επισημάνθηκε επίσης από τη σουηδική προεδρία.