5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον ύπνο
11 Οκτωβρίου 2009
Αισθάνεστε κουρασμένοι; Θα μπορούσατε να βάλετε το κεφάλι σας κάτω ενώ κάθεστε στο γραφείο και να σας πάρει ο ύπνος αμέσως; Ίσως φταίει ότι πήγατε στο κρεβάτι αργά χθες το βράδυ, δυσκολευτήκατε να κοιμηθείτε και ξυπνήσατε πολύ νωρίς το πρωί. Και το χειρότερο: Πιθανότατα θα συμβεί το ίδιο και απόψε, εκτός αν …πάρετε τα μέτρα σας.
Είναι λάθος να πιστεύετε ότι χρειάζεστε χάπια ή θεραπευτική αγωγή για να αντιμετωπίσετε την αϋπνία. Στην πραγματικότητα η αϋπνία αποτελεί την πιο συνηθισμένη διαταραχή ύπνου, η οποία μπορεί να παρεμποδίσει την άσκηση των καθημερινών δραστηριοτήτων στο 10% του πληθυσμού σύμφωνα με το National Institutes of Health.
Και μπορεί συχνά το πραγματικό πρόβλημα να είναι κάποια ασθένεια (συνήθως ψυχική) ή τα αποτελέσματα μιας ουσίας, όπως ο καφές ή κάποια φαρμακευτική αγωγή, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.
Εμείς σας παρουσιάζουμε 5 πρόσφατες ανακαλύψεις, που μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερο ύπνο.
1- Οι χρυσοί κανόνες για έναν καλό ύπνο
Η ουσία είναι ότι μπορείτε να έχετε έναν καλό ύπνο, αν ακολουθήσετε κάποιους βασικούς κανόνες:
– Πηγαίνετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε βράδυ
– Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες
– Αποφύγετε την καφεΐνη, τα βαριά ή τα πικάντικα τρόφιμα και το αλκοόλ, που μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιους, 4-6 ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι
-Ακολουθείστε συγκεκριμένη ιεροτελεστία πριν το νυχτερινό ύπνο
– Φροντίστε στο χώρο που κοιμάστε να μην υπάρχουν ενοχλητικά φώτα και θόρυβοι
– Χρησιμοποιείστε το κρεβάτι μόνο για ύπνο και σεξ (όχι για να βλέπετε τηλεόραση, να διαβάζετε ή να τρώτε)
– Ασκηθείτε τακτικά, αποφύγετε όμως την άσκηση 3-4 ώρες πριν πέσετε για ύπνο
2- Έλλειψη ύπνου σημαίνει έλλειψη ενέργειας
Κινδυνεύετε να γίνετε ευερέθιστοι, να χάσετε την ικανότητα συγκέντρωσης και να έχετε δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, ακόμη και μετά από μια νύχτα αϋπνίας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ατυχήματα στην οδήγηση και στη χρήση άλλων μηχανημάτων.
3- Η αξία της μεσημεριανής σιέστας
Έχετε ίσως ακούσει για τον πολυφασικό ύπνο. Πρόκειται για τον διακεκομμένο ύπνο αντί για συνεχόμενες ώρες ύπνου. Παρατηρείται συνήθως σε μωρά και σε ηλικιωμένους αλλά και σε ορισμένα ζώα (σύμφωνα με πληροφορίες και ο γνωστός εφευρέτης Τόμας Έντισον κοιμόταν με αυτόν τον τρόπο).
Για τους υπόλοιπους από εμάς, είναι πιο ρεαλιστικό και υγιές να κοιμόμαστε συνεχόμενα και να μην κάνουμε διαλείμματα. Μπορείτε όμως να υιοθετήσετε το διφασικό ύπνο- μια φορά τη νύχτα και μία το μεσημέρι.
Θα βοηθούσε να διαμορφώσετε έτσι το χώρο σας, ώστε να σας προδιαθέτει για έναν μεσημεριανό υπνάκο, όποτε έχετε την ευκαιρία, κάτι που θα σας ανανεώσει και θα σας ξεκουράσει ενώ σχετικές έρευνες υποστηρίζουν ότι θα συμβάλει και στην καταπολέμηση του άγχους.
4-Χρειαζόμαστε λιγότερο ύπνο καθώς γερνάμε
Είναι αλήθεια ότι χωρίς ύπνο δε ζούμε. Η έρευνα έχει δείξει ότι αποτελεί μια φάση, κατά την οποία αποκαθίστανται ζωτικής σημασίας βιολογικές διεργασίες και επίσης ταξινομούνται και αποθηκεύονται οι αναμνήσεις.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας η νυχτερινή εργασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου, ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Από την άλλη πλευρά, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι χρειαζόμαστε λιγότερο ύπνο καθώς γερνάμε.
5-Κοιμόμαστε καλύτερα από ό, τι νομίζουμε
Για αρκετούς από εμάς, η έλλειψη ύπνου στην πραγματικότητα είναι μύθος. Το μη κερδοσκοπικό Αμερικανικό Ίδρυμα Ύπνου αναφέρει ότι οι Αμερικανοί κοιμούνται κατά μέσο όρο 7 ώρες την ημέρα και ότι αυτό δεν είναι αρκετό.
Ωστόσο μελέτη του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις αρχές του έτους έδειξε ότι συνήθως κοιμόμαστε σχεδόν 8 ώρες και αυτό κρίνεται ικανοποιητικό. Στην πραγματικότητα οι Αμερικανοί κοιμούνται τις ίδιες ώρες, που κοιμούνταν πριν από 40 χρόνια, υποστηρίζει η μελέτη.