Πιό κοντά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι Μοναχοί του Αγίου Όρους μέσω της τηλεϊατρικής
7 Οκτωβρίου 2009
Άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας έχουν αποκτήσει οι μοναχοί του Αγίου Όρους, καθώς η τηλεϊατρική τούς φέρνει πιο κοντά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, εξασφαλίζοντάς τους εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες. Εδώ και τρεις μήνες λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας στις Καρυές σύστημα τηλεϊατρικής μέσω του οποίου τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται οι μοναχοί μεταβιβάζονται μέσω του Διαδικτύου στην Καρδιολογική Κλινική του “Ιπποκρατείου” νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
«Εκεί, γιατροί εξειδικευμένων ειδικοτήτων μελετούν προσεκτικά τις εξετάσεις, συμμετέχουν σε ιατρικό συμβούλιο με τον αγροτικό γιατρό του Κέντρου Υγείας και παρέχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τη θεραπευτική αγωγή», αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο γραμματέας της Καρδιολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Χαράλαμπος Καρβούνης. Το σύστημα, που αποτελείται από δύο ηλεκτροκαρδιογράφους, ένα πιεσόμετρο και μια συσκευή μέτρησης του σακχάρου του αίματος, δώρισε στο Άγιον Όρος η Καρδιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος.
«Η χρησιμότητα του συστήματος είναι μεγάλη και έχει διαπιστωθεί από τη μέχρι στιγμής λειτουργία του, καθώς οι μοναχοί της Αθωνικής πολιτείας είναι απομονωμένοι, πολλοί από αυτούς είναι ηλικιωμένοι και έχουν ανάγκη ιατρικής παρακολούθησης», σημειώνει ο κ. Καρβούνης και επισημαίνει ότι εξετάζεται η επέκτασή του και στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και “Παπανικολάου”.
Τα πρώτα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στην ημερίδα που διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης η αντιδημαρχία κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Προληπτικής Ιατρικής στα ΚΑΠΗ του Δήμου με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.
Ειδικότερα, στο Δήμο Θεσσαλονίκης τα 13 ΚΑΠΗ θα εφοδιασθούν με ειδικές μονάδες τηλεϊατρικής με δυνατότητα αποστολής από τους ιατρούς τους των ηλεκτροκαρδιογραφημάτων, των μετρήσεων από τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος (σπιρομέτρηση) και των άλλων ιατρικών δεδομένων σε Ειδικό Κέντρο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου θα αναλύονται από εξειδικευμένους επιστήμονες.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της καταγραφής των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που θα μπορέσουν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα», τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ Νίκος Μαγκλαβέρας και επισήμανε ότι θα αντιμετωπίζονται μέσω του συστήματος καρδιαγγειακά, ενδοκρινολογικά, αναπνευστικά, νευρολογικά, ψυχολογικά και κινητικά προβλήματα. Άλλωστε, όπως είπε, η λειτουργία μικροσυσκευών που χρησιμοποιούνται στο χώρο της τηλεϊατρικής είχε θετικά αποτελέσματα την τελευταία δεκαετία σε πάνω από 300 ασθενείς του ΑΧΕΠΑ και του “Ιπποκρατείου” νοσοκομείου.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν δεδομένα από την εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων τηλεϊατρικής στους Δήμους Τρικκαίων και Πλατέος Ημαθίας.
ΠΗΓΗ: Troktiko.